Prima Orchestră simfonică universitară din România a luat fiinţă. La Universitatea ‘Babeş – Bolyai’!

Debutul în premieră naţională al primei Orchestre simfonice studenţeşti din România, va avea loc luni 28 mai, 19. 00, Auditorium Maximum, manager de proiect fiind reputatul dirijor clujean Radu Ciorei.
Concertul de deschidere, unicat în România, îi va avea la pupitrul dirijoral pe Radu Ciorei şi Jose Maria Ulla (Argentina), programul primei seri cuprinzând lucrări de Charpantier (‘Te Deum’), Antonin Dvorak (‘Polca studenţilor praghezi’), Saint – Saens, Constantin Silvestri (‘Dansuri din Transilvania’), Astor Piazzolla şi Sabin Păutza, concertul bucurându-se de participarea ansamblului folcloric ‘Mugurelul’ (conducerea artistică şi coregrafia Alina şi Paul Remeş).
De unde acest demers artistic ? Ne-o spune Radu Ciorei : “Este un proiect mai vechi, un proiect de suflet, care se armoniează cu ceea ce există în lume la ora actuală. Mă refer la orchestre simfonice înfiinţate în cadrul unor universităţi de prestigiu, orchestre cu stagiuni pline, cu invitaţi, programe, orchestre alcătuite din studenţi, din foşti studenţi şi din cadre universitare. Vorbim la ora actuală de Asociaţia Europeană a Universităţilor cu Sorbona ca să dau un exemplu, dar asociaţie din care România lipseşte. Ne dorim ca Orchestra să aibă o stagiune a ei, clădind în cinci ani sper eu o structură bine definită”.
Concertul de luni seara este dedicat Centenarului Marii Uniri, dar şi Zilei Naţionale a Argentinei (25 mai), invitatul special fiind dirijorul argentinian Jose Maria Ulla, al cărui punct de vedere vi-l supun atenţiei, citez : “Trebuie să mulţumesc conducerii UBB pentru iniţiativa înfiinţării Orchestrei simfonice, lucru extraordinar, care plasează UBB – ul clujean, în familia marilor universităţi în care activează, cu succes, asemenea orchestre studenţeşti. În program am inclus şi trei piese de Astor Piazzolla, trei tangouri. Le-am introdus pentru că Piazzolla este un revoluţionar în muzica argentiniană, în tango în mod special. Tangoul nu face altceva decât să adune oamenii la un loc, faţă în faţă, să le ofere clipe de fericire şi oamenii merită şi trebuie să fie fericiţi. Mai mult, în tango se regăsesc elemente muzicale ale mai multor ţări, este o simbioză excelentă, dătătoare de energie, de viaţă”. Luni 28 mai, 19. 00 ca oră de începere, sunt trei lucruri care nu trebuie utitate, care trebuie onorate cu prezenţa. Nu în fiecare zi se înfiinţează o orchestră simfonică nouă. De data aceasta se întâmplă să fie la Cluj – Napoca, în cadrul Universităţii Babeş – Bolyai!

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie