Posibile informaţii despre livrările de electricitate în Crimeea

RBK
Carina Ţurcan, membră a Consiliului de administraţie al companiei ruse “Inter RAO”, arestată în Rusia sub acuzaţia de spionaj, este suspectată că a transmis României şi probabil de asemenea Statelor Unite informaţii despre livrările de energie către Crimeea, a scris luni ziarul rus.
Se citează o sursă anonimă din cadrul serviciilor de securitate ruse, conform căreia Carina Ţurcan este acuzată că a transmis informaţii despre ‘negocieri privind livrarea de electricitate către Crimeea şi republicile din Donbas’, respectiv cele două provincii secesioniste proruse din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk.
‘Am primit din partea serviciului rus de informaţii externe informaţii conform cărora cineva transmite informaţii României, membră a NATO, în spatele căreia ar putea fi Statele Unite’, a spus respectiva sursă, acuzând-o pe Carina Ţurcan că este la originea scurgerii de informaţii.
Această scurgere de informaţii ‘a durat mai mult de un an’ şi Carina Ţurcan ‘avea contactele tuturor înalţilor funcţionari ruşi în Ucraina’, ea transmiţând ‘informaţii politice despre cei care lucrează cu noi (Rusia n.red) în Ucraina, în Coreea de Nord, în Crimeea şi în alte regiuni unde noi furnizăm electricitate, despre cei care cooperează, care refuză, cu care noi vorbim, care sunt problemele, strategiile’, a susţinut sursa citată.
‘Desigur’ că preşedintele Vladimir Putin este la curent cu această afacere, a spus la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără să comenteze mai mult.
Carina Ţurcan, originară din Republica Moldova şi membră a Consiliului de administraţie al companiei ruse “Inter RAO”, a fost arestată pe 15 iunie în Federaţia Rusă sub acuzaţia de spionaj în favoarea României şi riscă până la 20 de ani de închisoare.
Potrivit fişei biografice prezentate de presa rusă, Carina Ţurcan are 43 de ani, este absolventă a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM) şi a Consorţiului Spaniol de Universităţi IUP (MBA). Este membru al Consiliului de administraţie al “Inter RAO’ din 2012, iar anterior a condus diviziunea “Moldova, Ucraina, România’.
Iniţial a fost anunţat că ea deţine cetăţeniile română, rusă şi moldovenească, însă potrivit Serviciului de Presă al Ministerului de Interne al Republicii Moldova, Carina Ţurcan nu mai este cetăţean al republicii din 2016.
Ministerul Afacerilor Externe român a anunţat că a ‘solicitat oficial Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti detalii suplimentare şi clarificări cu privire la cazul menţionat’. ‘Din datele obţinute la acest moment, persoana vizată deţine şi cetăţenie română. MAE atrage atenţia asupra caracterului speculativ al informaţiilor vehiculate în mass-media ruse şi îndeamnă la abordarea cu precauţie a subiectului’, a mai menţionat MAE român.

Articole din aceeasi categorie