Prof. dr. Cătălin GHERGHE: La Cluj, problemele de la IMO au fost (ceva) mai simple decât la Rio

Olimpiada Internațională de Matematică 2018 – cel mai mare eveniment educațional organizat la Cluj-Napoca în Anul Centenarului – se apropie de final. Rezultatele jurizării și, implicit, câștigătorii acestei ediții se vor cunoaște vineri dimineața, tot vineri urmând să aibă loc festivitatea de premiere.

Până la aflarea rezultatelor, într-o ”pauză” de jurizare, leaderul României la IMO 2018, prof. univ. dr. Cătălin Gherghe, a avut amabilitatea să răspundă unor întrebări referitoare la modul în care se evaluează lucrările olimpicilor și criteriile după care se stabilesc câștigătorii.

–  Cum apreciați dificultatea problemelor de la ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Matematică (IMO), comparativ cu cea de la RIO? Dar cu cele de dinainte, la care ați participat?

– Problemele au fost (ceva ) mai simple decât la Rio. Nivel (poate) comparabil cu alte ediții, cu ceva dificultate mai mare, acum.

– Pentru o „minte iscoditoare”, cum spuneați în interviul pe care ni l-ați acordat cu puțin timp înainte de începerea olimpiadei, care ar fi fost timpul necesar pentru rezolvarea celor trei probleme propuse pentru fiecare zi?

– O minte „foarte iscoditoare” ar fi putut rezolva problemele în timpul de 4 ore și 30 de minute pentru fiecare zi.

– Care sunt criteriile după care se stabilesc câștigătorii?

– După ce avem rezultatele finale, medaliile se acorda procentual.

– Câte persoane verifică lucrările celor 615 olimpici și „vocea” cui contează cel mai mult în evaluarea acestora?

– Fiecare lucrare este evaluată de către doi coordonatori, dar și de profesorii din țara respectivă. Apoi, la coordonare are loc o confruntare a notelor date de cele două părți și eventual o „negociere”.

Țara gazdă are statut special, pentru că lucrarea este evaluată și de profesorii din țara care a propus problema. Asta este normal, ținând seama că majoritatea coordonatorilor sunt români.

– Există „învingători și învinși” la o competiție internațională cum este IMO?

– Deși, poate, pare ciudat, nu sunt de acord cu zicerea că este important să participi. Da, este important să participi, din prisma prieteniilor pe care le poți lega și a câștiga experiență. Dar eu cred că cel mai important/frumos este să câștigi.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie