Primul dosar penal pentru navigaţie ilegală pe Tarniţa şi Fântânele

Autorităţile clujene iau măsuri pentru limitarea distracţiilor periculoase de pe lacurile Tarniţa şi Beliş.

După ce Făclia de Cluj a semnalat de nenumărate ori pericolul la care se expun turiştii care se aventurează să se plimbe cu bărcile cu motor pe cele două lacuri, zilele trecute au avut loc o serie de controale în zonă pentru a se vedea în ce măsură proprietarii de bărci şi ski-jet-uri respectă legislaţia. Acţiunea a fost organizată de polițiștii Serviciului de Ordine Publică Cluj, în colaborare cu polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj-Napoca, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură – Filiala Regională Transilvania și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Cluj.

Potrivit IPJ Cluj, în cadrul acțiunii au fost verificate 20 de ambarcațiuni, 35 de autoturisme și au fost legitimate 40 de persoane. În acest context, au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile OUG 23/2008 privind pescuitul și a fost întocmit un dosar penal pentru nerespectarea regimului aplicabil transportului naval, conform Legii 191/2003.

Lacurile Tarniţa şi Beliş-Fântânele continuă să fie transformate, în fiecare weekend, de către proprietarii de bărci cu motor în locuri pentru sporturi nautice. Deşi din cele două lacuri este asigurată apa potabilă pentru sute de mii de clujeni, deţinătorii de ambarcaţiuni cu motor termic nu ţin cont de acest lucru şi nici de faptul că legislaţia interzice navigaţia bărcilor cu motor termic.

Lacurile de acumulare Tarniţa şi Beliş-Fântânele sunt considerate arii protejate de avifaunistică conform legislaţiei în vigoare, rezervaţie naturală care intră sub incidenţa unei legislaţii speciale prin care este interzisă practicarea sporturilor având la bază ambarcaţiuni cu motor.

În zona Tarniţa şi Fântânele sunt foarte mulţi deţinători de bărci cu motor şi alte ambarcaţiuni de acest tip. Aproape la fiecare casă de vacanţă de pe malurile celor două lacuri există câte o barcă ancorată de ponton, pentru a putea fi folosită la plimbări în sezonul de vară.

Deşi Hidroelectrica SA a montat mai multe panouri în zona staţiunii Fântânele-Beliş dar şi la Tarniţa, în care se precizează foarte clar că este interzisă folosirea ambarcaţiunilor de orice tip pe lacuri, proprietarii de bărci se fac că nu le văd. Aceştia brăzdează apa din cele două amenajări hidrografice de parcă s-ar afla pe mare şi nu în zone protejate prin lege. Ce e cert e că folosirea bărcilor cu motor pe lacuri poate polua grav mediul, iar cei care vor avea de suferit vor fi sutele de mii de clujeni care consumă apă din Tarniţa şi Fântânele.

C.P.

Articole din aceeasi categorie