Peste 500 de icoane vechi, expuse în Muzeul Mitropoliei Clujului

Peste 500 de icoane datînd din secolele XV – XIX, din întreagă Transilvania, sînt expuse la Muzeul Mitropoliei Clujului, amenajat în demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Alături de acestea sînt prezentate poate tot atîtea manuscrise, tipărituri şi obiecte de cult provenind – potrivit acad. Marius Porumb – nu doar din Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului, ci şi din Mureş, din Sălaj, Bihor, Hunedoara etc.

„Sînt piese de foarte mare valoare. Cele mai vechi dintre icoane datează de la sfîrşitul secolului XV, iar cele mai noi – de la sfîrşitul secolului XVIII, începutul secolului XIX. În afară de icoane sînt manuscrise, tipărituri, antimise, potire. Nu sînt potire de argint decît foarte puţine, întrucît comunităţile au fost destul de sărace, în schimb sînt potire de cositor, de lemn chiar, foarte interesante, foarte frumos sculptate” – a declarat, pentru Făclia, acad. Marius Porumb.

O „secţiune” în cadrul muzeului este rezervată ierarhillor trecuţi la Domnul – Nicolae Ivan, Nicolae Colan, Teofil Herineanu şi Bartolomeu Anania, în vitrinele dedicate acestora fiind expuse obiecte care le-au aparţinut sau lucruri reprezentative pentru activitatea lor religioasă şi culturală.

„Aceste exponate s-au aflat pînă acum în Muzeul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, într-un spaţiu inadecvat şi inaccesibil publicului” – a precizat acad. Marius Porumb, a cărui „semnătură” o poartă, ca şi concepţie şi amenajare, noul muzeu, aflat sub Catedrala Mitropolitană. „Muzeul Mitropoliei Clujului, pe care îl deschidem acum, este, într-un fel, unic în ţară. Există muzee bisericeşti foarte multe, dar, în general – şi nu vreau să supăr pe nimeni! -, nu au acest iz ştiinţific pe care trebuie să-l aibă un muzeu european, iz ştiinţific însemnînd că… nu-ţi dau senzaţia că intri într-un muzeu şcolar” – a declarat acad. Marius Porumb.

Marius Porumb ne-a mărturisit că acest muzeu a fost dorit şi de mitropolitul Bartolomeu, cu care, de altfel, a avut nenumărate discuţii privind amenajarea demisolului Catedralei Mitropolitane, sugerîndu-i chiar prelungirea acestui – acum deja real – muzeu în tunelul care face legătura între Catedrală şi Arhiepiscopie.

„Există un mic tunel sub şosea, care ajunge în privniţele arhiepiscopiei, şi atunci poţi prelungi muzeul, fiindcă material este destul. Sub Palatul Mitropolitan există nişte pivniţe absolut monumentale, cu bolţi frumoase”, a declarat Marius Porumb, adăugînd că îi este în intenţie dezvoltarea acestui deja foarte mare muzeu, în viitor.

„Acest muzeu este foarte important pentru Cluj. Ştiţi bine că românii nu au avut voie să-şi construiască biserici în interiorul zidurilor cetăţii. Nici Catedrala Mitropolitană nu este în interiorul zidurilor. Este extra muros, la fel şi Biserica din Deal. Doar Biserica Bob este în interior, dar şi Bob este construită, la 1808 sau 1810, cu mare greutate. Au zis că fac o magazie, pe urmă a fost sfinţită şi… a rămas. Dar nu asta vreau să subliniez, cît faptul că acest muzeu, care are icoane din toate colţurile Transilvaniei, va fi reprezentativ pentru arta veche românească şi va rămîne o dovadă a ceea ce au putut şi pot să facă românii” – a mai declarat acad. Marius Porumb.

Text şi foto: M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie