Protocol între CJ şi primărie pentru construirea de parcări de tipul “park and ride”

Municipalitatea şi administraţia judeţeană vor conlucra în vederea realizării de parcări de tipul “park and ride”. Astfel, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean, va fi supus votului un protocol de colaborare între judeţul Cluj şi Primăria municipiului în vederea realizării de parcări de tipul “park and ride”.
Potrivit proiectului, pentru atingerea viziunii strategice de dezvoltare a zonei metropolitane, strategia propune o serie de acţiuni prioritare pentru perioada 2016-2023 între care regăsim şi dezvoltarea sistemelor şi soluţiilor inteligente pentru trafic, respectiv crearea de facilităţi park and ride pe teritoriului Zonei Metropolitane. Totodată, documentul se înscrie în cadrul Strategiei Guvernului din 7 martie 2018 privind „Cadrul naţional de politică pentru dezvoltarea pieţei în ceea ce priveşte combustibilii alternativi în sectorul transporturilor şi pentru instalarea infrastructurii relevante în România”, adoptată prin Hotărârea Guvernului nr. 87 din 7 martie 2018, ANEXA 4 Evaluarea necesarului investiţional în infrastructură de transport public urban, prin care se stabileşte necesitatea realizării unor amenajări park and ride în 40 de oraşe cu 2 amenajări per oraş. „În contextul strategic predefinit se constată oportunitatea şi necesitatea realizării unor facilităţi park and ride în zona metropolitană – pol de creştere judeţul Cluj. În acest sens se propune încheierea unui protocol de colaborare între Muncipiului Cluj-Napoca şi Judeţul Cluj care să asigure bazele realizării în comun a unor facilităţi park and ride”, se arată în proiectul CJ, precizându-se că în contextul protocolului de colaborare cu municipalitatea, Primăria Cluj-Napoca va asigura realizarea obiectivului, (a „unor staţii pentru mijlocele de transport în comun cu dotările şi infrastructura aferentă, staţii de bike sharing cu dotările şi infrastructura aferentă, amenajare acces auto/pietonal cu dotările şi infrastructura aferentă”), în timp ce administraţiei judeţene îi revine realizarea restului obiectelor proiectelor constând în principal în realizarea, administrarea şi întreţinerea parcării, cu menţiunea că aceste facilităţi vor funcţiona contra cost, taxele urmând a fi stabilite şi încasate de către Judeţul Cluj.
„Parcările sunt îndeosebi problematice cu precădere în centrul oraşului Cluj-Napoca şi lipsesc facilităţi de park and ride care să ofere o integrare cu sistemul de transport public în puncte cheie de intrare în municipiu dinspre Floreşti, Baciu sau Apahida”, se subliniază în document.
Potrivit protocolului, „Consiliul Judeţean va finanţa realizarea proiectului şi va asigura administrarea acestuia, stabilirea taxelor, încasarea şi utilizarea acestora. Judeţul Cluj va asigura elaborarea şi obţinerea certificatelor de urbanism în scopul realizării proiectului, elaborarea planurilor urbanistice zonale necesare proiectului, efectuarea, în comun cu Primăria, a achiziţiilor specific pentru elaborarea documentaţiilor necesare (studiu de fezabilitate, documentaţia pentru autorizarea lucrărilor de construire, proiect tehnic, detalii de execuţie). Municipiul Cluj-Napoca va asigura conferirea de suport tehnic, consultarea populaţiei, avizarea şi aprobarea planurilor urbanistice zonale necesare proiectului, suportarea tuturor cheltuielilor legate de staţiile de pentru mijloacele de transport în comun cu dotările aferente, amenajarea de staţii de bike sharing şi amenajarea de acces auto/pietonal”, arată documentul. Protocolul va fi încheiat pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii.
Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie