PSD Cluj se pregăteşte să preia controlul în deliberativul judeţean

Majoritatea formată din PDL-PNL şi UDMR din Consiliul Judeţean Cluj ar putea suferi modificări pe fondul intrării în vigoare a ordonanţei care permite aleşilor locali să schimbe partidul. Astfel, potrivit unor surse, PSD lucrează la construirea unei noi majorităţi, împreună cu UDMR şi consilieri PPDD.

În prima etapă a preluării de către PSD a controlului asupra deliberativului judeţean se va trece la validarea şefului Sigla-PSD-2PSD Turda, Cristian Matei în funcţia de consilier judeţean. Acesta trebuia să-şi preia mandatul încă din luna iunie, cînd consilierul liberal Rareş Pop şi-a înaintat demisia în contextul arestării sale pentru fapte de corupţie. Conform listei USL de candidaţi pentru alegerile locale din 2012, cel care trebuie să preia mandatul de consilier judeţean după demisia lui Pop este Cristian Matei.

Pentru validarea lui Matei era nevoie de consimţămîntul liderului PNL Cluj, Marius Nicoară. Acesta însă a tergiversat semnarea actului care îi permitea lui Matei să devină consilier judeţean, invocînd diverse motive. Social democraţii au încercat mai multe metode pentru a-l convinge pe Nicoară să respecte legea şi protocolul USL, apelînd chiar şi la executor judecătoresc. Cu toate acestea, Cristian Matei a rămas nevalidat, iar acum, pe fondul emiterii ordonanţei care permite aleşilor locali să schimbe partidul, se pare că nu mai e nevoie de semnătura lui Nicoară. Astfel, Cristian Matei îşi va putea prelua atribuţiile de consilier judeţean începînd cu următoarea şedinţă de Consiliu Judeţean.

Pentru asta e nevoie ca Matei să depună la Consiliul Judeţean Cluj un document în care să arate că e membru PSD, iar conducerea social democraţilor să confirme apartenenţa sa la acest partid.

După acest pas, PSD Cluj ar mai avea nevoie de încă un vot pentru a obţine majoritatea în deliberativul judeţean, alături de UDMR şi PPDD. Pentru asta va încerca fie să-l atragă pe consilierul Axente Husar, care a fost dat afară din PPDD, fie un consilier PNL. Dacă acest lucru se va realiza, noua majoritate ar dispune de 19 voturi din cele 36 existente la nivelul deliberativului, ceea ce ar permite revocarea lui Horaţiu Catarig şi trecerea în opoziţie a liberalilor şi democrat liberalilor.

Precizăm că majoritatea formată din PDL, PNL şi un consilier PPDD s-a constituit după arestarea lui Horea Uioreanu. În acel context, PNL şi PDL s-au aliat pentru a-i da deoparte pe social democraţi şi a prelua controlul asupra judeţului. Astfel, în 11 iunie Ioan Oleleu a fost eliberat din funcţia de vicepreşedinte iar Seplecan a fost ales în locul social democratului. De asemenea, Horaţiu Catarig a fost desemnat să preia atribuţii de vicepreşedinte în cadrul CJ Cluj După cîteva zile, prefectul a atacat hotărîrile în Contencios administrativ, iar Oleleu a revenit în funcţia de vicepreşedinte în timp ce Seplecan a stabilit recordul de cel mai scurt mandat în fruntea unui consiliu judeţean.

După acest episod, consilierii PNL şi PDL, ajutaţi de unul dintre consilierii PPDD, au votat din nou revocarea lui Oleleu şi alegerea lui Seplecan în funcţia de vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte. Prefectura însă a găsit mai multe nereguli în adoptarea acstor hotărîri şi a cerut în Contencios Administrativ anularea lor. În acest context, Seplecan a rămas simplu consilier, iar Oleleu şi-a preluat funcţia de vicepreşedinte.

C.P.

Articole din aceeasi categorie