„Pornesc la drum cu certitudinea că structura Poliţiei Locale este una profesionistă şi în măsură să-şi îndeplinească misiunea.”

marcel-bontidean• Interviu cu domnul Marcel Bonţidean, director general al Direcţiei Generale Poliţia Locală din Primăria municipiului Cluj-Napoca •

M.M. Domnule Marcel Bonţidean, aţi fost, de puţină vreme, numit director general al Direcţiei Generale Poliţia Locală din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, instituţie de la care toţi clujenii avem mari aşteptări. Care sunt, de fapt, atribuţiile direcţiei şi pe ce bază funcţionează ea?

M.B. Poliţia locală funcţionează în baza Legii nr. 155/2010 şi a fost constituită ca o necesitate în vederea punerii în aplicare în prima etapă a legislaţiei locale (hotărâri ale consiliului local), pentru ca apoi să fie învestită cu atribuţii de aplicare a unor legi şi hotărâri de guvern, alături de celelalte structuri din domeniul ordinii şi siguranţei publice (poliţia naţională, jandarmerie).

Ziua de 21 MAI a fost stabilită ca zi a Poliţiei locale.

În municipiul Cluj-Napoca, Poliţia locală este constituită ca Direcţie Generală Poliţia Locală în cadrul aparatului de specialitate al primarului şi are ca atribuţii principale: menţinerea ordinii şi siguranţei publice; respectarea regimului circulaţiei rutiere; asigurarea pazei şi protecţia obiectivelor de interes local; asigurarea respectării legislaţiei în domeniul urbanismului şi disciplinei în construcţii; asigurarea normelor legale privind protecţia mediului; prevenirea şi combaterea încălcării normelor legale privind activităţile comerciale; respectarea legislaţiei în domeniul evidenţei persoanelor; alte activităţi stabilite prin legi, hotărâri de guvern, hotărâri ale consiliului local, dispoziţii ale primarului.

M.M. Sunteţi un poliţist profesionist veritabil, cu vechi state de servici şi cu merite recunoscute, având marele avantaj că mulţi ani aţi deţinut funcţia de comisar-şef şi comandant al Poliţiei Municipale. Aşadar, cunoaşteţi Clujul mai bine ca nimeni altul din punctul de vedere al acestei profesiuni. În ce stadiu de pregătire, de dotare şi de acţiune aţi găsit Poliţia Locală?

M.B. Cunosc bine municipiul Cluj-Napoca din punct de vedere poliţienesc şi nu numai. În anii în care am condus Poliţia Municipiului Cluj-Napoca am avut posibilitatea (şi obligaţia) să intru în contact cu toate mediile din societatea clujeană. Am relaţionat, spun eu, bine cu factorii de decizie din instituţii de stat şi private, rezultatul urmărit fiind acela de a crea un mediu bazat pe ordine şi siguranţă în municipiu. De altfel, municipiul Cluj-Napoca este perceput ca un oraş sigur, atât la nivel naţional cât şi la nivel internaţional. În ceea ce priveşte poliţia locală, aceasta s-a integrat în sistemul de ordine publică, participă la majoritatea activităţilor împreună cu Poliţia Municipiului Cluj-Napoca şi Jandarmeria, dar şi cu alte instituţii, deşi este o structură tânără.

Toţi poliţiştii locali au urmat cursurile de perfecţionare în cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşanu”. Este necesar ca pregătirea profesională să aibă un caracter continuu. Există poliţişti foarte bine pregătiţi, dar şi poliţişti care este necesar să facă progrese, iar acest lucru face parte din obiectivele pe care mi le-am propus în momentul în care am preluat acestă structură.

Dotarea este una medie, dar care asigură posibilitatea desfăşurării în bune condiţii a serviciului poliţienesc. Este nevoie de noi dotări, ţinând cont de evoluţia societăţii, constând în autospeciale, aparatură tehnică, uniforme şi accesorii pentru intervenţie. Toate aceste probleme le-am discutat cu domnul primar Emil Boc, care sprijină activitatea poliţiei locale.

M.M. Vă aflaţi pregătit să spuneţi: până acum a fost cum a fost, dar de acum înainte va fi altfel… şi mult mai bine?

M.B. Da, pot să spun şi aşa – ce a fost până acum a fost, cu condiţia de a nu minimaliza rezultatele obţinute de poliţiştii locali. Sigur că mi-am propus să dinamizez această structură, ţinând cont de faptul că există potenţial. La un nou început îţi propui obiective, altfel nu poate exista progres – obiectivele trebuie să fie ale întregii structuri, nu numai ale unei singure persoane, ele trebuie să fie realiste. Dacă va fi mult mai bine – acest răspuns cred că va trebui să vină de la populaţie, ea este barometrul la care trebuie să mă raportez.

Sigur, întreg efectivul trebuie să fie la datorie prin executarea exemplară a serviciului, o bună relaţionare cu cetăţenii, promptitudine la solicitările acestora şi, nu în ultimul rând, imparţialitate în luarea măsurilor. Sunt convins că în scurt timp poliţia locală va arăta altfel, în sensul bun al cuvântului. Pentru realizarea acestui obiectiv, îmi voi folosi toată experienţa acumulată.

M.M. Prin ce demersuri, care ţin de tactica şi strategia Direcţiei, ne puteţi convinge că ea va fi, de azi înainte, mai modernă, mai aplicată, mai prezentă în viaţa oraşului, operativă şi cu poliţişti mai bine instruiţi?

M.B. Pentru a avea o poliţie locală modernă este necesar să pui în aplicare câteva lucruri: pregătirea profesională şi fizică; o dotare care să asigure deplasarea rapidă la evenimente, dar şi protecţia poliţiştilor; cooperarea cu structuri cu atribuţii similare; cooperarea cu structuri internaţionale care au experienţă de mulţi ani în acest domeniu; crearea unor strategii pe domenii de activitate pe termen mediu şi lung.

Activităţile poliţiei locale trebuie să fie orientate spre nevoile cetăţenilor, analiza fenomenelor şi acţionarea pentru eradicarea cauzelor.

Prezenţa în viaţa urbei este un element obligatoriu şi care în prezent se realizează. Aş aminti faptul că anual în municipiul Cluj-Napoca sunt găzduite peste 1.500 evenimente culturale şi sportive, de mai mică sau mai mare amploare (ex. Zilele municipiului, Zilele culturii maghiare, UNTOLD, meciuri de fotbal – tenis internaţionale, spectacole, T.I.F., Operă etc.). Poliţiştii locali au participat la asigurarea măsurilor de ordine la toate aceste manifestări cu rezultate foarte bune.

M.M. Cred că Direcţia Generală Poliţia Locală din primărie ar trebui să-şi facă mai vizibile prezenţa şi personalitatea prin acţiuni de prevenire a infracţionalităţii, de educaţie şi informare, de colaborare cu şcolile, cu universităţile, cu presa… Există sau va exista un asemenea proiect?

M.B. Direcţia Generală Poliţia locală desfăşoară o serie de activităţi cu caracter preventiv în mai multe domenii, astfel: prin protocolul de colaborare cu poliţia, jandarmeria şi inspectoratul şcolar judeţean, un număr de 14 poliţişti locali asigură ordinea în jurul şcolilor la care sunt repartizaţi, la intrarea şi ieşirea elevilor de la cursuri pentru prevenirea delincvenţei juvenile; colaborarea cu Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru respectarea legalităţii în domeniu, protejarea patrimoniului cultural; pe linie de protecţia mediului, anual se organizează de către poliţia locală acţiuni de igienizare a mediului înconjurător, la care participă elevi din toate şcolile din municipiu; acţiuni împreună cu asistenţa socială pentru prevenirea cerşetoriei, vagabondajului, prostituţiei, pe raza municipiului, în colaborare cu poliţia naţională şi jandarmeria; acordăm sprijin permanent Biroului de Poliţie pentru Centrul Universitar prin acţiuni comune în zona campusurilor şi în proximitatea acestora.

În ceea ce priveşte reflectarea activităţilor în presa locală, pentru informarea opiniei publice în legătură cu activităţile noastre, este pentru mine o prioritate, de altfel, împreună cu colegii de la biroul mass-media, am discutat despre un nou format al site-ului poliţiei locale pentru promovarea imaginii acestei structuri. Ca proiect de prevenire în perspectiva apropiată, doresc o colaborare cu preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de locatari/proprietari din municipiu, pentru cunoaşterea şi rezolvarea tuturor problemelor care sunt în competenţa poliţiei locale. Studiem problema reintroducerii cărţilor de imobil, deoarece în majoritatea imobilelor la această oră ele nu există.

O reorganizare a structurii de ordine publică şi a poliţiei rutiere, prin prezenţa acestora în zonele aglomerate din municipiu şi prin acţiuni punctuale va duce la creşterea vizibilităţii şi la o mai mare încredere a cetăţenilor în această structură.

Relaţia cu mass-media trebuie să fie una corectă, prin comunicarea permanentă a rezultatelor activităţilor desfăşurate spre informarea cetăţenilor.

Ziua mea de muncă începe cu lectura presei locale şi centrale şi nu vă ascund faptul că iau foarte multe informaţii pe care încerc să le integrez în folosul muncii. De asemenea, atunci când sunt reflectate situaţii negative care ţin de competenţa poliţiei locale, intervin imediat pentru remedierea acestora.

M.M. Cu ce certitudini (şi speranţe!) porniţi la drum?

M.B. Pornesc la drum cu certitudinea că structura poliţiei locale este una profesionistă şi în măsură să-şi îndeplinească misiunea.

Avem sprijinul necondiţionat al domnului primar Emil Boc pentru a continua procesul de modernizare şi profesionalizare a structurii poliţiei locale.

Un prim pas a fost făcut, prin aceea că domnul primar Emil Boc ne-a aprobat un spaţiu pentru amenajarea noului sediu al poliţiei locale, în care vom avea condiţii normale pentru primirea publicului şi spaţii corespunzătoare pentru poliţişti. De asemenea, domnul primar este adeptul implementării noului pentru a face performanţă, astfel că ne-am propus achiziţionarea de autospeciale, tehnică şi echipamente, mărirea numărului de camere de supraveghere în municipiu – crearea unui dispecerat modern, care să preia în timp util sesizările cetăţenilor pentru a fi transmise patrulelor din teren şi monitorizarea timpilor de reacţie.

O problemă importantă este cea legată de factorul uman, astfel că în luna noiembrie 2016 vor fi scoase la concurs 52 de posturi, la care sper să se prezinte persoane bine pregătite pe care să le integrăm în colectivul nostru cât mai rapid. Având spijinul domnului primar, al doamnei şi domnului viceprimar, dar şi al domnilor consilieri locali am certitudinea că suntem pe un drum bun pentru asigurarea ordinii şi siguranţei cetăţenilor din municipiul Cluj-Napoca.

Prin intermediul dumneavoastră, asigur cetăţenii urbei de întreaga mea disponibilitate în rezolvarea problemelor ce îmi vor fi sesizate.

Discuţie consemnată de Marcel MUREŞEANU

Articole din aceeasi categorie