Peste 2000 persoane au manifestat pentru Viaţă, la Cluj-Napoca

Mars-pentru-Viata-1Peste 2000 de clujeni, credincioşi din toate confesiunile, au manifestat sîmbătă pentru Viaţă şi împotriva avortului.

Tineri şi vîrstnici, familii cu copii, mămici şi viitoare mămici, taţi şi viitori taţi, bunici cu nepoţi, preoţi şi persoane consacrate, pastori etc., s-au adunat şi în acest an în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, pentru a spune un „DA!” hotărît Vieţii şi a afirma dreptul la viaţă al fiecărei fiinţe umane, din momentul conceperii ei.

„Acţiunea noastră nu este împotriva cuiva, ci este pentru ceva. Ne-am adunat aici ca să binecuvîntăm Mars-pentru-Viata-13viaţa şi nu moartea (…). Cea mai importantă slujbă creştină este cea de la Paşti, şi-n pericopa evanghelică ce se citeşte la Paşti zice Sf. Ioan Teologul:  «La început era Cuvîntul şi Cuvîntul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvîntul. Toate prin El s-au făcut şi nimic din ce s-a făcut fără de El nu s-a făcut. El este Viaţa». Hristos este Viaţa. Tot în Evanghelia după Ioan, o spune chiar Domnul Hristos: «Eu sînt Calea, Adevărul şi Viaţa». De la El vine Viaţa, moartea vine din altă parte” – a spus, adresîndu-se participanţilor la Marşul pentru Viaţă, mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuţ.

ÎPS Andrei a amintit apoi că nu doar scripturile, ci şi „literatura sensibilă” preţuieşte viaţa. „Vă redau Mars-pentru-Viata-8doar o strofă dintr-o poezie cu nişte metafore extraordinare: «Născut dintr-un crîmpei de soare/ Şi o fărîmă de pămînt,/ Firul gingaş, curat şi sfînt/ Îmboboceşte şi dă-n floare». Şi atunci, cine sîntem noi, să rupem bobocul, să omorăm firul curat, gingaş şi sfînt?” – a întrebat, retoric, mitropolitul.

Referindu-se la împuţinarea naşterilor, ÎPS Andrei a declarat că, pentru a redresa lucrurile, fiecare familie tînără ar trebui să aibă „măcar trei copilaşi: unul pentru tata, unul pentru mama şi celălalt pentru Biserică şi pentru Ţară”.

Adresîndu-se, la rîndul său, participanţilor la Marşul pentru Viaţă, episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu a Mars-pentru-Viata-0arătat că se cuvine, întîi, „să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru soarele acesta frumos, de astăzi”. „Soarele este viaţă. Primăvara este viaţă. De ce ne bucurăm atît de mult primăvara cînd privim pomii înfloriţi? Oare noi aşezăm florile în aceşti pomi? Noi facem iarba să înverzească? Nicidecum! Există o forţă care este dincolo de noi, mai presus de noi, şi de acolo am primit şi noi viaţa. Primul om, Adam, a primit în nările sale suflarea de viaţă (…), deci Viaţa vine de la Dumnezeu. Viaţa este sacră. Noi putem primi viaţa sau putem distruge viaţa, însă nu putem crea viaţa. De aici şi respectul faţă de sacralitatea vieţii, pe care trebuie să-l avem. Acel cuvînt dintru începuturi ne-a spus şi nouă: «Eu sînt Învierea şi Viaţa». Nu ne putem opune Mars-pentru-Viata-2vieţii. Putem să o distrugem, avem această libertate, dar, atenţie!, avem şi responsabilitate asupra vieţii” – a spus PS Florentin, adăugînd: „Sîntem aici ca să dăm glas pentru Viaţă, să dăm glas pentru toţi aceia care sînt ucişi pe nedrept, şi în mod particular pentru cei care nu au posibilitatea să se apere  pentru că nu au voce. Sîntem aici pentru cei fără nici un fel de apărare, faţă de care se duce o luptă total nedreaptă”.

Pastorul reformat Oroszhegyi Attila a citit manifestanţilor din „Cartea Vieţii”, Psalmul 127, partea a doua, versetele 3-5: „Iată, copiii sînt o Mars-pentru-Viata-14moştenire de la Domnul, rodul pîntecelui este o răsplată dată de El. Ca săgeţile în mîna unui războinic, aşa sînt copiii făcuţi la tinereţe. Ferice de omul care îşi umple tolba de săgeţi cu ei! Căci ei nu vor rămîne de ruşine cînd vor vorbi cu vrăjmaşii lor la poartă”. „Noi, cei care sîntem astăzi aici, nu ducem o luptă împotriva altora, ci ducem o luptă pentru viaţă. Iar dacă ne luptăm bine, dacă ne umplem tolba cu acele săgeţi, cu acei copii pe care bunul Dumnezeu ni-i dăruieşte, dacă spunem întotdeauna «DA!» vieţii şi acceptăm ceea ce bunul Dumnezeu ne-a dăruit, cînd ne va veni vremea să ne aşezăm acolo, în Poarta Vieţii, să nu ne fie ruşine că tolba noastră a rămas goală, că am rămas fără urmaşi; a rămas casa, a rămas ograda, a rămas biserica, a rămas ţara fără urmaşi. Acolo de unde vin eu, o Mars-pentru-Viata-7comunitate mică, sînt foarte multe case părăsite, gospodării părăsite, pămînt nelucrat, căci mulţi copii nu s-au născut, iar cei care s-au născut s-au dus să trăiască în altă parte, în Occident. Să-i lăsăm să se nască pe cei care au fost dăruiţi de bunul Dumnezeu, ca să nu rămînem niciodată de ruşine” – a spus pastorul reformat.

Un alt mesaj a fost adresat participanţilor de pastorul baptist Vasile Tămaş, acesta subliniind, la rîndul său, că Dumnezeu este sursa şi dătătorul vieţii. „Sîntem astăzi aici şi în numele celor ce n-au avut posibilitatea să se nască. Să fim gura lor şi să spunem generaţiei noastre că a suprima viaţa, care este din partea lui Mars-pentru-Viata-15Dumnezeu, este un păcat” – a spus pastorul Vasile Tămaş.

Din partea cultului penticostal a adresat un mesaj participanţilor pastorul Marin Pintilie, care a amintit versetul 3 din Psalmul 127 – „Iată, fiii sînt o moştenire de la Domnul, rodul pîntecelui este o răsplată dată de El”, şi versetul 6 din Proverbele lui Solomon, cap. 17: „Copiii copiilor sînt cununa bătrînilor, şi părinţii sînt slava copiilor lor”. „De aceea – a spus pastorul -, sîntem aici să spunem un «DA!» hotărît pentru viaţă. E bine să ştim că în planul lui Dumnezeu ultimul cuvînt nu-l are moartea, ci viaţa. Şi Mars-pentru-Viata-16e bine să mai ştim că viaţa are un nume: Iisus. Fiindcă Mîntuitorul spune: «Eu sînt Învierea şi Viaţa!» (…) Este important să lăsăm copiii să se nască, dar la fel de important este şi felul în care creştem aceşti copii”.

Un ultim mesaj de susţinere şi încurajare a fost adresat participanţilor de coordonatorul internaţional al campaniei „40 de zile pentru Viaţă”, Robert Colquhoun, venit special din Marea Britanie pentru a promova valorile vieţii. Mesajul său a fost urmat de rugăciunea Tatăl Nostru, rostită de mitropolitul ortodox, ÎPS Andrei Andreicuţ, alături de care s-au aflat Mars-pentru-Viata-3reprezentanţii celorlalte confesiuni.

După toate aceste discursuri, participanţii, purtînd pancarte şi bannere cu mesaje pro viaţă („Viaţa începe în momenul concepţiei”, „Preţuieşte viaţa”, „Eu, tu, noi toţi am fost cîndva embrioni”, „Lăsaţi copiii să trăiască”, „Avortul opreşte o inimă care bate” ş.a.) au pornit în marş prin centrul municipiului Cluj-Napoca.

Ediţia din acest an a Marşului pentru Viaţă a fost organizată de asociaţii ale societăţii civile care compun mişcarea ProVita, în colaborare cu instituţii şi comunităţi religioase. Evenimentul s-a desfăşurat simultan în peste 60 de oraşe din România.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie