Procurorii clujeni, sufocaţi de dosare

Fiecare procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a trebuit să soluţioneze, zilnic, pe tot parcursul anului 2017 nu mai puţin de şase dosare penale. În analiza activităţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj şi a unităţilor subordonate se arată că anul trecut, Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca a avut de soluţionat nu mai puţin de 42.046 dosare, fiecărui procuror din această unitate revenindu-i să soluţioneze 1.617 de cauze.

Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, Irina Lucia Sabo, arată că principalele preocupări la nivelul instituţiei pe care o conduce au fost legate de soluţionarea dosarelor mai vechi de un an de la sesizare, soluţionarea dosarelor cu autor necunoscut, continuarea eliminării din sistem a dosarelor care încarcă rolul parchetelor iar finalitatea acestora este previzibilă ca fiind una de netrimitere în judecată şi dinamizarea anchetelor în domeniile prioritare ale Ministerului Public. Conform bilanţului, la nivelul Parchetului Tribunalului Cluj şi a celor cinci unităţi subordonate (Dej, Gherla, Cluj-Napoca, Huedin şi Turda) au trebuit soluţionate 63.200 dosare. Marea majoritate a acestora au fost în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca(42.046 dosare), în timp ce procurorii de la Turda au avut de soluţionat 7.737 dosare, cei de la Gherla 4.429 dosare, iar cei de la Huedin 3.798 dosare. Cele mai puţine dosare s-au înregistrat la Parchetul Tribunalului Cluj-2.807 dosare, şi la Dej-2.382 dosare. Din numărul total de dosare penale aflate pe rolul parchetelor clujene, 18.029 s-au înregistrat pe parcursul anului 2017, restul de 45.171 de cauze fiind rămase din anii anteriori.

Din totalul cauzelor aflate în analiza procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj şi a unităţilor subordonate, au fost soluţionate 18.288 dosare, 11.207 dintre acestea fiind definitivate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Din documentul de bilanţ reiese că în 2017, procurorii din judeţul Cluj au reuşit să întocmească 1410 rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei prin care au fost trimişi în judecată 2.053 inculpaţi persoane fizice şi un inculpat persoană juridică. Totodată, în analiza activităţii se mai evidenţiază că din totalul soluţiilor de netrimitere în judecată, au fost infirmate în anul 2017 un număr de 114 soluţii. Potrivit bilanţului Parchetului Tribunalului Cluj, din totalul de cauze aflate pe rol în unităţile de parchet din judeţ 27.264 nu au putut fi soluţionate din cauză că autorii nu au fost identificaţi. Una din explicaţiile numărului mare a cauzelor cu autori necunoscuţi este legată de termenul de prescripţie mare pentru anumite fapte şi, practic, aceste cauze cu A.N. se „rostogolesc” de la un an la altul. În bilanţ se arată că în anul 2017 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj şi unităţile locale s-au înregistrat hotărâri definitive de achitare într-un număr total de 22 de cauze cu privire la 29 inculpaţi. Totodată se mai precizează că niciuna din aceste achitări nu au privit inculpaţi arestaţi preventiv.

Din datele prezentate reiese că la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj în 2017 s-au înregistrat două cauze penale în care s-a dispus achitarea definitivă faţă de 7 inculpaţi iar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca s-au înregistrat 14 cauze penale în care s-a dispus achitarea definitivă faţă de 15 inculpaţi. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda în 2017 au fost cinci cauze penale în care s-a dispus achitarea definitivă faţă de 6 inculpaţi iar la Dej o singură achitare. În schimb, la unităţile de parchet din Huedin şi Gherla nu s-a înregistrat nicio achitare.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie