Polonia: Concesiile făcute UE nu vor afecta esenţa reformelor judiciare

Reuters

Concesiile privind reformele judiciare pregătite de partidul de guvernământ din Polonia au ca scop să transmită Comisiei Europene că este posibil un compromis cu Varşovia, dar vor menţine cea mai importantă parte a schimbărilor, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la putere în Polonia, a prezentat proiectul de schimbare a unor elemente ale reformelor sale judiciare ca răspuns la criticile Comisiei Europene conform cărora acestea afectează statul de drept.

Guvernul de dreapta din Polonia şi Comisia Europeană sunt de doi ani în dispută în legătură cu schimbările în sistemul judiciar, despre care executivul comunitar spune că afectează statul de drept prin faptul că oferă guvernului un control sporit asupra judecătorilor.

Varşovia, care susţine că schimbările sunt necesare pentru a-i îndepărta pe judecătorii rămaşi în funcţii din timpul perioadei comuniste, a refuzat luni de zile să facă vreo concesie Bruxellesului.

Premierul Mateusz Morawiecki a spus că îşi doreşte ca “esenţa, cele mai importante elemente ale reformei, să rămână neatinsă, dar în acelaşi timp analizăm ce ar putea determina cealaltă parte să spună: ‘Acum putem ajunge la un compromis cu Polonia’”.

Comisia Europeană a ameninţat să sancţioneze Polonia, inclusiv prin suspendarea dreptului de vot al Varşoviei în cadrul Consiliului UE, dacă nu retrage schimbările despre care Bruxellesul spune că afectează în ultimă instanţă democraţia.

Conform reformei iniţiale a sistemului judiciar, ministrul justiţiei primea puterea de a demite preşedinţi de instanţă fără a oferi vreo justificare şi fără ca o astfel de decizie să fie revizuită. Concesiile propuse acum de PiS ar cere ca ministrul justiţiei să solicite mai întâi opinia judecătorilor.

Varşovia va publica verdictele Tribunalului Constituţional care nu au fost făcute publice şi care erau împotriva numirii a trei judecători desemnaţi de PiS pentru această instanţă. PiS a precizat că acele decizii nu ar fi valide pentru că au fost anulate de noile legi.

Schimbările ar egaliza de asemenea vârsta de pensionare pentru judecătoare şi judecători la 65 de ani, limita pentru femei fiind până acum de 60 de ani.

Opoziţia poloneză a criticat concesiile, spunând că nu sunt suficiente.

Morawiecki a declarat că este prea devreme să spună dacă aceste concesii pregătite de PiS sunt suficiente pentru a convinge Bruxellesul. Propunerile “au fost într-adevăr primite pozitiv” de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus Morawiecki.

“Dar ar fi prematur să spunem astăzi care va fi reacţia finală a preşedintelui (CE)”, a declarat premierul polonez.

“Cu siguranţă că inteligenţa sa şi atitudinea de căutare a compromisurilor vor fi de ajutor în acest caz”, a adăugat el.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat că executivul comunitar va analiza propunerile Poloniei.

Articole din aceeasi categorie