Primul Centru de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină din România – inaugurat la UMF „Iuliu Haţieganu”, din Cluj-Napoca

Primul Centru de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină din România a fost inaugurat miercuri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Realizat de universitate din fonduri proprii, în urma unei investiţii de aproximativ 4,5 milioane de euro, acesta este cel mai modern şi mai complex centru de profil şi singurul din România care reuneşte simulări pentru manopere şi tehnici medicale pentru majoritatea disciplinelor.

Centrul de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină se întinde pe o suprafaţă de 500 metri pătraţi şi este format din patru laboratoare imagistică, prim-ajutor şi resuscitare pentru copii şi adulţi, nursing şi intervenţii chirurgicale în care se vor studia tehnici chirurgicale de bază, tehnici chirurgicale avansate, chirurgie minim invazivă, microchirurgie, ultrasonografie, endoscopie, management cale aeriană, obstetrică, examinări clinice, traumă, suport vital bazal, suport vital avansat, terapie intensivă, anestezie, nursing şi îngrijire plăgi.

Potrivit rectorului UMF, Constantin Ciuce, CAPSM are ca model proiecte similare din SUA şi Israel, care au cele mai performante unităţi de profil din lume. „Realizarea lui a reprezentat un efort considerabil atît din punct de vedere al finanţării, cît şi logistic şi al reurselor. Prin acest centru urmărim să creăm un pol de excelenţă, un punct real de interes pe harta cercetării ştiinţifice internaţionale. Centrul va fi nu doar o zonă de educaţie medicală la nivel naţional, ci şi la nivel internaţional, prin dezvoltarea de parteneriate cu companii naţionale şi multinaţionale. Sînt încrezător că CAPSM va deveni un punct de referinţă în educaţia medicală din Europa” – a afirmat rectorul UMF „Iuliu Haţieganu”, Constantin Ciuce.

Prof. dr. Constantin Ciuce a mai precizat că acest centru se adresează studenţilor de la Facultatea de Medicină care „prin participarea la sesiuni de activităţi practice vor dobîndi deprinderi de bază necesare în practica medicală, se vor obişnui cu protocoalele de diagnostic şi terapie, vor învăţa să reacţioneze în anumite contexte critice şi vor învăţa să integreze cunoştinţele teoretice în partea practică, pentru a obţine un diagnostic corect”. Totodată, centrul se adresează şi medicilor rezidenţi, care „îşi vor consolida abilităţile practice şi îşi vor însuşi tehnici/manopere speciale, în concordanţă cu disciplina în care se specializează”. Centrul este deschis şi colaborării cu unităţile sanitare din judeţul Cluj şi din ţară. De asemeni, de facilităţile centrului pot beneficia toţi studenţii, rezidenţii şi medicii specialişti interesaţi de perfecţonarea profesională, prin participarea la cursuri specifice şi prin activităţi de colaborare educativă şi de cercetare.

Cursurile Centrului de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină vor începe în primăvara anului 2012 şi vor fi coordonate de cadre didactice cu notorietate naţională şi internaţională în ariile lor medicale.

Proiectul este dezvoltat de UMF „Iuliu Haţieganu” în parteneriat cu compania Karl Storz Endoscopia România. Printre cele mai importante acţiuni de sprijin oferite de companie se pot aminti: susţinerea tuturor cursurilor multidisciplinare cu truse de instrumentar specific, organizarea unor sesiuni de training pentru formatori, implicarea în proiecte de cercetare şi dezvoltare de prototipuri, testarea de noi instrumente, atragerea de fonduri europene ş.a.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie