Pentru creşterea calităţii alimentelor şi combaterea fraudei alimentare

AGERPRES

Ca reacţie la preocupările consumatorilor referitoare la calitatea alimentelor şi la practicile frauduloase din sectorul alimentar, Comisia Europeană (CE) va lansa un Centru de cunoştinţe pentru creşterea calităţii alimentelor şi combaterea fraudei alimentare.

Centrul de cunoştinţe, o reţea formată din experţi ai Comisiei şi din experţi externi, va sprijini factorii de decizie de la nivelul UE şi autorităţile naţionale prin facilitarea accesului la informaţii şi prin schimbul de cunoştinţe ştiinţifice actuale privind fraudele alimentare şi aspectele legate de calitatea produselor alimentare.

Printre alimentele care au făcut recent obiectul unor cazuri de fraude alimentare se numără uleiul de măsline, vinul, mierea, peştele, produsele lactate, carnea şi păsările de crescătorie. Consumatorii pot fi expuşi unor practici de marketing incorecte, în special în ceea ce priveşte produsele alimentare cu compoziţie foarte diferită, vândute pe pieţe diferite în ambalaje similare.

Centrul de cunoştinţe pentru creşterea calităţii alimentelor şi combaterea fraudei alimentare va coordona activităţile de supraveghere a pieţei, cum ar fi cele privind compoziţia şi proprietăţile organoleptice ale alimentelor prezentate în acelaşi ambalaj al aceleiaşi mărci pe mai multe pieţe din UE; va opera un sistem de informare şi avertizare timpurie în cazurile de fraude alimentare, de exemplu prin monitorizarea mass-mediei şi furnizarea acestor informaţii publicului larg; va interconecta sistemele de informaţii ale statelor membre şi ale CE, va genera cunoştinţe specifice fiecărei ţări, de exemplu prin cartografierea competenţelor şi a infrastructurilor de laborator din statele membre.

Centrul va produce buletine informative, hărţi interactive, baze de date şi rapoarte periodice şi va face publice aceste informaţii. Centrul va fi complet finanţat de Comisia Europeană şi va completa Reţeaua UE împotriva fraudelor alimentare, furnizând o interfaţă între ştiinţă şi elaborarea politicilor în domeniu. Dimensiunea grupurilor tematice de experţi va depinde de obiectul activităţii sale.

Lansarea Centrului de cunoştinţe marchează deschiderea expoziţiei intitulate „Ştiinţa în centrul politicilor europene”, găzduită de Parlamentul European de la Strasbourg, care urmăreşte activitatea şi istoria Centrului Comun de Cercetare de la crearea sa în 1957.

Centrul Comun de Cercetare are o îndelungată experienţă în ştiinţele alimentare, inclusiv cercetarea vizând autenticitatea şi expertiza în dezvoltarea, aplicarea şi validarea metodelor analitice de testare în scopul depistării fraudelor alimentare.

Centrul de cunoştinţe privind fraudele alimentare şi calitatea alimentelor este al cincilea centru lansat după cele privind bioeconomia, politicile teritoriale, migraţia şi demografia şi gestionarea riscului de dezastre.

Luna trecută, Comisia Europeană a anunţat că metodologia comună de testare va fi gata în aprilie, ceea ce va permite statelor membre să lanseze în mai o campanie coordonată de testare a produselor alimentare. Testele vor îngloba compoziţia unui coş comun de produse, care sunt comercializate în majoritatea statelor membre şi vor include testări chimice şi senzoriale. Obiectivul este ca primele rezultate să fie prezentate până la sfârşitul acestui an, se arată în comunicatul Comisiei Europene. La teste vor participa cel puţin 16 state membre ale UE.

Articole din aceeasi categorie