Primarii clujeni nu mai au emoții în privința mandatelor

Aleșii locali pot sta liniștiți, după ce prelungirea mandatelor lor a intrat în legalitate. Camera Deputaților-for decizional în acest caz- a dat, luni, vot favorabil proiectului de lege privind prelungirea mandatelor aleşilor locali până la 1 noiembrie 2020. Săptămâna trecută, proiectul a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată.

S-au înregistrat 204 de voturi în favoarea proiectului, trei împotriva acestuia, iar 66 de deputaţi s-au abţinut. Proiectul de lege prevede că mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020. Mircea Moroșan, primarul de la Huedin, subliniază că era de așteptat ca un asemenea proiect să fie votat atât de putere, cât și de opoziție. „Era de așteptat ca legea să treacă de Parlament, cum am mai spus, era de așteptat ca partidele politice din opoziție și de la putere să ajungă la un consesns, privind acest proiect nu este deloc surprinzător”, a declarat, pentru Făclia de Cluj, Mircea Moroșan, primarul de la Huedin. „Atâta timp cât din cauza pandemiei nu s-au putut organiza alegeri, era absolut normal să se vină cu o reglementare legală pentru a prelungi mandatele. Nu se putea ca toată țara să intre într-un blocaj, să rămânem fără primari, aleși locali. S-a întârziat puțin, dar era de așteptat să se voteze această lege”, a declarat, la rândul său, primarul de la Turda, Cristian Matei.

Senatorii au adoptat vineri, prin vot, prelungirea mandatelor aleșilor locali până la 1 noiembrie 2020. Pentru acest proiect puterea și opoziția și-au unit forțele, fiind inițiat de PSD, PNL și ALDE. Au fost 100 de senatori care au votat în favoarea proiectului, dar au existat și 28 s-au abținut. Marcel Ciolacu (PSD), Florin Roman (PNL), Alfred Simonis (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) au depus, săptămâna trecută, la Parlament, un proiect de lege pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali până pe 1 noiembrie.Totodată, proiectul prevede că data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării. Deputaţii au respins un amendament, susţinut de deputatul PNL Gabriel Andronache, care dorea ca data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 să fie stabilită prin Hotărâre a Guvernului, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării, şi nu prin lege organică, aşa cum prevede proiectul de lege.  Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a afirmat, în plen, că acest „punct de vedere” nu este constituţional. UDMR a susţinut propunerea legislativă, a declarat deputata Izabella Ambrus, care a explicat că, dacă preşedintele Iohannis nu va promulga legea, va exista „o situaţie fără precedent”- de a nu mai avea aleşi locali. Marius Paşcan a anunţat că PMP susţine ideea organizării alegerilor locale pentru data de 27 septembrie.

Articole din aceeasi categorie