Patriarhul Daniel – Cetăţean de Onoare al Municipiului Turda

Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Daniel, i-a fost conferit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Turda, duminică, în cadrul unei ceremonii desfăşurate după sfinţirea bisericii cu hramul “Pogorîrea Sfîntului Duh” din cartierul Băi Sărate din Turda.

Distincţia i-a fost înmînată Întîistătătorului BOR de către primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie.

“Îmi revine deosebita onoare de a vă oferi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Turda, ca simbol al respectului şi preţuirii noastre pentru personalitatea dumneavoastră, care a scris o pagină specială în ceaslovul încărcat de istorie al neamului nostru. Exemplul dumneavoastră puternic şi valoros este un prilej de mîndrie pentru noi şi reprezintă un model demn de urmat pentru tînăra generaţie”, a arătat, în discursul de conferire a distincţiei, primarul Tudor Ştefănie.

Totodată, edilul i-a adresat Întîistătătorului BOR invitaţia de a veni, în 9 august 2012, “pentru a oferi Mînăstirii Mihai Vodă, din apropiere de Turda, şi credincioşilor cetăţii turdene marea binecuvîntare la sfinţirea acestui aşezămînt spiritual”.

Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit Consiliului local Turda şi primarului pentru distincţia acordată.

“Dacă devenim cetăţean de onoare trebuie să ajutăm oraşul respectiv. Unora li se acordă acest titlu după ce au ajutat, altora pentru ca să ajute. Este o formă elegantă de a chema colaboratori şi susţinători în activităţile pentru cetăţeni. Noi ne bucurăm că am venit în acest oraş pe care mitropolitul Andrei Andreicuţ mi l-a descris foarte frumos, încă de aseară: aici au fost mai mulţi credincioşi ortodocşi decît în alte oraşe transilvănene, aici a fost ales primul episcop ortodox al Ardealului, Vasile Moga, şi tot aici a ajuns mitropolit Andrei Şaguna”, a afirmat Întîistătătorul BOR, mulţumind, totodată, pentru sprijinul acordat la construirea bisericii din cartierul Băi Sărate şi a frumoasei Mînăstiri Mihai Vodă.

“Dacă această mînăstire era acolo cînd a venit Mihai Viteazul, în 1601, era mai bine apărat. Domnitorii Moldovei, cînd poposeau în mînăstiri, le alegeau numai pe cele fortificate”, a afirmat Părintele Patriarh.

Întîistătătorului BOR a oficiat, duminică, ceremonia de sfinţire a bisericii cu hramul “Pogorîrea Sfîntului Duh” din cartierul Băi Sărate din Turda, precum şi Sfînta Liturghie, în faţa a peste 1.000 de credincioşi.

Alături de Patriarhul BOR s-au aflat mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ÎPS Andrei Andreicuţ şi episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Vasile Someşanul, împreună cu 18 preoţi ai Arhiepiscopiei.

“Zidirea unei biserici se face cu jertfe. Construind o biserică, noi împrumutăm lui Dumnezeu darurile noastre. Noi nu putem să-i facem lui Dumnezeu decît daruri pămînteşti. Pînă azi, biserica a fost un dar al oamenilor către Dumnezeu. De azi, după sfinţire, ea este un dar al lui Dumnezeu pentru noi, oamenii. (…) În Biserică se dăruieşte iertarea păcatelor. Nicio altă instituţie din lumea aceasta nu poate da iertarea de păcate: poate oferi o graţiere, dar nu iertarea păcatelor, iar fără iertarea păcatelor nimeni nu poate dobîndi mîntuire”, le-a spus credincioşilor, după ceremonie, Patriarhul BOR.

Întîistătătorul BOR a evidenţiat însemnătatea pe care o are sfinţirea unei biserici, care se face odată la 200-300 de ani. “Primele biserici au fost construite pe mormintele sfinţilor mucenici, adică ale martirilor”, a spus Părintele Patriarh, adăugînd că “Biserica este cerul pe pămînt” (…) şi este construită “în formă de corabie a salvării”.

El a amintit că este invitat şi la alte sfinţiri de biserici, încît nici nu ştie cum să explice atîtea plecări din Eparhie, pentru că şi Arhiepiscopia Bucureştilor are în construcţie 65 de biserici, dar mai puţine decît la Iaşi, unde el a lăsat 250 de biserici în construcţie.

Patriarhul Daniel a oferit în dar lăcaşului de cult sfinţit duminică o cruce de altar făcută în atelierele Patriarhiei Române şi o Evanghelie, pentru că “la Biserică nouă, trebuie o Evanghelie nouă”, precum şi o cădelniţă din argint masiv, realizată după un model similar de la Muntele Athos. Totodată, Părintele Patriarh a dăruit “cărţi de duhovnicie” şi “Istoria Bisericii Ortodoxe Române” de teologul şi profesorul universitar Mircea Păcurariu, membru al Academiei Române.

“În educaţie nu este suficient să îi formăm ştiinţific pe copii şi pe tineri. Trebuie să îi formăm şi spiritual, pentru a nu ajunge într-o zi să avem savanţi sălbatici, adică oameni care ştiu multe intelectual, dar care se poartă cu sălbăticie în relaţiile cu semenii lor. Biserica doreşte ca educaţia să se facă în spiritul valorilor noastre, unind ştiinţa cu spiritualitatea, ştiinţa cu credinţa şi cultura cu bună-cuviinţă”, a spus Patriarhul Daniel.

Tuturor credincioşilor prezenţi la ceremonie Patriarhul Daniel le-a oferit cîte o iconiţă cu “Pogorîrea Sfîntului Duh”.

Articole din aceeasi categorie