Peter Szijjarto, la Cluj-Napoca: „Pentru noi, Tratatul de la Trianon este unul dintre cele mai grele momente”

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat, marţi, la Cluj, că Tratatul de la Trianon este unul dintre cele mai grele momente pentru țara sa, iar românii trebuie să respecte și să înțeleagă că un eveniment istoric poate avea însemnătate diferită pentru două națiuni.

Se apropie ziua de 4 iunie. Noi, în relaţiile noastre cu România, bazăm aceste relaţii pe respect reciproc. Dar acest respect reciproc înseamnă că acceptăm sau cel puţin că înţelegem faptul că acelaşi eveniment istoric poate avea altă însemnătate pentru două naţiuni diferite. Pentru noi, Tratatul de la Trianon este unul dintre cele mai grele momente ale istoriei Ungariei, ceea ce este un fapt istoric. Dar noi nu trebuie să avem o relaţie negativă, trebuie să acceptăm acest fapt istoric şi să clădim relaţii pozitive în viitor”, a declarat ministrul ungar de Externe.

El a mai precizat că deși înțelege că România se află în pragul unor campanii electorale, și-ar dori totuși ca Ungaria să nu fie o temă de campanie, pentru că relațiile dintre cele două țări ar trebui să se bazeze pe respect. Declarația sa vine în contextul ultimelor discuții de pe scena politică românească privind autonomia Ținutului Secuiesc.
„Suntem absolut conştienţi de faptul că România se află în faţa unor campanii electorale, dar nouă ne-ar prii dacă Ungaria n-ar fi tema acestor campanii.(…)Rugăm autorităţile din România ca să privească comunitatea de 1,5 milioane de maghiari din România ca o resursă valoroasă, o resursă care îşi dă aportul la performanţele României. Rugăm autorităţile din România să ajute comunitatea maghiară să-şi folosească emblemele naţionale, limba maternă şi să-şi păstreze tradiţiile”, a mai spus Peter Szijjarto.

Prezent la conferința de presă, liderul UDMR, Kelemen Hunor a subliniat, la rândul său, că poate accepta faptul că ziua de 4 iunie este o zi bucuroasă pentru comunitatea românească, dar și românii trebuie să înţeleagă că din perspectiva maghiarilor această zi nu este una de bucurie. „Nu ne puteţi cere să celebrăm această zi, precum nu puteţi cere unui copil să celebreze moartea mamei. Dar, totuşi, putem să proiectăm un viitor împreună în această regiune, avem nevoie unii de ceilalţi şi trebuie să trăim în pace şi cu respect reciproc, trebuie să păşim dincolo de aceste greutăţi, pentru că nu suntem inamici”, a mai spus preşedintele UDMR care i-a criticat pe politicienii români pentru declarațiile din ultima perioadă.

Anca. M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie