PS Vasile Someşanul: De mare ajutor în realizarea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” au fost copiii

Inaugurarea Centrului de Îngrijiri Paliative din Cluj-Napoca în 9 noiembrie, chiar de ziua Sfîntului Nectarie, a fost o mare bucurie pentru toţi cei care s-au implicat în susţinerea acestui proiect, dar mai cu seamă pentru iniţiatorii proiectului şi pentru echipa care a trudit zi de zi pentru realizarea acestuia.

Construit în aproximativ trei ani, Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” din Cluj-Napoca dispune de o unitate PS-Vasile-Somesanulhospice cu mai multe saloane de internare, un centru de zi pentru adulţi şi un ambulatoriu de specialitate. Aici, pacienții bolnavi de cancer în fază terminală vor primi sprijin atît medical, cît și spiritual.

Şi totuşi, truda echipei proiectului nu a ajuns încă la capăt. Ce mai este de făcut am aflat de la acelaşi neostenit truditor, sufletul şi motorul acestui proiect, care a fost şi a rămas PS Vasile Someşanul:

– V-aţi împlinit, iată, visul de a inaugura Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” chiar în 9 noiembrie. Sînteţi bucuros, sînteţi mulţumit?

– Sigur că da! Toată echipa, toţi cei care am pornit această lucrare am fost şi sîntem în continuare bucuroşi că am ajuns la momentul finalizării, în proporţie de 90%, a clădirii în care urmează să se desfăşoare activitatea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”.

Pe tot parcursul edificării Centrului ne-a fost aproape o comunitate de susţinători formată din reprezentanţi ai autorităţilor medicale, ai autorităţilor locale şi majoritatea parlamentarilor clujeni, care ne-au sprijinit fiecare, pe măsura posibilităţilor lor. Ne-au creat o seamă de legături cu firme, cu societăţi comerciale, care au fost antrenate să se implice în acest proiect.

Un mare ajutor a venit şi de la domnişoara prof. Manuela Botiş, care la a doua campanie de informare şi strîngere de fonduri pentru ridicarea şi dotarea Centrului de Îngrijiri Paliative a antrenat un număr mare de artişti plastici. Cred însă că de cea mai mare importanţă a fost implicarea elevilor. Am avut o întîlnire, la Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu reprezentanţii Consiliului Elevilor din Cluj, care s-au angajat să ne susţină prin diseminarea ideii proiectului în Centrul-de-Ingrijirişcoli, în rîndul familiilor şi prietenilor lor şi în mediile pe care elevii le frecventează şi, totodată, prin afişarea unor materiale informative, prin care făceam cunoscute activităţile Centrului „Sf. Nectarie”, dar şi prin donarea unor tablouri pictate de copii, care sînt expuse, în continuare, în sala unde funcţionează Centrul de zi al hospice-ului.

De ce spun că este un ajutor important? Este important prin aceea că tinerii, copiii, se implică în mod direct în proiecte umanitare, copiii sînt sensibili la suferinţa aproapelui, au compasiune faţă de cei aflaţi în suferinţă.

Dar, foarte important a fost şi ajutorul celor mulţi, necunoscuţi. La strîngerea fondurilor cu care s-a ridicat Centrul „Sf. Nectarie” au contribuit foarte mulţi oameni, anonimi, din ţară şi din străinătate, şi acestora, la fel ca şi celor cunoscuţi, le-am mulţumit, în hrisovul pe care l-am pregătit pentru momentul sfinţirii Sfintei Mese şi într-o pisanie.

– Aţi spus că lucrările la Centrul de Îngrijiri „Sf. Nectarie” sînt finalizate 90%. Ce mai este de făcut, încă?

– Ar mai fi de dotat bucătăria şi spălătoria şi încă sînt camere care trebuie mobilate. Partea de spital este amenajată corespunzător, mai trebuie doar noptiere pentru fiecare pat.

– Aveţi deja asigurat personalul necesar desfăşurării activităţilor Centrului?

– De personalul medical se îngrijeşte d-na prof. univ. dr. Mirela Gherman-Căprioară, care a format deja structura acestuia. Vom avea trei doamne doctor, în jur de nouă asistente şi 10-12 infirmiere, care vor lucra în zona medicală.

În momentul de faţă nu avem un preot numit, la Centru. Sperăm ca părintele mitropolit să găsească persoana cea mai potrivită pentru această muncă. Bineînţeles, pe lîngă părintele duhovnic urmează să antrenăm o seamă de alţi preoţi, care vor funcţiona voluntar.

Sigur, va mai fi nevoie de personal tehnic, de un administrator care pentru început va prelua toate problemele legate de întreţinerea Centrului, şi, bineînţeles, de un director economic, care va gestiona fondurile din care va fi întreţinut Sf-NectarieCentrul.

– Aţi fixat o dată la care va fi deschis Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”?

– Nu pot să spun o dată fixă deoarece aceasta depinde de avizul Ministerului Sănătăţii, dar şi de momentul în care vom putea să realizăm un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

– Aţi încheiat campania de strîngere de fonduri? Mai aveţi nevoie de ajutor pentru lucrările care mai sînt de făcut?

– Campania continuă, iar de ajutor vom avea nevoie tot timpul, de acum încolo. Bugetul Centrului de Îngrijiri Paliative va fi format din decontările pentru serviciile medicale, de la CJAS, dar şi din sponsorizări şi donaţii pe care le vom primi, sperăm, în continuare.

– Cu ce speranţe aşteptaţi momentul începerii activităţii Centrului „Sf. Nectarie”?

– Nădăjduim ca printr-o bună organizare a activităţilor noastre să putem să aducem o alinare a suferinţei celor care vor fi internaţi aici şi, bineînţeles, o susţinere a familiilor acestora.

Centrul de Îngrijiri Paliative a fost ridicat şi cu gîndul de a spori, în rîndul credincioşilor noştri şi nu numai, dorinţa de implicare în acţiunile de susţinere a celor suferinzi.

Ca oameni, dar mai cu seamă ca şi creştini, avem datoria să purtăm de grijă semenilor noştri aflaţi în suferinţe şi nevoi. Pe lîngă post şi rugăciune, milostenia şi mai ales îngrijirea celor bolnavi au o importanţă directă, deosebită, în realizarea stării de armonie în care trebuie, noi, creştinii, să trăim.

Sigur că, realizînd acest Centru de Îngrijiri Paliative, îi urmăm Mîntuitorului, care se defineşte pe sine Doctor al sufletelor şi al trupurilor şi ne încredinţează că prin aceasta vor cunoaşte oamenii că sîntem ucenici ai Lui, dacă vom avea dragoste unii faţă de alţii.

                                                               ***

Cei care doresc să sprijine finalizarea şi funcţionarea Centrului ,,Sfîntul Nectarie” o pot face:

• trimiţînd un SMS în valoare de 2 euro la numărul 8840 (nu se percepe TVA), valabil în reţelele Cosmote, Orange şi Vodafone;

• apelînd numărul 0900 900 680 în valoare de 2 euro, valabil în reţeaua Romtelecom (nu se percepe TVA);

• donînd direct în conturile Centrului ,,Sfîntul Nectarie” deschise la Banca Transilvania:

Lei: RO08BTRL01301205C66031XX;

Euro: RO80 BTRL 0130 4205 C660 31XX.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie