Prof. dr. Ioan Piso, despre „Cît se fură în Cultură”

Fostul director general al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, prof. dr. Ioan Piso, este de părere că românii au ieşit în stradă „nu atît pentru mizeria materială în care a fost scufundată cea mai mare parte a populaţiei României, cît împotriva hoţiei şi aroganţei”.

În context, prof. Piso readuce în discuţie „cazul ARTEX”, acuzîndu-l pe Kelemen Hunor că ar fi principalul vinovat de „jaful” care s-a petrecut la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. „I-a protejat tot timpul pe vinovaţii din muzeu, iar pe mine, care am decis recuperarea banilor, m-a dat afară. A declarat presei că nici un organ de cotrol nu a constatat vreo neregulă în legătură cu contractul (MNIT cu firma Artex –n.n), deşi ştia foarte bine de cercetările penale făcute de DNA” – acuză Piso.

Într-un material remis presei, intitulat „Cît se fură în Cultură? Din nou despre cazul Artex”, prof. Piso prezintă din nou adresa primită în 11 august anul trecut de la DNA, Serviciul Teritorial Cluj, prin care i se aduce la cunoştinţă că „la Serviciul Teritorial Cluj al Direcţiei Naţionale Anticorupţie se efectuează cercetări penale sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial, asimilată infracţiunilor de corupţie, prev. şi ped. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 coroborat cu art. 248 Cod penal raportat la art. 2481 Cod penal” faţă de funcţionari din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, „privind modul de atribuire şi de executare a contractului nr. 2242/2009 din 25 noiembrie 2009, care a avut ca obiect prestarea de servicii (amenajarea muzeală), încheiat de muzeu cu SC Artex International SRL Bucureşti”.

„În lipsa mea, pe cînd eram dat afară pentru a treia oară din funcţia de director, directoarea interimară a muzeului din Cluj a încheiat un contract cu firma Artex Services International SRL, în valoare de 13 milioane de euro, pentru reamenajarea expoziţiilor. Aşa cum am arătat de nenumărate ori în presă, contractul a fost încheiat în mod fraudulos, în baza aşa ziselor «drepturi de autor», iar în decurs de o lună, la fel de fraudulos, ministerul i-a plătit aceleiaşi firme, prin muzeu, suma de 1,7 milioane de euro pentru un aşa zis «concept expoziţional». De fapt era un album de 105 pagini, făcut la calculator în bătaie de joc. Statul român, adică noi toţi, am plătit cîte 15.000 de euro pentru fiecare pagină de inepţii” – spune prof. Ioan Piso, adăugînd: „Hoţia a ajuns la noi la un asemenea nivel, încît băieţii deştepţi nu se mai mulţumesc să fure 10% şi să-ţi lase 90%, ci fură 90%, pentru a-ţi lăsa, în cel mai bun caz, 10%. Am fost de curînd în Elveţia şi i-am întrebat pe cîţiva dintre directorii de muzee de acolo cît ar costa la ei amenajarea expoziţiilor. Mi-au răspuns că între 100.000 şi 1.000.000 de franci. Le-am răspuns că asta nu-i nimic, că la muzeul din Cluj o asemenea operaţiune costă 13 milioane de euro. M-au întrebat: «Şi pînă la urmă ce s-a întîmplat?» Le-am răspuns: «M-au dat afară»”.

Fostul director general mai spune că, odată revenit în funcţie, în martie 2010, a cerut firmei Artex să detalieze operaţiunile pentru care a încasat suma de 1,7 milioane de euro, însă aceasta nu s-a conformat. „Am fost atunci silit să convoc, prin actul nr. 1232/6.07.2011, firma Artex la o «conciliere directă» pentru data de 27 iulie, solicitînd restituirea sumei de 1,7 milioane de euro. Urmarea a fost, cu două zile mai tîrziu, ordinul nr. 203/8.07.2011 al d-lui ministru Kelemen Hunor, de demitere a mea din funcţia de director general” – precizează Piso.

Prof. Piso îşi motivează acuzaţia că ministrul Kelemen Hunor este „principalul vinovat de acest jaf” şi că „i-a protejat tot timpul pe vinovaţii din muzeu” prin aceea că toate actele pe care le-a întocmit cu privire la „recuperarea banilor furaţi” au fost „nesocotite de noua direcţiune”. Apoi – spune Piso -, „în total dispreţ faţă de banul public şi de bunul simţ, o echipă a firmei Artex se află în aceste zile la muzeul din Cluj la invitaţia direcţiunii şi cu binecuvîntarea ministrului, şi-şi continuă nestingherită treaba”, şi asta „în vreme ce în Piaţa Unirii se protestează vehement împotriva hoţiei şi a corupţiei”.

Piso mai spune că, în afară de ministrul Kelemen Hunor, de „jaful” de la MNIT sînt vinovate „toate echipele de control, şi anume Corpul de control al primului ministru, Corpul de control al MCPN, Curtea de Conturi Cluj, ANMRMAP, care au semnalat neregulile, dar nu au propus nici o măsură, încălcînd astfel legea”.

„Datoria şi-a făcut-o numai Poliţia Judeţeană Cluj, care a înaintat DNA un dosar penal. Cît mai aşteaptă justiţia pentru a face lumină în acest caz? Nu-şi dă seama că printr-o întîrziere nepermisă, actul de corupţie se agravează, iar paguba statului creşte?” – întreabă fostul director general al MNIT. Pentru ca, apoi, tot el să dea şi răspunsul: „Toţi cei citaţi mai sus au avut un motiv foarte serios pentru muşamalizarea cazului. Presa (Cotidianul, 9 iulie 2011) sugerează că în afacerea Artex ar fi implicată însăşi Elena Udrea. Nu ar fi de mirare, căci aceleiaşi persoane i se datorează, prin interpuşi, şi dezastrul din centrul istoric al Albei Iulia. Asta ar explica nu numai complicitatea d-lui Kelemen Hunor, ci şi teama corpurilor de control şi lentoarea justiţiei” – spune Piso.

În iulie 2011, prof. dr. Ioan Piso a fost demis, pentru a patra oară, din funcţia de director general al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. La acea vreme, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, declara că „nu l-a demis pe Ioan Piso, ci a dat un preaviz de 30 de zile, pentru că acesta trebuie să iasă la pensie, fără să existe vreo legătură cu contractul încheiat între muzeul din Cluj-Napoca şi firma Artex”.

„Cînd voi cîştiga următorul proces împotriva Ministerului Culturii, dl ministru nu-mi va plăti salariile şi eventualele daune morale din propriul buzunar, ci din cel al statului, adică din al nostru. Dacă recuperam banii plătiţi firmei Artex, aceştia trebuiau scoşi din buzunare mai simandicoase” – declara atunci Ioan Piso, anunţînd că a dat Ministerul Culturii în judecată şi că e sigur că va cîştiga şi acest proces.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie