Patriarhul României – Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai

Universitatea Babeş-Bolyai i-a conferit, miercuri, titlul de Doctor Honoris Causa, patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Aula Magna.

În Laudatio, mitropolitul Andrei Andreicuţ l-a prezentat pe PF Daniel ca „un patriarh puternic pentru vremuri dificile”, „purtătorul de steag al păstrării tradiţiei ortodoxe şi a valorilor naţionale” în lupta cu „provocările contemporaneităţii secularizante şi materialiste”.

„Atît profeţiile biblice, cît şi cele patristice, se referă la patimile dominante astăzi: lăcomie, senzualitate şi individualism exacerbat. Omul care-şi pune problema spirituală se luptă împotriva acestei stări de lucruri ştiind că lupta lui «nu este împotriva trupului şi a sîngelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpîniilor, împotriva stăpînitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sînt în văzduhuri». (…) Purtătorul de steag în această luptă este Preafericitul Părinte Daniel, patriarh puternic pentru vremuri dificile. Iar unul dintre bastioanele pe care le ridică în calea valului vremelniciei ce ne poate îneca este Catedrala Mîntuirii Neamului.  Spiritul în care acţionează şi se roagă Preafericirea Sa este cel care l-a animat pe Miron Cristea, primul Patriarh al României (…) Şi dacă primul patriarh, şi cei patru care au urmat, datorită strîmtorărilor de tot felul, n-au putut ridica această ctitorie pentru veşnicie, o ridică ce de-al şaselea patriarh” – a evidenţiat ÎPS Andrei Andreicuţ.

De asemeni, a arătat mitropolitul Clujului, cu toată deschiderea sa înspre lume, înspre valorile europene şi ecumenism, „patriarhul nostru rămîne înrădăcinat în Tradiţia înaintaşilor săi. (…) Patriarhul este «figura impunătoare, înţeleaptă, fermă, aşezată, senină, limpede în gînd, uşor profetică, afabilă, legată de neamul său cu pecetea şi rostul credinţei, bun pînă la eminent, teolog, umanist desăvîrşit, în stare să renunţe la privilegiul voluntarismului, iluziei şi libertăţii exterioare, ordonîndu-şi întreaga viaţă în aşa fel încît, în lumea pe care o slujeşte, să nu rămînă greşeli care să nu mai poată fi îndreptate». Mai mult ca oriunde, aici, la Cluj-Napoca, capitala Transilvaniei, realizăm că Patriarhul este semnul de normalitate şi fiinţare a unui Neam, garantul şi apologetul «valorilor destinale», precum Credinţă, Patrie, Limbă, Popor, Sfinţenie şi Nemurire. El, Patriarhul, este destinat, consacrat, afierosit să fie pentru Biserică şi Poporul nostru rostul moral, amintirea arhetipului, atunci, «cînd ne-a fost dat să ne scriem viaţa cu prea multe tăceri şi prea încruntată vreme»”.

„În România, cel aşezat mai sus decît toţi, privind cu agerime de «vultur duhovnicesc» modul în care se desfăşoară viaţa spirituală a poporului român, este Patriarhul Daniel. În zbuciumatele vremuri ale reaşezării lucrurilor pe un făgaş normal, atitudinea fermă a Preafericirii Sale ne este de mare folos. Amintesc doar cîteva din ele: reintroducerea religiei în şcolile de stat, Legea cultelor, legi ce prevedeau recuperarea proprietăţilor Bisericii, salarizarea clerului şi multe, multe altele. (…) Din motivele subliniate, şi multe altele, ne dăm seama cîtă nevoie avem de un patriarh puternic. Într-o lume în care aproape că nu mai sînt repere, pentru noi românii şi, în mod special, pentru noi transilvănenii, Patriarhul Daniel este un reper şi un Părinte. Este Părinte în sensul pe care bătrînii de odinioară îl dădeau acestui cuvînt, înţelegînd că Întîistătătorul, cunoscător fiind al lucrurilor dumnezeieşti, are faţă de lucrurile omeneşti o dreaptă judecată, datorită căreia ştie să-i călăuzească pe oameni pe calea lui Dumnezeu. Comunitatea academică clujeană, primindu-l în sînul ei pe Preafericitul Părinte Daniel, devine mai bogată” – a mai arătat, în Laudatio, mitropolitul Andrei Andreicuţ.

„Acordăm astăzi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai – cu susţinerea tuturor celor douăzeci şi una de facultăţi – Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru spirjinirea şi dezvoltarea cercetării teologice spirituale, pentru ecumenismul recunoscut internaţional, pentru reorganizarea învăţămîntului teologic ortodox şi pentru implicarea activă a Bisericii în societate, în condiţiile unei Europe democratizate” – a evidenţiat rectorul UBB, prof. dr. Andrei Marga.

La finalul ceremoniei, patriarhul Daniel a mulţumit Universităţii Babeş-Bolyai, „un simbol al demnităţii învăţămîntului românesc”, dar şi ÎPS Andrei, pentru „frumoasele cuvinte” şi pentru prezentarea – „încurajatoare” în a da mai mult pentru Biserică şi pentru poporul român.

„Această onoare pe care am primit-o astăzi din partea Universităţii Babeş-Bolyai este, în acelaşi timp, şi o cinstire a Bisericii Ortodoxe Române, pe care noi o slujim şi o reprezentăm în relaţiile cu alte Biserici şi instituţii internaţionale” – a spus patriarhul.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie