PS Florentin Crihălmeanu, despre beatificarea celor șapte episcopi: Este o cinste pentru poporul nostru

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a primit cu mare bucurie vestea beatificării, în 2 iunie, la Blaj, a celor șapte episcopi ai Bisercii Române Unite.

„Este o cinste pentru poporul nostru și o bucurie să avem acești șapte fericiți și intercesori, mijlocitori pentru noi. Ne rugăm ca ei să fie și pentru generațiile de azi, pentru tinerii noștri, un exemplu de eroism, de perseverență în credință în pofida dificultăților. Ca episcopi, ei se bucurau de toate onorurile înainte de arestare, dar după momentul arestării au fost numiți «bandiți», nu mai aveau nume, ci aveau numere și erau tratați ca atare. Prin urmare, această trecere a lor din libertate în detenție este o asceză foarte puternică, bazată pe credință și iubire” –declară PS Florentin, într-un comunicat al Episcopiei de Cluj-Gherla, remis presei.

Amintind a Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a dat „o definiție foarte frumoasă martiriului: martirul «se bazează pe o iubire atât de puternică față de Dumnezeu, încât este gata să își ofere propria viață pentru această iubire»”, PS Florentin subliniază că cei șapte episcopi nu au renunțat la iubirea pentru Dumnezeu nici chiar la sfârșitul vieții. „Cardinalul Iuliu Hossu, fiind în domiciliu obligatoriu la Căldărușani, nu a acceptat invitația Papei de a merge la Roma la aflarea veștii că a primit titlul de Cardinal. A spus: «Rămân aici cu turma mea». De asemenea, la începutul detenției, când a fost ridicat noaptea din casa fratelui său și dus la Ministerul de Interne, Episcopul Hossu s-a așezat în genunchi și a spus: «Doamne, îți mulțumesc pentru că m-ai considerat vrednic să sufăr pentru Tine». Așadar, de la început a existat conștiința că «eu sunt aici pentru Tine». Ulterior, Sfântul Ioan Paul al II-lea, în scrisoarea sa cu ocazia Tricentenarului Unirii Bisericii Greco-Catolice din România cu Biserica Romei, caracterizează martirii acestei Biserici – pe care o numește «a mărturisitorilor și martirilor» -, spunând că «ei sunt martiri pentru unitate», aici această expresie însemnând: «martir pentru unitatea cu Biserica Romei», precum și, «martir pentru a realiza unitatea între români” – arată PS Florentin.

Potrivit celor anunțate de Sfântul Sacun, duminică 2 iunie 2019, Papa Francisc îi va beatifica pe cei șapte episcopi români greco-catolici „uciși din ură față de credință în diferite locuri din România, între anii 1950 – 1970”, ocazie cu care va întâlni credincioșii greco-catolici și va celebra Sfânta Liturghie pe Câmpia Libertății din Blaj.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie