Procesiunea Calea Crucii, la Cluj-Napoca

La fel ca în fiecare an, miercuri, 24 aprilie, în Miercurea Mare, credincioșii greco-catolici din Cluj-Napoca vor participa la procesiunea Calea Crucii, organizată de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

Procesiunea va începe la ora 16:30, în Piața Unirii, și se va merge „în reculegere” spre Catedrala Schimbarea la Față, de pe Bulevardul Eroilor.

„Săptămâna Mare era numită și Săptămâna «Paștilor», în sensul originar al cuvântului, adică Paștile Crucii sau ale Suferinței Domnului, timp în care credincioșii creștini sunt chemați să-L însoțească pe Domnul pe drumul Patimilor Sale” (Ene Braniște). Sunt zilele în care creștinii parcurg un drum spiritual caracterizat printr-o înăsprire a postului alimentar, cu intensificarea rugăciunii, a comemorării momentelor în care Domnul Isus a fost arestat, biciuit, încoronat cu spini, condamnat la moarte și obligat să-și ia crucea, să poarte povara ei la Golgota unde este răstignit, pentru a Învia a treia zi din morți. Patimile Fiului lui Dumnezeu, suferințele Sale, sunt cauzate de păcatele tuturor oamenilor, dintotdeauna și de pretutindeni. Prin răstignirea Sa pe Cruce, Isus a ales să se ofere de bunăvoie Jertfă, pentru ca Dumnezeu să pedepsească, în Trupul Său nevinovat, vina păcatului oamenilor. Prin Jertfa Sa, păcatele sunt iertate și păcătoșii primiți în iubirea Tatălui ceresc, dar, le rămâne și lor ceva de făcut: să se unească cu Hristos, lepădând răul și păcatul, să pășească împreună cu El, pe Calea Crucii. Iubirea lui Dumnezeu e «condiționată» de libertatea dăruită omului, este nevoie de alegerea liberă a omului de a-L urma pe Isus pe calea Crucii pentru a păși apoi, cu El, în Înviere. Este ocazia pe care o oferă Biserica în Săptămâna Mare, cea a urmării lui Hristos. Pentru aceasta, în bisericile de rit bizantin oficiile se succed în toată profunzimea și frumusețea lor în aceste zile” – se arată într-un comunicat al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, remis, marți, presei.

Același document amintește că, în Catedrala greco-catolică din Cluj, credincioșii sunt invitați, zilnic, de la ora 17:00, la Calea Crucii, „devoțiune care aduce în fața «ochilor» sufletelor momentele Patimilor Domnului, așa cum sunt relevate de Sfintele Evanghelii”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie