Primarii comunelor din judeţul Cluj vor salarii mai mari şi pensii decente

Edilii din judeţul Cluj, membri ai Asociaţiei Comunelor din România, s-au reunit vineri în cadrul adunării filialei judeţene şi au transmis problemele cu care se confruntă reprezentanţii judeţului Cluj în Parlamentul României. La dezbateri au participat în calitate de invitaţi deputatul PSD, Horia Nasra, deputatul social democrat Cornel Itu, deputatul UDMR, Csoma Botond şi parlamentarii liberali Adrian Oros şi Sorin Moldovan.

Una dintre problemele discutate a fost cea legată de modificarea Legii 50/1991 (actualizată), privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, tema fiind adusă în dezbatere de primarii Emil Pîrţoc (Iclod), Horia Şulea (Floreşti) şi Gheorghe Iancu (Căpuşu Mare). Aceştia s-au plâns că din cauza deficienţelor actului normativ, unităţile administrative obţin foarte greu avizele de la instituţiile şi serviciile abilitate să elibereze astfel de documente iar la nivelul Consiliului Judeţean procedura de eliberare a autorizaţiile este greoaie. Participanţii la reuniune au mai semnalat necesitatea adoptării în regim de urgenţă a Codului Administrativ pentru a fi reglementat, astfel, statutul aleşilor locali.

„E nevoie de adoptarea cât mai urgentă a Codului Administrativ deoarece acesta va fi o adevărată «Biblie» pentru activitatea primarilor”, a afirmat Ioan Zeng, primarul comunei Mihai Viteazu.

Edilii au mai transmis parlamentarilor clujeni că ar fi mult mai eficient ca bugetele unităţilor administrativ teritoriale să fie dezbătute şi adoptate începând cu cele ale comunelor, după care cele ale consiliilor judeţene şi abia la final să fie adoptat bugetul naţional. Ei explică acest demers prin faptul că în acest mod se va putea asigura o dezvoltare durabilă a unităţilor administrativ teritoriale. Primarii din zona de munte a judeţului Cluj s-au plâns de faptul că bugetele comunelor pe care le reprezintă sunt afectate din cauză că statul nu acoperă acea reducere de 50 la sută la impozitele şi taxele locale de care beneficiază prin lege locuitorii din zona Munţilor Apuseni. Din discuţii nu a lipsit însă nici problema salarizării primarilor şi a viceprimarilor. Aceştia s-au plâns că veniturile lor sunt mai mici decât a altor categorii de bugetari în condiţiile în care responsabilitatea este foarte mare iar munca lor destul de complexă. Cât priveşte pensiile, aceştia le-au cerut parlamentarilor iniţierea unui act normativ care să nu facă referire la pensii speciale ci să asigure o formă de compensare a edililor după activitatea pe care au desfăşurat-o în slujba comunităţii. Primarii au arătat că după actuala lege a pensiilor, sunt colegi de-ai lor cu trei sau patru mandate şi care au ajuns să primească o pensie lunară de 1200 lei.

O altă nemulţumire a primarilor clujeni e generată de Legea achiziţiilor publice. Aceştia spun că actul normativ este deja anacronic, blocând realizarea multor investiţii, multe din ele cu finanţare europeană.

Dumitru VATAU

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie