Proiectul “Cluj Future of work”, lansat la Cluj

*Cluj-Napoca se pregătește pe bani europeni pentru locurile de muncă ale viitorului*

Municipalitatea clujeană a lansat, vineri, “Cluj Future of Work”, primul proiect de cercetare-dezvoltare în Estul Europei care beneficiază de o finanţare de 5,6 milioane de euro de la Comisia Europeană. Acesta studiază și testează posibilități prin care orașul se poate pregăti pentru provocările pe care viitorul le va aduce pentru anumite locuri de muncă. Proiectul are în vedere mai ales aspecte culturale și sociale: care sunt joburile care se pot dezvolta în sectoarele culturale și creative, ce se va întâmpla în sectoarele cu risc mare de automatizare, sau ce se va întâmpla în sectoarele care au deja probleme de integrare pe piața muncii.

„Proiectul debutează cu etapa de investiții, prin care vom realiza un hub pentru industriile culturale și creative la CREIC. Hubul va fi format din trei laboratoare echipate cu cele mai noi tehnologii în domeniile animației, designului și automatizărilor, precum și dintr-un spațiu de co-working. Apoi vom demara activități în care comunitățile creative, universitățile, clusterele de tehnologie și comunitățile defavorizate ale orașului lucrează împreună pentru a învăța unele de la altele și pentru a propune soluții de îmbunătățire a muncii în Cluj-Napoca”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în Primăria Cluj-Napoca și co-manager al proiectului „Cluj Future of Work”.
Concret, „Cluj Future of Work” urmărește ca timp de trei ani să implementeze trei obiective principale: facilitarea tranziției la tehnologia 4.0, oferind training și dezvoltare de noi competențe pentru persoanele pregătite în prezent pentru locuri de muncă aflate în risc de dispariție ca urmare a automatizării; creșterea competitivității și implicarea în nevoi societale pentru industriile culturale ale orașului (film, design, muzică, meșteșuguri, media etc.); înțelegerea și propunerea de schimbări fundamentale privind organizarea muncii la nivelul orașului prin lucrul cu categoriile sociale excluse în prezent pe piața muncii.

A.M.C.

Articole din aceeasi categorie