Primarul Turzii, Cristian Matei, le-a dat peste nas ciracilor lui Ştefănie: „Aţi vrut circ? Îl facem, domnilor!”

matei-greaua-mostenireIritat de tam-tam-ul făcut de grupul consilierilor liberali pe tema achitării, cu bani de la bugetul local, a datoriilor la energie electrică şi la apă, acumulate de chiriaşii care ocupă locuinţele sociale din modulele amplasate pe strada Nicolae Teclu şi pe cele din blocul „Electroceramica”, primarul Turzii, Cristian Matei, a izbucnit, cu ocazia şedinţei ordinare de joi, 29 septembrie, cea în care forul deliberativ turdean avea de aprobat şi plata datoriilor cu pricina, proiect de hotărâre incriminat atât de liberali cât şi de membrii asociaţiei Turda Nouă.

În intervenţia sa pe această temă, Matei a precizat, din capul locului, că datoriile la apă şi la curent electric ale chiriaşilor din locuinţele sociale, pe care le are de stins primăria, provin din precedenta „guvernare locală”, când PNL-ul se afla la putere. Apoi, Matei s-a mirat, retoric, de ce nu au avut consilierii liberali aceeaşi poziţie şi în cazul celor cinci proiecte de hotărâre similare, adoptate de Consiliul local în timpul ultimului mandat de primar al liberalului Tudor Ştefănie, cel care „a domnit asupra Turzii” din 2004 până în 2016.

În aceeaşi ordine de idei, Matei le-a reamintit consilierilor liberali că, după ce, în 2015, tabăra partizanilor lui Ştefănie din forul deliberativ turdean a aprobat cheltuirea sumei de 100 de mii de lei de la bugetul local, bani din care s-au cumpărat 46 de contoare pentru măsurarea consumului de energie electrică, a căror montare ar fi permis încheierea de contracte individuale de furnizare între Electrica şi fiecare locatar din blocul „Electroceramica”, acestea zac nefolosite şi „contractul a rămas tot între Primărie şi Electrica”. De aceea, autorităţile locale sunt bune de plată, a explicat Matei.

Apoi, edilul-şef al Turzii a pus pe tapet problemele generate de anveloparea (izolarea termică exterioară) a unor blocuri de locuinţe din Turda, acţiune începută în anul 2010. De şase ani nu s-a rezolvat problema plăţii lucrărilor. În ultimele patru luni, de la bugetul Turzii merg către executantul lucrărilor câte 241 de mii de lei, în contul sumei ce trebuia plătită de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, titulatura de la vremea dispunerii începerii acţiunilor de anvelopare a blocurilor, iniţiată de Guvernul Boc. „Avem de recuperat de la Ministerul Dezvoltării circa 1,2 milioane de lei, bani ce reprezintă contribuţia bugetului de stat” la finanţarea lucrărilor de izolare termică exterioară a blocurilor de locuinţe, a precizat Matei.

Din „moştenirea guvernării Ştefănie” fac parte şi penalităţile în valoare de circa 200 de miliarde de lei vechi, ce trebuie achitate de la bugetul local, în contul proceselor pierdute de primărie, multe din acestea intentate „numai din ambiţie”, după cum a menţionat primarul Turzii. În ceea ce priveşte procesele, pagubele ar putea creşte, întrucât mai există pe rolul instanţelor de judecată alte 18 dosare, în care Societatea de Transport Public a reclamat Primăria Turda în mai multe pricini, toate legate de plata unor sume de bani ce totalizează circa 15 milioane de lei!

„Rezultatele verificărilor făcute de Curtea de Conturi la Primăria Turda, pentru exerciţiile financiare aferente mandatului 2012 – 2016 sunt dezastruoase” a mai adăugat Matei, care, înainte de a-şi încheia pomelnicul a promis că va face public raportul întocmit de Curtea de Conturi după verificările făcute în această vară la Primăria din Turda.

Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie