Primul liceu românesc de băieți din Cluj – Colegiul Național „George Barițiu”: 100 de ani de existență

La poarta istoriei Vechiului Cluj…

Fragmentul de zid al vechii incinte a cetății clujene medievale (sec. XIII-XV) ne străjuiește în curtea liceului, martor tăcut și solemn, scut și perpetuă reamintire a faptului că suntem rezultatul istoriei și scriem istorie în educația clujeană de 100 de ani.

În octombrie 2019, Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca, având numele marelui om de cultură ardelean, aniversează 100 de ani de existență. Liceul este înființat la inițiativa Consiliului Dirigent în 19 octombrie 1919, ca primul liceu românesc de băieți din Cluj-Napoca. Inițial a avut un număr de 287 de elevi, repartizați în nouă clase cu profil teoretic. Primul corp profesoral avea în componență șapte profesori din Vechiul Regat, un profesor francez, unul macedonean, ceilalți profesori fiind ardeleni, dascăli valoroși, care la acel moment activau și în mediul universitar.

Timpuri și Oameni…

Primul director al liceului, profesorul Alexandru Ciura, cu o înaltă ținută intelectuală modelată în Occident, cu o viziune modernă și un spirit managerial de excepție, a format Liceul „Barițiu” ca o prestigioasă instituție educațională și culturală a Clujului, care păstrează și în prezent prestigiul demn de această calitate și de numele pe care îl poartă. În acest sens este elocventă afirmația muzicologului George Sbârcea, absolvent al liceului: „Încă de la începutul lui, Liceul Barițiu din Cluj a trecut peste limitele geografice, devenind liceul Transilvaniei”.

Dovada acestui fapt este galeria de oameni iluștri formați în băncile acestui liceu, fie că ne gândim la scriitori și poeți, precum Radu Stanca, Horia Stanca, Ioan Alexandru, iluștri critici literari: Ion Negoițescu, Nicolae Balotă, Dumitru Micu, Marian Papahagi, muzicieni și artiști: George Sbărcea, Tudor Jarda, Pericle Capidan, teologul Teofil Herineanu, filosoful Petre Țuțea, politicianul Ion Rațiu, speologul Gheorghe Racoviță, academicienii Ștefan Pascu, Eugen Pora, Emil Burzo, Cornel Țăranu, Silvestru Cristian, Grosu Ioan, respectiv la numeroșii medici, ingineri, dascăli din mediul universitar și preuniversitar și cercetători din varii domenii.

În oglinda vremii…

Funcționând ca liceu teoretic aproape neîntrerupt, cu excepția perioadei 1977-1990, când a fost transformat în Liceul Industrial de Poștă și Telecomunicații, în anul 2000 Liceul „George Barițiu” primește statutul onorant de Colegiu Național. Actualmente, Colegiul Național „George Barițiu” este structurat ca liceu cu profil teoretic, având 26 de clase, cu un efectiv total de peste 700 de elevi. Beneficiind de o bază materială mereu actualizată și adusă la standarde, datorită unei bune relaționări cu autoritățile și factorii decizionali, oferta educațională a colegiului este una atractivă, corelată cerințelor conturate de dinamica de pe piața muncii din mediul socio-economic clujean și național.

În prezent, clasele de liceu, cursuri de zi, filiera teoretică, au profil real, specializarea matematică-informatică (intensiv informatică) și profil uman, specializările: științe sociale, respectiv, filologie – cu studiul bilingv al limbii italiene. Această specializare este funcțională în baza unei convenții cu Republica Italiană, beneficiind de prezența unui lector italian, dar și de suport din partea autorităților italiene, existând o colaborare fructuoasă cu Consulatul Onorific al Italiei la Cluj.

De asemenea, funcționează clase de învățământ primar și gimnazial, acestea fiind particularizate prin studiul limbii italiene, limbii engleze, limbii franceze și limbii germane.

Educația poporului este cea dintâi treabă a patrioților”!

Așa cum a fost mereu, echipa actuală din Colegiul Național „George Barițiu” se constituie din oameni foarte bine pregătiți, având dascăli renumiți și mărinimoși, cu performanțe în activitatea științifică și didactică, care realizează un învățământ de calitate, competitiv, cu ținută europeană, elevi iubitori de carte și părinți implicați, parte din etosul școlii, mulți fiind, la rândul lor, barițiști. Aceste ingrediente situează Colegiul „Barițiu”, așa cum îi este tradiția, în topul liceelor clujene.

Anii din urmă înseamnă, pe lângă ceea ce este firesc și anume performanțele tuturor absolvenților noștri la examenele naționale, foarte multe participări și premii obținute la olimpiade și concursuri școlare regionale, naționale și internaționale și o mare deschidere spre educația nonformală, neuitând nicio clipă că formăm caractere. Ne este ghid ideea că școala trebuie să se deschidă spre comunitate, școala nu poate rămâne cu zidurile și porțile închise, ci este parte integrantă din comunitate, iar comunitatea sprijină școala, în condițiile în care găsim modalitățile de a o aduce înspre noi. Eforturile barițiștilor se subsumează, așadar, viziunii școlii, configurată de spusele patronului nostru spiritual, George Barițiu: ”…educația poporului este cea dintâi treabă a patrioților”, iar valorile barițiștilor au rămas aceleași în decursul celor 100 de ani de existență a liceului: tradiție, disciplină, competență, seriozitate și onestitate.

Spiritul barițist răzbate peste timp…

Cu ocazia aniversării centenarului, liceul își deschide porțile festive în săptămâna 14-18 octombrie 2019 – săptămână pe care o vom dedica activităților extrașcolare – către barițiști, fie ei foști sau actuali elevi și foști sau actuali profesori, evocând încă odată, cu emoție, semnificația spiritului barițist ca punte peste timp și generații. Astfel, sperăm să regăsim prezenți la aceste manifestări barițiștii care constituie o parte consistentă din oamenii care gestionează diverse segmente de destin ale comunității din urbea de pe Someș și nu numai, care conservă și perpetuează adevăratele valori transilvănene.

Festivitatea de celebrare a centenarului colegiului va avea loc vineri, 11 octombrie 2019, începând cu ora 10:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, când în prezența autorităților, a foștilor și actualilor barițiști vom răsfoi împreună file din istoria acestui colegiu centenar al Clujului prin luările de cuvânt ale invitaților, testimoniale ale barițiștilor și momente de vibrație artistică. Vă așteptăm cu drag la manifestările legate de centenar!

Prezent continuu…  

Aniversarea celor 100 de ani de tradiție ai acestui liceu clujean se dorește a fi, dincolo de Centenarul Colegiului Național „George Barițiu”, un elogiu adus educației clujene și românești de calitate.

Fie ca spiritul barițist să nu dispară niciodată, ci să se reitereze cu fiecare generație valoroasă de absolvenți pe care o furnizează acest colegiu, iar fragmentul de zid al cetății clujene medievale din curtea școlii, sub care stă pecetluită epoca romană, să ne fie lecția de istorie înfățișată ochilor noștri cu fiecare răsărit și apus de soare…!

Director,
Prof. dr. Alina-Monica BĂRĂIAN

Articole din aceeasi categorie