Probleme la Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa

Problemele sistemului de psihiatrie din România au ieşit din nou la iveală după ce în noaptea de sâmbătă spre duminică, bărbatul de 38 de ani, internat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, judeţul Buzău, a atacat mai mulţi pacienţi cu un stativ de perfuzii. Şi-au pierdut viaţa cinci persoane iar opt pacienţi au fost răniţi grav, în prezent fiind internaţi în unităţi medicale din Bucureşti. Bărbatul este cercetat pentru infracţiunea de omor calificat, pentru tentativă la infracţiunea de omor calificat şi pentru distrugere. De asemenea, procurorii au extins urmărirea penală in rem sub aspectul infracţiunii de neglijenţă în serviciu şi ucidere din culpă, fapte în legătură cu activitatea desfăşurată de către angajaţii unităţii spitaliceşti. În contextul tragicului eveniment din judeţul Buzău, Făclia a încercat să afle care este situaţia unităţii medicale cu profil asemănător din judeţul Cluj. Este vorba de Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa, unitate medicală subordonată Consiliului Judeţean Cluj.

Din datele prezentate de CJ Cluj şi de reprezentanţii spitalului reiese că lucrurile la nu sunt deloc cum ar trebui să fie la o astfel de unitate medicală. Printre problemele cu care se confruntă spitalul din Borşa se numără lipsa de spaţii adecvate pentru internarea bolnavilor şi deficitul de personal.

Înființat în anul 1957, Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa este o unitate sanitară de monospecialitate, care asigură asistență medicală în specialitatea psihiatrie pentru adulți, pacienții spitalizați fiind cei care prezintă tulburări psihice cronice: schizofrenii cronicizate, tulburări afective și delirante cronice, epilepsii, dependențe alcoolice cronice. În prezent, instituția spitalicească are nu mai puțin de 195 de paturi.

Unitatea medicală a rămas, nu demult, fără 70 la sută din spaţiile destinate cazării bolnavilor ca urmare a retrocedării clădirilor revendicate de foştii proprietari. Potrivit datelor prezentate de Consiliul Judeţean Cluj, la momentul actual spitalul funcționează în spații închiriate, improprii desfășurării unei activități medicale în siguranță și de calitate.

”Unitatea funcționează în proporție de 70% în spații închiriate, respectiv spații pentru 140 paturi spitalizare și activități administrativ gospodărești (Pavilionul Administrativ, Pavilionul I, Bloc Alimentar, Spălătorie, Ateliere), spații care au fost retrocedate proprietarilor în anul 2013. Spațiile închiriate sunt subdimensionate, nu se poate asigura cubajul în saloane conform reglementărilor în vigoare, sunt clădiri vechi în care este dificil de organizat și gestionat activitatea medicală”, arată Consiliul Judeţean Cluj.

Singura clădire poziționată pe terenul rămas în administrarea unității este Pavilionul II, în care se asigură spațiile pentru spitalizarea unui număr de doar 57 paturi ( 30% din capacitatea spitalului).

Ana Jucan, managerul Spitalului de Boli Psihice Cronice Borşa din judeţul Cluj punctează problemele cu care se confruntă instituţia pe care o reprezintă- de la numărul relativ mic de asistenţi medicali raportat la numărul de paturi, până la lipsa spaţiilor de cazare a pacientului.

Deficit de personal

Potriviti Anei Jucan, gradul de ocupare a funcţiilor în acest spital, cel puţin în ceea ce îi priveşte pe medici şi faţă de normativul mediu, este de 56%. Se poate însă mult mai bine, din toate punctele de vedere. 

În ce priveşte gradul de ocupare a funcţiilor, suntem undeva pe un normativ mediu. Normativul cu care lucrăm noi, este din anul 2010. Sigur că ar suporta foarte multe îmbunătăţiri pentru că activitatea medicală a fost foarte mult suplimentată de tot ceea ce înseamnă partea de hârtii. Pe parte de medici, faţă de normativul mediu, gradul de ocupare este de 56%, la asistenţi medicali este de 79% faţă de normativul mediu, şi la infirmieri este de 86%.

Sunt trei categorii de personal care vin cel mai mult în contact cu pacienţii. Ce pot să vă spun este că sunt situaţii pe care nu le poţi previziona când este de exemplu, de foarte multe ori e nevoie de supraveghere om la om, adică pacienţii sunt de aşa natură încât e nevoie de supraveghere permanentă. La asistenţi medicali, ca şi normare, media ar fi de un asistent la 16 paturi, pe tură, este destul de puţin. E mult şi greu.

Normativul ar suporta categoric îmbunătăţiri, sau cel cel puţin, dacă ne-ar permite finanţarea, să putem să ajungem la nbormaztivul maxim care ar fi un sistent la 12 paturi. Am discutat cu spitale din afară şi pot să vă spun că în Olanda este un asistent la patru paturiEste o diferenţă foarte mare”, a declarat pentru Făclia Ana Jucan. 

Disfuncţionalităţi în finanţarea unităţii.

În ceea ce priveşte problemele financiare cu care se confruntă Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa, Ana Jucan mai subliniază că nu sunt contractate de către Casa de Asigurări toate zilele de spitalizare pe care le realizează, ceea ce generează disfuncţionalităţi destul de mari în finanţarea unităţii. “Toate preţurile au crescut, exigenţele sunt tot mai mari, legislaţia aleargă, iar noi, spitalele ne cam târâm în urma ei”, a completat Ana Jucan.

Din fericire însă, există şi veşti bune legate de această instituţie: spitalul are în finalizare o clădire pe care urmează să o recepţioneze în cursul lunii noiembrie “Acum avem în finalizare o clădire pe care sperăm să o recepţionăm în cursul lunii noiembrie. Funcţionăm în proporâţie de 70% în clădiri care au fost retrocedate şi pe care ulterior le-am închiriat ca să putem asigura spaţiile necesare. Acum avem în finalizare o clădire pe care sperăm să o recepţionăm în cursul lunii noiembrie. In acelaşi timp, luna trecută ne-a fost aprobat de către Consiliul Judeţean studiul de fezabilitate pentru încă o clădire pe care probabil că vom începe să o construim la anul, termenul de realizare fiind de trei ani. 

Avem un număr 185 de paturi care este în proporţie de sută la sută ocupat, dar ce este de remarcat este faptul că lista de aşteptare este undeva la 300 de locuri.

Mai vreau să subliniez aici că nevoia de astfel de serviciii medicale este în creştere foarte mare, iar durata de spitalizare este destul de lungă pentru acest tip de afecţiuni. Noi suntem un spital de boli cronice, aceste boli nu se vindecă, ele pot doar să se reabiliteze”, a mai spus Ana Jucan.

Investiţie de 20 de milioane de lei într-o clădire nouă

Pentru a rezolva problema spaţiilor, Consiliul Judeţean Cluj a demarat lucrările de construire a unei noi clădiri.
Reprezentanţii forului judeţean susţin că prin realizarea acestui obiectiv vor fi aduse la standarde moderne secțiile spitalului.
Clădirea Spitalului de Boli Psihice Cronice Borșa va avea un regim de înălțime P+2E, cu o suprafață construită de 1.102,15 mp. Suprafața desfășurată va fi de 2.881,75 mp, iar cea utilă de 2.355 mp și va dispune de 120 de paturi pentru spitalizarea de lungă durată a pacienților cu afecțiuni psihice cronice.
Având o valoare de 20.866.092,43 lei, T.V.A. inclus, investiția va fi finanțată atât din fonduri provenite de la bugetul Consiliului Județean Cluj cât și din veniturile proprii ale spitalului.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie