Primarul Emil Boc la manifestările dedicate Unirii Basarabiei cu România: Cu siguranţă copiii noştri vor trăi în România Mare din nou

Aniversarea a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a fost marcată, ieri, printr-un ceremonial organizat la bustul lui Onisifor Ghibu din incinta liceului ce-i poartă numele din cartierul clujean Grigorescu. La manifestare au luat parte aproximativ 100 de persoane, printre aceştia aflîndu-se reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, ai Diviziei 4 Infanterie ‘’Gemina’’ şi ai studenţilor basarabeni care studiază la Cluj-Napoca. Totodată, printre cei care au ţinut să participe la eveniment au fost şi elevii Liceului ‘’Onisifor Ghibu’’.

basarsabia 2016Manifestările dedicate aniversării a 98 de ani de cînd Sfatul Ţării de la Chişinău a votat unirea Basarabiei cu România au debutat cu intonarea Imnului Naţional al României, după care IPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, a oficiat o slujbă religioasă, iar reprezentanţii instituţiilor publice, militare şi ai partidelor politice au depus coroane de flori. “Trebuie să fim pregătiţi, pentru că istoria ne poate bate oricînd la uşă. Sînt convins că, aşa cum părinţii şi bunicii noştri au trăit în România Mare, noi – şi cu siguranţă copiii noştri – vor trăi în România Mare din nou, în care Moldova, Basarabia, Transilvania, Muntenia vor fi în aceleaşi graniţe statale”, a declarat, în cadrul manifestărilor, primarul de Cluj-Napoca, Emil Boc.

El a mai spus că în Basarabia avem “fraţi ortodocşi care vorbesc limba română şi cu care sîntem împreună”.
Onisifor Ghibu (1883 – 1972) a fost unul dintre participanţii la realizarea Marii Uniri de la 1918, pedagog şi politician.
Şi studenţii basarabeni din centrul universitar Cluj-Napoca, reuniţi în asociaţia Grupul de Iniţiativă Basarabeană, au ţinut să marcheze ziua de 27 de martie în cadrul celei de a XIII-a ediţii a Festivalului Basarabia. În acest sens, a fost organizată o vizionare de film avînd ca temă Unirea şi o expoziţie de obicte de artizanat realizate de meşteri populari din Basarabia. În cadrul festivalului a fost organizat şi concursul intelectual ‘Ce?Unde? Cînd?’’, avînd genericul ‘’Uniţi sub tricolor’’.

,, Acum 98 de ani în urmă, istoria a oferit românilor şansa unui destin măreţ. Festivalul Cultural ,,Basarabia”, ajuns la cea de-a XIII-a ediţie, prezintă Basarabia românească, în spirit şi trup, devenită românească în lege şi cuvînt, teritoriul de dincolo de Prut, prin vocea tinerei generaţii, credem cu tărie că este predestinat înfloririi sub culorile marelui tricolor…”, a declarat Andrei Harin, preşedintele GIB Cluj.
C.P.

Articole din aceeasi categorie