Polonia revine asupra planurilor privind pensiile facultative

Bloomberg

Autorităţile poloneze s-au răzgândit cu privire la viteza cu care va fi reformat sistemul de pensii, de teamă că introducerea unui program de pensii facultative sponsorizate de angajatori ar putea impune o povară prea mare asupra companiilor.

În urmă cu o lună, Pawel Borys, arhitectul programului şi totodată preşedintele Fondului Naţional de Dezvoltare, a apreciat că programul de pensii facultative sponsorizate de angajatori ar putea demara la începutul anului următor şi ar creşte sumele economisite anual cu 20 de miliarde de zloţi (şase miliarde de dolari).

În prezent, însă, cabinetul de la Varşovia se confruntă cu critici cu privire la propunerile sale din partea ministrului Energiei şi Băncii Naţionale a Poloniei, care au atras atenţia asupra riscurilor apărute ca urmare a creşterii costurilor pentru angajatori, în special pentru cei cu profitabilitate redusă şi număr mare de angajaţi.

Cabinetul intenţionează să analizeze aceste opinii înainte de a prezenta un proiect legislativ, undeva în cursul lunii viitoare, dar are deja în vedere unele modificări, a declarat Pawel Borys. Potrivit acestuia printre modificări ar putea să se numere o majorare graduală a ratelor de economisire pentru pensii. Conform planului iniţial, angajaţii urmau să pună deoparte 2% din salariile lor în conturile de pensii, iar angajatorii urmau să contribuie şi ei cu 1,5% din venitul angajatului la conturile de pensii.

Ca urmare a modificărilor la program de pensii facultative sponsorizate de angajatori, intrarea de noi fonduri pe pieţele de capital, preconizate iniţial la şase miliarde zloţi (1,8 miliarde dolari) pentru 2019 şi la 12 miliarde zloţi în 2020, se va diminua. În schimb, Pawel Borys a apreciat că alte elemente cheie ale programului, inclusiv numărul de angajaţi care ar urma să beneficieze de noile pensii facultative, nu ar trebui să se modifice.

“Orice amendamente şi critici la propunere sunt cu siguranţă semnale negative deoarece investitorii ar putea ajunge la concluzia că impulsul de lichiditate ar putea veni mai târziu decât se aşteptau. Este de asemenea o dovadă a viziunii pe termen scurt, în condiţiile în care factorii de decizie ar putea amâna reformele care stimulează investiţiile, în ceea ce urmează să fie cel mai bun an din istorie pentru piaţa muncii din Polonia” a apreciat Dariusz Gorski, analist la Bank Zachodni WBK SA. Potrivit acestuia discuţiile cu privire la revizuirea planurilor privind pensiile facultative “ridică întrebarea dacă aceste planuri vor avea o şansă în viitor, când economia ar putea să nu fie la fel de înfloritoare”.

Reformarea sistemului de pensii, destinată să copieze planul de pensii facultative de tip 401(k) din SUA, este răspunsul Poloniei la sistemul ineficient de pensii private, într-o perioadă în care rata şomajului a atins un minim istoric. Încrederea în sistemul de pensii din Polonia a fost afectată în 2014, când precedentul cabinet a decis transferul a mai mult de jumătate din activele fondurilor private de pensii către sistemul public de pensii pentru a reduce datoriile statului.

Articole din aceeasi categorie