„Performanță” administrativă: Noua celulă de depozitare a deșeurilor, gata după opt ani

Zona de tratare mecanobiologică va fi finalizată cel mai probabil în această toamnă
Consiliul Județean Cluj anunță că a finalizat lucrările la celulă de depozitare din cadrul Centrului Integrat de Management al Deșeurilor (CMID), aceasta fiind pregătită să intre în funcțiune. Pentru ca întreg CMID-ul să poată fi exploatat, mai e nevoie de finalizarea unui obiectiv foarte important. E vorba de Zona de tratare mecanobiologică.
Cu o valoare imensă, de peste 110 milioane de lei, bani europeni, proiectul privind Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) a demarat de peste opt ani pe un teren situat în comuna Feleacu de lângă Cluj-Napoca, fiind gândit să rezolve problema deșeurilor din județul Cluj. Lucrările ar fi trebuit finalizate în 2014 însă au întârziat din cauza multiplelor probleme tehnice şi a disputelor cu contractorii.
Contractul a fost atribuit prin licitaţie asocierii dintre firmele SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL, SC Vel Service SA. În acelaşi an, liderul asocierii, SC Confort SA, firmă din Timişoara, a intrat în insolvenţă, iar lider al asocierii a devenit firma Atzwanger. În 2014, CJ Cluj a reziliat contractul, invocând executarea unor lucrări neconforme. Ulterior, în urma unei noi proceduri de achiziție publică, a fost încheiat acordul contractual de proiectare și execuție a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj între Județul Cluj și Asocierea S.C Kranz Eurocenter S.R.L. & Institutul de Studii și Proiectări Energetice– ISPE S.A.
Contractul a vizat proiectarea și execuția lucrărilor aferente: celula de depozitare și a zonei administrative aferente CMID; consolidarea zonei afectate de alunecări de teren la km 0+720 la CMID Cluj; zona tehnică compusă din Staţia de Tratare Mecano-Biologică şi Staţie de Sortare; drumului de acces la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj; lucrări pentru remedierea, continuarea şi terminarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor în jud. Cluj.
Prețul total al contractului este de 111.103.998,44 lei fără TVA. Una dintre problemele care a afectat serios acest proiect a fost legată de alunecările de teren din zonă. Acest lucru a determinat Consiliul Judeţean să aloce sume considerabile de bani din buget pentru a reliza lucrări de consolidare a terenului.
Consiliul Județean susține că s-a reușit finalizarea lucrărilor la noua celulă de depozitare, aceasta fiind pregătită să fie dată în folosință. De asemenea, reprezentanții CJ Cluj susțin că este în curs de finalizare procedura pentru selectarea unui operator la noul centru.
Consiliul Județean Cluj susține că depozitarea de deșeuri în celula de la CMID se va putea face doar după atingerea capacitații maxime de 75% la rampa temporară a RADP. „Urmează ca depozitarea să fie sistată pe actuala locație iar deșeurile, după procesare și sortare, să fie stocate la noua celulă a CMID.
Cât despre procesarea și sortarea deșeurilor pentru a putea fi depozitate la noua celulă a CMID, acest lucru ar urma să fie făcut tot de RADP la rampa de la Pata Rât deoarece Zona de tratare mecanobiologică de la noul centru nu a fost finalizată. Lucrările sunt făcute în proporție de aproximativ 50 la sută și se speră să fie finalizate până în această toamnă. Odată cu finalizarea Centrului de Management Integrat se va rezolva problema depozitării deșeurilor din întregul județ pentru următorii 20 de ani.

Articole din aceeasi categorie