Parteneriat global pentru „dublarea supraviețuirii la 5 ani în cancerul pulmonar, până în 2025”

Un parteneriat strategic – Lung Ambition Alliance – lansat marți, la Cluj-Napoca, între Asociația Internațională pentru Studiul Cancerului Pulmonar (International Association for the Study of Lung Cancer – IASLC), Guardant Health, Coaliția Globală împotriva Cancerului Pulmonar (Global Lung Cancer Coalition – GLCC) și AstraZeneca, își propune dublarea supraviețuirii la 5 ani, până în 2025, a celor suferinzi de cancer pulmonar. Aceasta, în contextul în care, „la nivel global, la fiecare 18 secunde o persoană își pierde viața din cauza cancerului pulmonar, iar la momentul actual, doar 1 pacient din 5 supraviețuiește la 5 ani de la diagnostic”.

Potrivit declarației prof. dr. Tudor Ciuleanu, de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, „în fiecare an, la nivel mondial, din cauza cancerului pulmonar dispare echivalentul populației unui oraș cam cât Bucureștiul, iar la nivel național, populația unui oraș precum Sinaia”. „Existența terapiilor țintite și a imunoterapiei oferă acum soluții terapeutice și pentru cancerul pulmonar local-avansat și metastatic. Accesul cât mai rapid la aceste terapii personalizate, prin testarea biomarkerilor și monitorizarea progresiei bolii, sunt imperative pentru un management corect și eficient, cu scopul de a prelungi viața pacientului oncologic” – spune prof. dr. Tudor Ciuleanu.

Conform datelor Globocan, în România, în 2018 au apărut 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, peste 8.000 de cazuri fiind înregistrate în rândul bărbaților. La nivel național, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică, 10.277 de persoane pierzându-și viața în 2018.

În intenția de a dubla supraviețuirea la 5 ani până în 2025 în cancerul pulmonar, membrii fondatori ai Lung Ambition Alliance și-au propus trei zone prioritare de intervenție: creșterea gradului de acuratețe a deciziei clinice pe baza analizei datelor de screening; accelerarea activității de cercetare și accesul pacienților la medicamentele inovatoare; îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu cancer pulmonar pe tot parcursul bolii. Pentru perioada următoare se are în vedere dezvoltarea unei baze de date de screening la nivel global, cu scopul de a accelera șansele de diagnosticare timpurie și a eficientiza managementul cancerului pulmonar în stadii incipiente, și alcătuirea unei colecții de date din cercetare și studii clinice, care își propune să accelereze dezvoltarea generației următoare de terapii țintite și să încurajeze intervenția terapeutică în stadii incipiente, când șansele de vindecare sunt mai mari. De asemeni, asociațiile de pacienți vor fi încurajate să propună, până la sfârșitul anului 2019, proiecte-pilot care ar putea îmbunătăți viața pacienților și crește rata lor de supraviețuire „prin folosirea abordării multidisciplinare, a educației cu privire la boală și opțiunile de tratament, precum și prin îmbunătățirea calității vieții de-a lungul întregului parcurs al bolii”. Proiectele vor fi evaluate de către un comitet al Lung Ambition Alliance.

Totodată, un studiu internațional, realizat de Ipsos MORI, va urmări identificarea principalelor bariere care necesită o abordare prioritară, în diferite țări. Rezultatele vor fi folosite pentru „a recalibra și redefini” prioritățile Lung Ambition Alliance.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie