Primăria Cluj-Napoca alocă 40 la sută din buget pentru dezvoltare

Proiectul pentru bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2020 a fost supus dezbaterii publice în vederea aprobãrii de cãtre Consiliului Local. Potrivit datelor prezentate, în 2020 municipalitatea clujeanã va avea la dispoziţie venituri de 1.688.301.000 lei.

Din aceastã sumã, 1.321.048.269 lei constituie bugetul local, iar 1.012.889.00 lei vor fi alocaţi pentru cheltuieli de funcţionare şi 675.412.000 lei pentru dezvoltare.

Primăria clujeană a anunţat că bugetul general este în acest an mai mare cu 8,31% în 2020 față de anul 2019.

„Obiectivul general este creșterea în continuare a calității vieții în municipiu – educație, sănătate, descongestionarea traficului, infrastructură, mediu, transport în comun nepoluant, spații verzi, arte și industrii creative, dinamism multicultural. În 2020 rămân direcții cheie digitalizarea administrației publice locale și susținerea proiectelor de dezvoltare a Clujului. De asemenea, și prin acest buget urmărim consolidarea statutului Clujului de puternic centru de inovare în România și centrul și estul Europei, al statutului de start-up city și oraș de referință prin calitatea serviciilor din toate domeniile (sănătate, servicii bancare și altele)”, a declarat  Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Printre priorităţile bugetului pentru 2020 se numără introducerea în circulaţie a 12 noi tramvaie achiziţionate din fonduri europene şi menţinerea tuturor facilităţilor la transportul public pentru elevi, studenţi, pensionari etc. De asemeena, se are în vedere finalizarea a patru noi parkinguri: Hașdeu, Primăverii nr. 20, Primăverii nr. 8 şi Mogoşoaia, cu un total de 1.253 de noi locuri de parcare. Pentru cel puţin alte două parkinguri se vor realiza achiziţiile publice pentru proiectare şi execuţie. Va continua procesul de demolare de garaje şi amenajare de parcări.

La capitolul investiţii se mai vizează finalizarea modernizării şi lărgirii străzii Bună Ziua, modernizarea străzilor Regele Ferdinand – Tipografiei – Emile Zola – Sextil Puşcariu şi a primei străzi „smart” din România – strada Molnar Piuariu (mai mult spaţiu pietonal, iluminat inteligent, bănci cu încărcare USB, wi-fi etc.). Tot în acest an vor demara lucrările la reabilitarea zonei Pieţei Lucian Blaga şi a Bulevardului 21 Decembrie 1989 şi se are în vedere finalizarea documentaţiilor tehnice şi de urbanism necesare pentru Centura metropolitană a Clujului.

Pe lista de investiţii mai figurează finalizarea lucrărilor la reabilitarea Turnului Pompierilor şi finalizarea achiziţiei publice pentru reabilitarea zonei străzii Kogălniceanu. Finalizarea noului cimitir din str. Moş Ion Roată.

Un alt obiectiv al primăriei clujene vizezaă finalizarea Parcului Între Lacuri şi începerea lucrărilor la Parcul Tineretului – Pădurea clujenilor (21,3 ha şi 1.505 arbori cu balot). De asemenea, se propune realizarea unui concurs de soluţii pentru noi parcuri: Parcul Est (46,19 ha) şi Parcul Bună Ziua (7,8 ha). „Începerea lucrărilor la reabilitarea Parcului Feroviarilor, a Parcului 14 Iulie, a Parcului Ştefan cel Mare şi la extinderea skate parcului Rozelor. Realizarea achiziţiei publice pentru reabilitarea malurilor Someşului şi a parcului Armătura, pentru realizarea Parcului Zorilor şi a Bazei sportive şi de agrement „La Terenuri” Mănăștur. Finalizarea sistemului modern de irigaţii în Parcul Central „Simion Bărnuţiu”’, sunt alte obiective pe care le are în vedere municipalitatea clujeană.

La capitolul sănătate, Primăria va face investiţii de modernizare şi reabilitare termică a Spitalului Municipal prin intermediul unui proiect finanţat din fonduri europene şi va sprijini cu fonduri de la bugetul local celelalte spitale clujene. Totodată, se are în vedere achiziţionarea unei noi ambulanţe cu dotări de ultimă generaţie pentru SMURD Cluj (punct medical avansat).

„Menţinerea alocărilor pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse, programul de autobuze speciale pentru transportul copiilor la şcoală sau programul „Şcoală după şcoală”. Finalizarea creşei noi din str. Grigore Alexandrescu (90 de locuri noi) şi începerea lucrărilor la noul corp al creşei de pe str. Meziad (90 de locuri). Finalizarea modernizării grădiniţei „Căsuţa Poveştilor” şi începerea lucrărilor la modernizarea grădiniţei „Floare de Iris”. Demararea lucrărilor pentru modernizarea şi creşterea eficienţei energetice la Colegiul Tehnic „Ana Aslan”. Realizarea unui concurs de soluţii pentru Muzeul Științei / Science Museum. Continuarea lucrărilor de amenajare a platformelor subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere – cel puţin încă 100 de platforme. Instalarea a cel puţin 10 noi grupuri de pubele inteligente pentru deşeuri plastic, hârtie/carton şi deşeuri reziduale, alimentate cu panouri solare. Extinderea proiectului pilot de acces cu cartelă la punctele gospodărești din cartiere. Instalarea unor noi puncte supraterane din construcţie metalică pentru colectarea selectivă în zone aglomerate. Amenajarea a două noi puncte de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase de la persoane fizice. Realizarea unui proiect pilot pentru pereţi verzi”, sunt alte priorităţi ale municipalităţii pentru anul 2020.

C.P.

Articole din aceeasi categorie