Pe Contra(sens), România a fost amendată de Spania

Fostă campioană europeană și mondială, Spania a adus 50.000 de oameni în tribunele de pe ”Național Arena”. Ai noștri au jucat desculți și cu pamperși în prima repriză, în care numai oaspeții și Tătărușanu s-au văzut. Contra a cumpărat la pauză de pe olx o fiolă expirată de curaj, iar efectul a trecut rapid. În dezavantaj pe tabelă, dar în superioritate numerică din minutul 79, România a jucat la…conservarea rezultatului. Bătuți și aruncați pe locul patru în grupa F, România riscă să joace meciurile cu Norvegia și Suedia fără spectatori. Urmează meciul cu Malta, adversar cu care ne batem de la egal la egal. Avem nevoie de victorie pentru a nu-i lăsa pe maltezi să ne sufle în ceafă.

 

Naţionala de tinichea a României a fost învinsă de reprezentativa de fotbal a Spaniei cu scorul de 2-1, joi seară, pe ”Arena Naţională” din Bucureşti, în cadrul grupei F din preliminariile Campionatului European. Fricoși ca iepurii de câmp, ”tricolorii„ au fost dominaţi copios în prima repriză, iar Spania putea să se impună mai clar, dar intervențiile lui Tătăruşanu au făcut ca România să evite un eșec la scor. Paradoxul face că ai noștri ar fi putut smulge cu forcepsul, nemeritat din punctul de vedere al subsemnatului, un egal chiar la spartul târgului, ratând două ocazii mari pe finalul partidei. Chiar dacă nu mai e în nici un caz echipa de speriat de-acum câțiva ani, Spania rămâne, totuși, un nume care încă provoacă frisoane, mai ales printre liliputanii fotbalului continental. Spania și-a încordat mușchii dopați cu frica adversarului încă din primul minut și puțin a lipsit să asistăm la o deschidere fulger de scor, dar Tătăturșanu a magnetizat mingea trimisă, nu foarte puternic, de Alcacer, după o primă combinație a oaspeților demnă de jocurile pe calculator. Același Alcacer și-a mai trecut în cont o ocazie, în minutul 6. România a oferit un răspuns timid, de cel mult nota 5, în minutul 10, prin Chiricheș, însă jucătorul lui Sassuolo a șutat de la 30 de metri la alte 30 pe lângă poarta oaspeților! Din prea mult respect, le-am permis spaniolilor să ne înghesuie în propriul careu, dar noroc cu Tătărușanu, care a amânat deschiderea scorului intervenind la ocaziile lui Ramos și Jordi Alba, din minutele 11 și 13, portarul lui Olympique Lyon menținând „suspansul”. Lovitura liberă executată mizerabil de Stanciu în minutul 17 i-a oferit un moment de respiro celui mai solicitat jucător de pe teren, Ciprian Tătărușanu.

 

Penalty provocat de ceferistul Deac

Ibericii au deschis scorul în minutul 29, dintr-un penalty provocat de ceferistul Ciprian Deac, care l-a călcat pe Ceballos, și transformat de căpitanul Sergio Ramos, căruia nu i-a fost greu să-și facă dușmani printre spectatorii de pe „Național Arena”, care l-au fluierat copios pe jucătorul lui Real Madrid. Acesta din urmă i-a provocat cu tot felul de gesturi, iar „dialogul” a continuat o bună bucată de vreme. Sergio Ramos nu s-a potolit nici atunci când centralul l-a cadorisit cu un cartonaș galben. Deac a început ca titular și a fost schimbat în minutul 71 cu Maxim. Ceilalți doi componenți ai campioanei României convocați pentru acest meci, Bordeianu și Păun, au fost rezerve neutilizate. Sunt șanse să-i vedem pe cei doi în meciul cu Malta.

Cum Spania se apără atacând, finalul primului mitan a găsit „Furia Roja” tot în careul României, bombardând poarta lui Tătărușanu, care s-a mai remarcat de două ori, la ocaziile lui Rodrigo și Alcacer. Românii n-au prea văzut mingea în primele 45 de minute, aceasta fiind arestată de spanioli, care au avut o posesie amețitoare, de 73%. Pentru a echilibra cât de cât raportul de forțe, Contra ar fi trebuit să ceară vreo trei din rezervele Spaniei. Dacă n-ați văzut meciul, vă mai dezvălui că scorul șuturilor la poartă a fost 8-0 pentru vizitatori. Prin urmare, am fost norocoși că am scăpat doar cu un gol primit.

 

Golul lui Andone, injecție de curaj

Oaspeții și-au mărit avantajul imediat după pauză, prin Paco Alcacer, care a finalizat centrarea lui Jordi Alba. Sună a clișeu, dar România a înscris contrar cursului jocului, în minutul 59, prin proaspăt intratul Florin Andone. ”Turcul”, recent transferat la Galatasaray Istanbul, a reactivat speranțele României, marcând în minutul 59 pentru 1-2. Injecția de curaj și-a făcut efectul, dar ai noștri bravi „tricolori” n-au profitat de superioritatea numerică pe care au avut-o din minutul 79, după eliminarea lui Llorente, care l-a faultat pe Pușcaș în calitate de ultim apărător. Pușcaș a ratat două ocazii mari în prelungiri și șansa de a deveni erou național, însă titlul acesta s-a lipit, altfel meritat, de Tătărușanu.

Avem șanse să jucăm fără spectatori cu Norvegia și Suedia

Nu trebuie să avem emoții în acest sens, fiindcă șansele sunt chiar foarte mari ca UEFA să ne pedepsească, ținând cont că începutul meciului a fost amânat cu aproximativ  un minut din cauza petardelor și torțelor aruncate de suporterii români pe teren și imediat după golul lui Florin Andone, din minutul 59, doi spectatori au pătruns pe teren. E clar că UEFA, foarte strictă cu astfel de apucături balcanice, nu ne va felicita, ci dimpotrivă. Ne așteptăm la o notă de plată pe măsura comportamentului. Prin urmare, România riscă să joace cu porţile închise meciurile de acasă cu Norvegia şi Suedia. Acest lucru presupune și o însemnată pierdere la capitolul financiar. Să mai scriem că am asistat la prima înfrângere pe teren propriu a României în faţa Spaniei în şapte meciuri. Iar disputa de joi a fost precedată de un moment de reculegere în memoria fiicei fostului selecţioner spaniol Luis Enrique, decedată la vârsta de doar 9 ani. În acest context, jucătorii celor două echipe au purtat banderole negre. România a suferit al doilea eşec din această campanie, după cel cu Suedia, de la Stockholm, şi va juca următorul meci duminică, la Ploieşti, pe stadionul „Ilie Oană”, cu Malta, de la ora 19. După acest 1-2 cu Spania, ne punem mari speranțe într-un rezultat pozitiv! În aceeași grupă, Norvegia a învins Malta cu 2-0, iar Suedia a dispus, în deplasare, de Insulele Feroe cu 4-0.

 

Clasamentul grupei F

  1. Spania 5        5        0        0        13-3   15
  2. Suedia 5        3        1        1        12-7   10
  3. Norvegia 5        2        2        1        10-7   8
  4. România 5        2        1        2        12-7   7
  5. Malta 5        1        0        4        2-12   3
  6. Feroe 5        0        0        5        3-16   0

 

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie