PS Vasile Someşanul: Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” va fi deschis abia din martie

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” din Cluj-Napoca va funcţiona abia din martie, şi nu din ianuarie, aşa cum speraseră iniţiatorii proiectului – a declarat, pentru Făclia, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Vasile Someşanul.

Inaugurat anul trecut, în 9 noiembrie, chiar de ziua Sfîntului Nectarie, Centrul de Îngrijiri Paliative ar fi urmat să fie deschis în această lună, după finalizarea lucrărilor care se mai anunţaseră necesare şi după obţinerea avizelor şi acreditărilor medicale. Motivul pentru care deschiderea oficială a Centrului a fost amînată l-am aflat într-o discuţie PS-Vasilepurtată, zilele trecute, cu PS Vasile.

– Într-un interviu pe care ni l-aţi acordat la sfîrşitul lunii noiembrie spuneaţi că lucrările la Centrul de Îngrijiri Paliative sînt finalizate 90% şi că au mai rămas doar de dotat bucătăria şi spălătoria şi cîteva încăperi, încă. Tot atunci eraţi în aşteptarea avizelor şi acreditărilor medicale, pentru ca acest Centru să poată funcţiona.

Ce s-a întîmplat din noiembrie anul trecut şi pînă acum?

– La momentul acela eram destul de optimişti în ceea ce priveşte deschiderea Centrului „Sf. Nectarie” în luna ianuarie a anului 2013, dat fiind că lucrările erau finalizate într-un foarte mare procent. Sigur, lucrurile care trebuiau finalizate, legat de dotarea şi mobilarea bucătăriei, spălătoriei şi a celorlalte încăperi au rămas în atenţia noastră.

În perioada de după sfinţirea aşezămîntului am reuşit să mobilăm saloanele şi cabinetele medicale, camerele asistentelor şi ale personalului medical, dar am rămas încă în urmă cu mobilarea chiliilor în care nădăjduim că vor fi cazate maicile care vor da o mînă de ajutor în activitatea ce urmează să se desfăşoare aici, mai precis în asistarea spirituală a bolnavilor.

În ceea ce priveşte saloanele, mobilarea saloanelor, am rămas încă în stadiul de achiziţionare a noptierelor. Am plătit deja avansul pentru noptiere şi sperăm să le avem într-un timp cît mai scurt. În rest, mai avem nişte mici nevoi, aparatură medicală uzuală, stetoscoape, lucruri din acestea.

– Aţi mai primit sprijin, donaţii, după inaugurarea Centrului „Sf. Nectarie”?

– Publicitatea care ni s-a făcut la momentul inaugurării, dar şi faptul că ne apropiam de momentul demarării programului medical propriu-zis au făcut ca în sprijinul nostru să vină, în continuare, o seamă de persoane, dar şi comunităţi religioase. Aş aminti aici o donaţie frumoasă, de 1250 euro, făcută de Parohia Ortodoxă Română din Viena, prin părintele prof. dr. Nicolae Dura, o altă donaţie, de 1000 de euro, venită de la o parohie ortodoxă din Bologna, sau o donaţie de 5000 de franci elveţieni, pe care urmează să-i primim de la un hospice din Elveţia.

– Era vorba că deschiderea oficială a Centrului „Sf. Nectarie” va fi în ianuarie anul acesta. În afară de mobilarea chiliilor şi de noptierele care spuneaţi că vor sosi în scurt timp, ce vă mai lipseşte?

– De la inaugurare şi pînă acum am încercat să rezolvăm toate problemele legate de dotare, dar şi de obţinerea avizelor de funcţionare şi a acreditării. Acestea le avem, în momentul de faţă, dar sîntem legaţi de bugetul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, în care vom fi prinşi şi noi şi care, din cîte am înţeles, se va finaliza şi va deveni operabil doar din martie.

– Pînă atunci nu există nici o cale de a demara proiectul medical?

– Costurile medicale sînt foarte ridicate şi nu putem risca să demarăm acest proiect numai cu resursele noastre financiare pentru că, sigur, nu am face faţă acestor cheltuieli. Tot ceea ce s-a realizat pînă acum în zona construcţiei Centrului s-a realizat prin compasiunea cetăţenilor faţă de tipul acesta de boală şi prin solidaritatea care s-a creat în jurul proiectului nostru. Nu putem, însă, demara proiectul medical pînă cînd nu avem siguranţa unor fonduri fixe, permanente, care pot fi obţinute doar prin Ministerul Sănătăţii, prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

– Aveţi personalul medical asigurat, deja?

– Doamna prof. univ. dr. Mirela Gherman-Căprioară este cea care a pregătit personalul medical şi de asistenţă medicală. Sigur, acest personal este acum doar în forma de… embrion, de nucleu, care va trebui completat.

– Foarte mulţi clujeni (şi nu numai clujeni!) v-au susţinut, într-un fel sau altul, în realizarea proiectului Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”. Poate că mulţi dintre cei care îşi doresc să vadă acest proiect şi demarat, cît mai repede, ar dori să ştie dacă mai aveţi nevoie de ajutor şi cum anume vă pot ajuta.

– Dacă pînă acum ajutorul de care am avut nevoie se referea nu numai la bani, ci şi la materiale de construcţie, mobilier, diverse manopere, de aici înainte vom avea nevoie doar de o susţinere financiară. Pentru cei care vor dori să ne sprijine, mai departe, prin donaţii, avem conturile Asociaţiei „Sf. Nectarie”, deschise la Banca Transilvania: RO80 BTRL 0130 4205 C660 31XX (euro) şi RO08 BTRL 0130 1205 C660 31XX (lei).

Vreau să vă spun că, atunci cînd am demarat proiectul, am deschis un cont la o bancă  şi prin donaţii, de la om la om, cam într-un an, înainte de punerea pietrei de temelie a Centrului, s-au adunat aproape 5 miliarde de lei vechi. Cu banii aceştia am început fundaţia şi demisolul.

– Pe parcursul derulării lucrărilor de construcţie, care a fost cea mai mare sumă donată?

– Au fost donaţii din partea unor instituţii, care au depăşit 4 miliarde de lei vechi, sau din partea unor asociaţii din străinătate – o asociaţie ne-a donat 25.000 de euro. Răspunsul oamenilor faţă de acest proiect al Arhiepiscopiei, de la demararea lui şi pînă în prezent, a fost absolut extraordinar.

Am zis, de multe ori, că este o minune dumnezeiască faptul că o idee de susţinere a unor oameni aflaţi în suferinţă a Nectarie-2găsit atît de mulţi susţinători.

– Am intrat, de puţin timp, într-un nou an. Care este mesajul dvs pentru toţi cei care, în 2012, v-au sprijinit în proiectul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”?

– Aşa cum am făcut-o şi la slujba de binecuvîntare a Centrului, din 9 noiembrie, nu pot decît să le mulţumesc din tot sufletul tuturor celor care ne-au susţinut în acest proiect şi celor care ne vor susţine pe mai departe.

Dumnezeu, dacă lasă suferinţa o lasă tocmai pentru ca să ne sensibilizeze pe noi, să nu uităm că există suferinţă şi că fiecare dintre noi, sau cineva drag nouă, poate ajunge într-o suferinţă de felul acesta.

Le vom mulţumi întotdeauna celor care ne-au sprijinit în acest proiect, dar mulţumirea cea mai mare va fi, pentru toţi cei care contribuie la ajutorarea semenilor, aceea că, ajutîndu-i pe cei bolnavi, ne îndeplinim o datorie creştinească, prin care Îl mărturisim pe Hristos.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie