Preşedintele Curţii de Apel Cluj, Denisa Beldean: Protestul nu este o soluţie constructivă

Circa 200 de judecători şi procurori au protestat vineri în faţa sediului Curţii de Apel din Cluj-Napoca, solicitând respectarea independenţei Justiţiei.

Pe parcursul protestului, magistraţii au ţinut în mâini foi albe cu mesaje precum „Justiţie independentă”, „Secţia specială pentru magistraţi este o formă de presiune”, „Abrogaţi OUG neconstituţională nr. 7/2019”, precum şi alte mesaje asemănătoare prin care cer independenţa Justiţiei.

Judecătorul Cristian Danileţ, de la Tribunalul Cluj, a anunţat că săptămâna viitoare, începând de luni, activitatea judiciară va fi suspendată în instanţele clujene, iar judecarea cauzelor va fi amânată, cu excepţia celor urgente.

Totodată, Danileţ le-a cerut colegilor din ţară să se solidarizeze cu acest protest, menţionând că negocierile cu autorităţile centrale au eşuat.

„Adunarea generală a Tribunalului Cluj a decis ca în afară de a ieşi azi afară în faţa Palatului de Justiţie să suspende activitatea judiciară pe timp de cel puţin o săptămână începând cu data de luni. Vom intra în sală doar pentru cauzele urgente, asta înseamnă cauzele cu arestaţi, ordonanţele preşedinţiale, ordinele de protecţie, suspendarea actelor administrative. În rest nu vom soluţiona cauze la Tribunalul Cluj. Solicităm celorlalţi colegi din ţară judecători şi procurori să adopte forme radicale de protest pentru că dialogul cu autorităţile centrale judiciare a eşuat”, a spus Danileţ, care a fost membru al CSM între 2011 şi 2017.

De asemenea, a mai anunţat acesta, judecătorii şi procurorii Tribunalului Cluj au decis să declanşeze procedura de revocare a membrilor CSM.

„În ceea ce priveşte Tribunalul Cluj, va solicita revocarea celor doi membri din Consiliul Superior al Magistraturii care nu şi-au îndeplinit obligaţiile şi anume să adopte poziţii clare, ferme pentru apărarea reputaţiei profesionale a magistraţilor şi pentru a se opune modificărilor în cascadă la legile justiţiei”, a spus judecătorul clujean.

Preşedintele Curţii de Apel Cluj, Denisa Beldean a declarat, vineri, că intenţia magistraţilor de a protesta nu este o soluţie constructivă. Sper în soluţii constructive. Cred foarte mult că noi ca magistraţi suntem chemaţi să le demonstrăm şi celorlalţi ce soluţii există în limitele legii ca un act normativ care, spunem noi, nu este corect în anumite limite juridice, să nu producă efecte juridice. Cred că acestea sunt soluţiile la care trebuie să ne gândim şi să uzăm de ele. În opinia mea, protestul nu este o soluţie constructivă. Nu ne va permite să obţinem cea ce dorim să obţinem, ca un anumit act normativ, în anumite limite, să nu producă efecte juridice’’, a precizat Denisa Beldean.

C.P.

Articole din aceeasi categorie