Piso mai cîştigă un proces împotriva Ministerului Culturii

Profesorul Ioan Piso a cîştigat procesul împotriva Ministerului Culturii, după demiterea sa, din vara anului trecut, din funcţia de director general al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Prin sentinţa din 16 martie a.c., Curtea de Apel Bucureşti a anulat Ordinul MCPN nr. 203/8.07.2011 prin care prof. Piso a fost demis din funcţia de director general al MNIT şi a dispus: “reintegrarea reclamantului pe funcţia de conducere deţinută” şi plata indemnizaţiei cuvenite pentru funcţia de conducere deţinută „de la data producerii efectelor Ordinului nr. 203/2011 şi pînă la data reintegrării”. Ministerul Culturii are drept de recurs în 15 zile de la comunicarea sentinţei.

Toţi cei implicaţi direct în acest caz ştiau că voi cîştiga şi acest proces, nici nu mai ştiu al cîtelea. Pretenţia dlui Kelemen Hunor de a mă pensiona era de la început stupidă şi fără sorţi de izbîndă, de vreme ce cartea mea de muncă se afla la universitate. Şi atunci de ce a riscat să se facă de rîs? Fiindcă îi erau interesele puse în joc. În data de 6 iulie 2011 îi cerusem firmei Artex restituirea celor 1,7 milioane de euro plătiţi ilegal în lipsa mea de către muzeul din Cluj. În mod logic, în 8 iulie, deci după două zile, a sosit ordinul de destituire” – a transmis prof. dr. Ioan Piso, care se află în prezent la Universitatea din Köln.

Pentru cei care l-au acuzat că ar fi „procesoman”, Piso a transmis că nu se află în război „decît cu hoţii şi cu complicii lor”. „Nu am ce face dacă sînt atît de mulţi, iar dacă am cîştigat toate procesele, de ce să nu perseverez? Înseamnă că am dreptate. Poate că mai învaţă şi alţii ceva din treaba asta” – spune Piso.

Reluînd „telenovela” cu firma Artex, cu care MNIT a încheiat un contract de 13 milioane de euro pentru reamenajarea expoziţiilor (în perioada în care el era dat afară pentru a treia oară din funcţia de director general, muzeul fiind condus de dr. Viorica Crişan), Ioan Piso îl acuză din nou pe Kelemen Hunor că nu a făcut nimic pentru recuperarea banilor. „Dimpotrivă – arată Piso -, a declarat presei că «au fost controale inclusiv de la Poliţie, ANAF, Garda Financiară şi aceste rapoarte nu au stabilit lucruri ilegale». A minţit, fiindcă toate corpurile de control (Corpul de control al primului ministru, Corpul de control al Ministerului Culturii, Curtea de conturi Cluj, Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice etc.) au scris pagini întregi despre ilegalităţile privind acest contract, dar nu au declanşat cercetarea penală, fiindcă nu li s-a permis. Singura instituţie care şi-a făcut datoria este Poliţia Judeţeană Cluj, care a întocmit dosar penal şi l-a înaintat DNA Cluj”.

Jaful de la muzeul din Cluj s-a petrecut în noiembrie-decembrie 2009, poliţia clujeană a înaintat la DNA dosarul penal în august 2010, iar DNA Cluj m-a informat în 11 august 2011 (Cod operator date 4472, dosar nr. 111/P/2010) că asupra unor «funcţionari publici ai Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei» se efectuează «cercetări penale sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial, asimilată infracţiunilor de corupţie, prev. şi ped. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 coroborat cu art. 248 Cod penal raportat la art. 2481 Cod penal». Dacă DNA crede că doi ani şi jumătate nu au fost o perioadă suficientă pentru ca procurorii să-şi formeze o părere, să ne spună de cîţi ani mai are nevoie. Dacă a blocat cineva dosarul, să ne spună cine a fost acela. Dacă nu pricepe de ce românii sînt neîncrezători în justiţie, să se privească în oglindă” – a transmis prof. dr. Ioan Piso, de la Köln.

În prezent, funcţia de director general al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei este ocupată de dr. Carmen Ciongradi.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie