Proiectul de reabilitare a clădirii Muzeului de Artă din Cluj intră în linie dreaptă

Consiliul Judeţean Cluj a semnat contractul pentru reabilitarea clădirii ce găzduieşte Muzeul de Artă Cluj, cunoscută şi sub numele de Palatul Banffy. Lucrările vor fi executate de asocierea formată din ADDCONCEPT SRL, responsabilă cu execuţia lucrărilor şi societatea K&K STUDIO DE PROIECTARE SRL, responsabilă pentru serviciile de proiectare şi asistenţă tehnică. Potrivit Consiliului Judeţean Cluj, investiţia se ridică la 952.000 de lei, TVA inclus, termenul maxim de execuţie fiind de cinci luni de la data eliberării autorizaţiei de construcţie. Lucrările vizează reabilitarea faţadei, intervenţii locale la şarpantă şi la zidăriile cu fisuri, crăpături, respectiv intervenţii de combatere a umidităţii la faţade, conform recomandărilor din expertiza tehnică a structurii portante. De asemenea, vor fi executate lucrări de intervenţie la învelitori, şorţuri de tablă în zona streşinilor şi învelitorilor lucarnelor, tencuială şi fier forjat, precum şi restaurarea componentelor artistice din piatră. Palatul Banffy se află, parţial, în proprietatea publică a judeţului Cluj, Muzeul de Artă fiind, în prezent, administratorul clădirii. Clădirea este înscrisă la prima categorie (A) în lista clădirilor de patrimoniu arhitectural şi artistic naţional al României. Edificiul a fost ridicat în perioada 1774-1785, de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann, ca reşedinţă particulară a contelui Bánffy György, devenit mai târziu guvernator al Transilvaniei. Ulterior, clădirii i-au fost date alte destinaţii: reşedinţă de protocol, Cazinou Naţional, clădire de apartamente şi spaţii comerciale, sediu de societăţi industriale. În anul 1925 a fost construit chiar un cinematograf în curtea imobilului, iar în anul 1956 Comuna Urbană Cluj a dat palatul în folosinţă Muzeului de Artă, înfiinţat în anul 1951.
Palatul Banffy este cel mai important edificiu baroc din municipiu şi unul de referinţă pentru arhitectura de secol XVIII din România, decoraţia arhitecturală în piatră fiind completată cu o serie de sculpturi cu valoare artistică deosebită, realizate de Anton Schuchbauer.
Consiliul Judeţean Cluj deţine dreptul de proprietate doar asupra unei părţi din clădire în timp ce o cotă a fost retrocedată către Paraschiva Roşca, nonagenară din Săliştea Sibiului. Aceasta a motivat în instanţă că este legatară universală a cumnatului său, Nicolae Roşca, negustor care ar fi cumpărat o parte din palatul din Cluj de la Dionisie Banffy, fiul lui Albert Banffy. În prima instanţă, Paraschiva Roşca a optat pentru despăgubiri, dar ulterior a cerut restituirea în natură a cotei parte a imobilului. Deşi o parte a Palatului Bánffy poate să fie retrocedată, legislaţia în vigoare prevede ca Muzeul de Artă să îşi poată continua activitatea în acest imobil pentru o perioadă de 10 ani. Totodată, în varianta în care, la finalul acestei perioade proprietarul ar decide să vândă cota-parte care îi revine, Consiliul Judeţean Cluj va putea decide să îşi exercite dreptul de preempţiune, achiziţionând imobilul. În acelaşi timp, forul judeţean va putea pretinde recuperarea acestor sume pe care le investeşte în lucrările ce urmează a fi efectuate.
Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie