PS Vasile Someşanul: Peste 200 de persoane au fost internate, în 2013, la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”

Peste 200 de persoane au fost internate la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” din Cluj-Napoca, de la deschiderea sa, în luna mai 2013, şi pînă la sfîrşitul anului trecut – a declarat, pentru Făclia, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Vasile Someşanul.

Cele mai multe persoane internate au fost din Cluj-Napoca, dar şi din comunele judeţului. Cel mai tînăr pacient avea în jur de 40 de ani, iar cel mai în vîrstă – 80 de ani.

„Am căutat, cu prioritate, să internăm în primul rînd cazurile sociale, persoane care, pe lîngă boala grea a cancerului, se confruntă şi cu greutăţi materiale, cu lipsa serviciului sau a locuinţei. Am avut cazuri chiar de persoane luate de pe Vasile-Somesanul-30stradă, sau aduse prin transfer de la alte clinici, de unde trebuiau externate. Echipa condusă de d-na prof. univ. dr. Mirela Gherman-Căprioară funcţionează ireproşabil, în pofida presiunii psihice care se creează asupra personalului, ca urmare a îngrijirilor absolut deosebite pe care trebuie să o acorde acestor bolnavi aflaţi în suferinţă maximă sau în suferinţă totală. Munca într-un astfel de hospice necesită nu numai o competenţă medicală deosebită, ci şi o deschidere sufletească foarte mare şi, în acelaşi timp, o mare tărie sufletească, pentru că sînt cazuri puţin obişnuite” – a declarat PS Vasile.

Episcopul Vasile Someşanul spune că, în pofida dificultăţii pe care o presupune îngrijirea unor bolnavi de cancer aflaţi în fază terminală, din momentul deschiderii Centrului şi pînă în prezent nu a existat nici un caz de „dezertare”, în rîndul personalului.

„D-na prof. Gherman-Căprioară, care coordonează activitatea Centrului «Sf. Nectarie», îşi desfăşoară activitatea ca voluntar, deci nu primeşte nici o retribuţie. La fel, directorul economic, dl Vasile Dolean. Avem însă patru medici plătiţi în part-time, şi, de asemeni, 15 infirmiere şi 11 asistente medicale, majoritatea cu normă întreagă la Centrul de Îngrijiri Paliative. Pe lîngă personalul medical, sînt patru măicuţe care vin la Centru, prin îngăduinţa maicilor stareţe, de la mînăstirile „Înălţarea Sfintei Cruci” din Căşiel şi „Acoperămîntul Maicii Domnului” din Floreşti. De asemeni, la Centrul «Sf. Nectarie» este prezent şi un preot, părintele Bogdan Chiorean. Dumnezeu a rînduit ca acest preot, absolvent de Teologie, să fie şi absolvent de Medicină, ceea ce îl face să înţeleagă şi mai bine suferinţa celor care sînt internaţi aici” – spune episcopul Vasile Someşanul.

Potrivit PS Vasile, una dintre cele mai grele probleme cu care se confruntă în prezent Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Centrul-Sf-NectarieNectarie” este cea a asigurării suportului financiar pentru susţinerea activităţii medicale.

„După cum ştiţi, noi avem un contract cu CJAS Cluj, care ne asigură pentru fiecare pacient 188 lei/zi. Costurile efective sînt însă mult, mult mai mari, pentru că în costurile de susţinere a proiectului medical intră şi salariile personalului medical, cu o seamă de sporuri care li se cuvin pentru munca pe care o desfăşoară acolo, intră şi medicaţia şi hrana bolnavului, şi utilităţile fără de care Centrul nu poate funcţiona.  De aceea, aşa cum în timpul construirii şi dotării aşezămîntului am făcut apel la generozitatea credincioşilor – iar această generozitate şi compasiune pentru cei bolnavi s-a manifestat din plin -, trebuie să facem din nou apel la sentimentele nobile ale semenilor noştri, pentru a putea susţine, mai departe, acest proiect” – adaugă PS Vasile.

La fel ca şi pînă acum, cei care doresc să sprijine activitatea hospice-ului o pot face donînd orice sume de bani doresc în conturile Centrului ,,Sfîntul Nectarie” deschise la Banca Transilvania:

Lei: RO08BTRL01301205C66031XX;

Euro: RO80 BTRL 0130 4205 C660 31XX.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie