Prof. univ dr. Mirela GHERMAN-CĂPRIOARĂ: Cred cu tărie în importanţa dării cît mai rapide în funcţiune a Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”

„Ca medic şi ca om care am petrecut mulţi ani în preajma unor cazuri cu mai puţine speranţe de însănătoşire, care, la rîndul meu, am trecut prin multe şi mari încercări, cred cu tărie în importanţa dării cît mai rapide în funcţiune a Centrului de Îngrijiri Paliative «Sf. Nectarie»” – spune prof. univ dr. Mirela GHERMAN-CĂPRIOARĂ, UMF „Iuliu Haţieganu”, şef secţie Nefrologie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

În opinia sa, înfiinţarea Centrului „Sf. Nectarie” din Cluj-Napoca răspunde „unei nevoi majore în asistenţa medicală Prof-Gherman-Caprioara-1românească”, în condiţiile în care un număr considerabil de persoane s-au confruntat ori se confruntă cu problemele îngrijirii unui bolnav incurabil în stadii avansate sau terminale.

 – Ca medic care lucraţi cu bolnavi adesea incurabili, cum apreciaţi iniţiativa înfiinţării unui centru de îngrijiri paliative la Cluj?

– Iniţiativa Preasfinţitului episcop Vasile Someşanul de a înfiinţa la Cluj un centru de îngrijiri paliative este un demers extrem de actual şi de important, pentru că răspunde unei nevoi acute de asistenţă medicală pentru o categorie de bolnavi insuficient asistată în sistemul public de sănătate, bolnavi deseori evitaţi, izolaţi, dacă nu chiar abandonaţi. Vorbim de bolnavii incurabili, bolnavii cu cancer în stadii avansate de evoluţie a bolii lor, care nu mai răspund la tratamentul curativ, dar care pot beneficia de îngrijiri paliative.

– Ce presupun, concret, aceste îngrijiri?

– Un centru de îngrijiri paliative, cum este cel pe care Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului intenţionează să-l deschidă în toamnă la Cluj, oferă pacienţilor şi familiilor acestora o asistenţă multidisciplinară specializată, respectiv asistenţă şi îngrijire medicală, suport spiritual, social şi psihologic, cu scopul ameliorării calităţii vieţii acestora. Ne referim la ameliorarea calităţii vieţii din punct de vedere medical, prin alinarea suferinţei fizice, respectiv controlul durerii şi al simptomelor specifice bolii şi stadiului respectiv ale acesteia, dar şi la asigurarea unui suport spiritual şi social.

Cînd spun „social” am în vedere evitarea izolării bolnavului. Se ştie că bolnavul nu poate trece întotdeauna singur prin boală şi că suferinţa lui nu este numai cea datorată bolii ci este, adesea, şi cea a singurătăţii. Bolnavului i se explică ce se întîmplă cu el, cu boala sa, este învăţat cum să trăiască cu boala sa şi cum să ducă o viaţă cît mai aproape de normal.

În nici un caz, însă, nu vorbim de o prelungire cu orice preţ a vieţii şi nici de o scurtare a ei.

–  Ce presupune suportul acordat familiei bolnavului?

– Cum spuneam, îngrijirile paliative se acordă pacienţilor cu cancer în stadii avansate, dar şi familiilor acestora, familii care pot deveni ele însele „unităţi de îngrijire”. Acestor familii li se asigură un suport spiritual şi social pentru a face faţă situaţiei de boală a unui membru al lor şi, totodată, pentru a beneficia de o perioadă de „respiro” în timpul bolii acestuia. Nu în ultimul rînd, acest suport este acordat familiilor şi pe perioada de doliu, pentru a putea accepta şi suporta mai uşor decesul celui bolnav.

– Există statistici din care să rezulte necesitatea înfiinţării unor astfel de centre de îngrijiri paliative în România sau la Cluj?

– Înfiinţarea Centrului „Sf. Nectarie” din Cluj-Napoca răspunde unei nevoi majore în asistenţa medicală, în condiţiile în care nivelul actual de acoperire cu servicii specializate de îngrijiri paliative în România este sub 6%.

Creşterea considerabilă a nevoii populaţiei de a avea acces la servicii de îngrijiri paliative a fost evidenţiată într-un studiu sociologic care s-a făcut la hospice-ul „Casa Speranţei” din Braşov. Studiul a arătat că 20,7% din populaţia României, adică aproximativ 4,3 milioane de persoane s-au confruntat ori se confruntă cu problemele îngrijirii unui bolnav incurabil în stadii avansate sau terminale.

Tot acest  studiu arăta că 76% dintre aceste cazuri erau îngrijite de familie, 11,8 % – de medicii de familie şi abia 1,2% dintre bolnavii incurabili beneficiau de servicii specializate de îngrijiri paliative. Şi toate astea, în condiţiile în care asistăm la o creştere aş spune explozivă a incidenţei cancerului în general, în lume, dar şi în România şi în Cluj.

– Cîţi bolnavi de cancer sînt înregistraţi la Cluj?

– La sfîrşitul anului 2011, în judeţul Cluj erau 16.576 de bolnavi cu cancer. Prevalenţa la suta de locuitori este de 2,39.

– Cînd anume trebuie începute îngrijirile paliative, în cazurile foarte grave de cancer?

– Un principiu esenţial susţine că pacientul trebuie să aibă acces la îngrijiri paliative la momentul potrivit, conform stadiului său de boală, oricînd este nevoie, într-un mediu adecvat, conform preferinţelor sale. Or Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” din Cluj, prin modul său de organizare şi prin serviciile specializate pe care le va oferi, vine în întîmpinarea acestor nevoi complexe – medicale, spirituale şi sociale – ale bolnavului incurabil, respectiv ale bolnavului cu cancer în stadii avansate.

– Prin ce se particularizează Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” din Cluj faţă de alte centre similare, din ţară?

– Centrul „Sf. Nectarie” este prima unitate hospice cu paturi din judeţul Cluj şi este primul centru de îngrijiri paliative din România care ia fiinţă din iniţiativa Bisericii Ortodoxe, respectiv a PS Vasile Someşanul. Practic, este primul hospice înfiinţat şi patronat de Biserica Ortodoxă, respectiv de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului. Centrul acoperă, aşa cum am spus, o nevoie acută în asistenţa medicală din România, care la ora actuală nu este pregătită să acorde servicii specializate de îngrijiri paliative acestor categorii de bolnavi care sînt, din păcate, evitaţi sau chiar abandonaţi.

– Veţi fi, după cum am înţeles din discuţia cu PS Vasile Someşanul, director medical al Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”. Care va fi structura acestuia?

– Centrul va cuprinde o unitate cu 20 de paturi, tip hospice, un ambulator de îngrijiri paliative şi un centru de zi.

– Cum vor funcţiona acestea, fiecare?

– În unitatea cu 20 de paturi, de tip hospice, vor fi internaţi pentru o perioadă medie de 14 zile pacienţi cu cancer în stadiile III – IV, cu simptomatologie severă sau necontrolabilă la domiciliu, care necesită în momentul respectiv supraveghere şi îngrijire continuă, sau pacienţi al căror sfîrşit este evident, în decurs de ore sau zile.

În ambulator se vor oferi consultaţii medicale de paliaţie, consiliere spirituală şi socială pacienţilor mobili, deplasabili, şi familiilor acestora.

– Şi în centrul de zi…?

– În centrul de zi se vor oferi servicii medicale – evaluare, controlul durerii, pansare, terapie ocupaţională, kinetoterapie, administrare de medicamente, dar şi consiliere socială şi spirituală, scopul fiind şi acela de a evita izolarea socială a bolnavilor oncologici şi, totodată, de a asigura o perioadă de „respiro” familiilor lor. Centrul de zi se adresează pacienţilor deplasabili, care vor veni aici o dată sau de două ori pe săptămînă pentru a li se asigura îngrijire medicală, dar şi suport social şi spiritual.

– Cine vor fi beneficiarii Centrului „Sf. Nectarie” sau, mai bine zis, cum se va face selecţia acestora?

– Aşa cum am mai spus, Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” este un aşezămînt dedicat exclusiv bolnavilor incurabili, cu cancer, adulţi, aflaţi în stadii avansate de evoluţie a bolii.

Serviciile medicale se vor asigura nediscriminatoriu, indiferent de sex, etnie, religie, stare socială. Serviciile de îngrijiri paliative care se vor oferi vor fi gratuite.

Accesul pacienţilor se va face pe baza unor criterii clare, bine definite, măsurabile, transparente, conform standardelor naţionale şi internaţionale de îngrijiri paliative, care vor fi incluse în regulamentul de ordine interioară şi în regulamentul de organizare şi funcţionare a centrului.

Pacienţii vor fi internaţi în unitatea cu paturi pe o durată medie de 14 zile, pe baza documentaţiei medicale şi a unui chestionar de nevoi de îngrijiri paliative, de nevoi spirituale şi sociale, de către o comisie medicală. Internarea se va face pe baza unei programări, pe o listă de aşteptare, întrucît centrul nu va funcţiona ca un serviciu de urgenţă.

– Cine sînt cei care vor asigura serviciile de îngrijiri paliative la Centrul „Sf. Nectarie”?

– Serviciile vor fi asigurate de o echipă multidisciplinară, specializată în îngrijiri paliative: medic, preoţi, farmacist, asistente medicale, îngrijitoare, infirmiere, asistente sociale. O bună parte a activităţii centrului se va baza pe munca voluntarilor.

Nevoile complexe de îngrijire a pacienţilor presupun existenţa unui personal cu grad mare de instruire şi specializare, care să dovedească empatie, capacitate de a lucra în echipă, capacitate de a face faţă condiţiilor particulare, stresante, poate, ale muncii cu bolnavul.

– Cum şi cînd va fi recrutat personalul care va lucra în acest centru?

– Procesul de recrutare a personalului va începe în cursul lunii septembrie şi va parcurge mai multe etape. Pentru cei interesaţi se va organiza un curs de iniţiere în îngrijirea paliativă, urmat de un interviu, iar cei care vor fi angajaţi vor Sf.-Nectarie-2beneficia de o instruire iniţială, la angajare, iar apoi, pe tot parcursul activităţii lor, vor fi incluşi într-un program de educaţie continuă.

Aş accentua faptul că elementul de suport spiritual, de îngrijire spirituală, va fi partea integrată, esenţială de instruire a tuturor celor implicaţi în activitatea din centru, atît personalul angajat, cît şi voluntarii.

Pentru că vorbim de voluntari: şi aceştia vor beneficia, la rîndul lor, de instruire medicală şi spirituală, iar activitatea lor se va desfăşura pe baza unui contract cu centrul. Ne bazăm foarte mult pe voluntari, mai ales pe domeniul social.

– Întrucît este în plină desfăşurare campania de strîngere de fonduri pentru finalizarea lucrărilor la Centrul de Îngrijiri Paliative din Cluj, astfel încît acesta să poată fi deschis în noiembrie, chiar de ziua Sfîntului Nectarie, care este mesajul dvs către clujeni, către cei care ar putea să sprijine campania?

– Ca medic şi ca om care am petrecut mulţi ani în preajma unor cazuri cu mai puţine speranţe de însănătoşire, care, la rîndul meu, am trecut prin multe şi mari încercări, cred cu tărie în importanţa dării cît mai rapide în funcţiune a Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”.

Cred că mulţi dintre semenii noştri sînt OAMENI care iubesc OAMENII şi se vor alătura, prin mijloacele care le stau la dispoziţie, campaniei actuale de strîngere de fonduri şi că vor susţine apoi, în continuare, buna funcţionare a Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”. Sînt convinsă că vor face asta înţelegînd că boala poate lovi oricînd pe oricine, înţelegînd că aproape fiecare dintre noi a avut sau are pe cineva apropiat care la un moment dat a necesitat sau ar necesita îngrijiri paliative.

Celor suferinzi, îndrăznesc să le spun să aibă putere, să nu deznădăjduiască, fiindcă nu sînt singuri. Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” se doreşte a fi locul unde fiecare va avea parte de ceea ce are cel mai mult nevoie: dragoste şi compasiune, pentru că este un proiect din SUFLET, pentru SUFLET.

                                                           ***

 Cei care doresc să sprijine finalizarea şi funcţionarea Centrului ,,Sfîntul Nectarie” o pot face:

• trimiţînd un SMS în valoare de 2 euro la numărul 8840 (nu se percepe TVA), valabil în reţelele Cosmote, Orange şi  Vodafone;

• apelînd numărul 0900 900 680 în valoare de 2 euro, valabil în reţeaua Romtelecom (nu se percepe TVA);

• donînd direct în conturile Centrului ,,Sfîntul Nectarie” deschise la Banca Transilvania:

Lei: RO08BTRL01301205C66031XX;

Euro: RO80 BTRL 0130 4205 C660 31XX.

„Fiţi încredinţaţi că numai împreună putem alina suferinţa, că numai inimă lîngă inimă putem cunoaşte că o binefacere se poate revărsa oricînd şi asupra binefăcătorului” – spune, la rîndul său, PS Vasile Someşanul, în mesajul campaniei de strîngere de fonduri.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie