Parlamentul se reuneşte în sesiune ordinară

Camera Deputaţilor şi Senatul încep luni prima sesiune parlamentară ordinară a anului. Parlamentarii clujeni își prezintă prioritățile.

În prima şedinţă a fiecărei Camere se alege noua componenţă a Birourilor permanente, adică vicepreşedinţii, secretarii, chestorii acestor foruri. Alegerea membrilor Biroului permanent se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuraţiei politice şi negocierii liderilor de grupuri.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a convocat luni pentru ora 13,00 şedinţa Biroului permanent, urmând ca plenul să înceapă la ora 16,00. Acelaşi program este şi la Senat.

Sesiunea parlamentară începe sub semnul schimbării preşedintelui Senatului, Teodor Meleşcanu, după decizia Curţii Constituţionale prin care a declarat neconstituţională alegerea acestuia. Pentru această funcţie sunt mai mulţi candidaţi, iar PSD susţine că funcţia revine din nou social-democraţilor.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că social-democraţii îl vor susţine pe Titus Corlăţean, în prezent vicepreşedinte al Senatului, pentru a prelua funcţia de preşedinte interimar al acestui for, până când va fi publicată motivarea Curţii Constituţionale cu privire la Teodor Meleşcanu. Propunerea urmează să fie votată şi de grupul parlamentar al PSD de la Senat.

De asemenea, preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a anunţat că liberalii o vor susţine pe Alina Gorghiu, în prezent vicepreşedinte al Senatului, pentru conducerea forului legislativ.

În această sesiune, Guvernul ar putea să-şi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului şi pe alte proiecte. Totodată, pe masa Parlamentului sunt mai multe proiecte importante în dezbatere la comisiile de specialitate.

Liberalii susţin urgentarea adoptării proiectului de modificare a alegerii preşedinţilor de Consilii Judeţene prin vot indirect, proiect care se află la Comisia de Cod electoral. PSD nu doreşte modificarea actualului sistem de alegere a preşedinţilor Consiliilor Judeţene, prin vot direct, şi deţine majoritatea în comisie.

Parlamentarii urmează să tranşeze şi proiectul privind reducerea TVA, iniţiat de liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, care a fost retrimis, la propunerea PNL, la Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, după ce a ajuns în plen cu propunere de adoptare.

Alte iniţiative legislative care ar putea fi discutate în această sesiune parlamentară sunt: impozitarea pensiilor speciale – proiect iniţiat de senatorul PSD Eugen Teodorovici, aflat la Comisia de buget a Camerei Deputaţilor, precum şi amânarea dublării alocaţiilor pentru copii şi modificarea Ordonanţei de urgenţă 114 – proiecte aflate la Senat. 

Deputatul PSD de Cluj, Horia Nasra susţine că prin intermediul pârghiilor pe care le are la dispoziţie ca şi parlamentar va încerca să determine Guvernul Orban să realizeze promisiunile făcute pentru unităţile administrativ teritoriale. ”O să fac o monitorizare a lucrărilor mari de infrastructură şi o să urmăresc să se apliceLegea pensiilor. De asemenea, voi acţiona pentru a se interzice navigatul cu bărci cu motor termic pe lacurile Tarniţa şi Fântânele şi voi încerca să sensibilizez factorii competenţi cu privire la necesitatea susţinerii proiectului ce vizează includerea pe lista UNESCO a frontierelor Imperiului Roman ce se află pe teritoriul României”, a spus deputatul PSD, Horia Nasra.

Deputatul liberal Florin Stamatian are în vedere câteva iniţiative în domeniul sănătăţii. “Priorităţile mele au în vedere ameliorarea situaţiei din sistemul de sănătate. Mă interesează, în această sesiune parlamentară, să reuşim să legiferăm fertilizarea in vitro, pentru un acces mai larg, aceasta, dacă se poate, să fie pe Casa de Asigurări. De asemenea, mă interesează dacă putem, să facem registrele naţionale,  astfel încât să putem să vedem şi să ştim exact ce se întâmplă în ţară cu diversele afecţiuni pornind de la o analiză, iar apoi să încercăm să facem o lege pentru prevenţie. E cam ambiţios ceea ce vă spun acum, dar mai este un an, dacă nu vor fi alegeri anticipate. Acestea sunt priorităţile mele, în principiu”, a declarat deputatul Florin Stamatian. 

Deputatul PNL Sorin Moldovan susţine că printre iniţiativele sale prioritare se numărăr proiectul de lege privind legalizarea trotinetelor electrice şi cea privind trecerea unor imobile din domeniul public al statului şi din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca pentru Staţiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca, pentru lărgirea străzilor din zonă. Această iniţiativă este, de altfel, susţinută de toţi parlamentarii de Cluj, de Primăria Cluj-Napoca şi de USAMV. De asemenea, parlamentarul clujean mai are în vedere o propunere legislativă privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice – prin care se doreşte înăsprirea pedepselor pentru cei ce comercializează sau oferă cu titlu gratuit băuturi alcoolice minorilor.

La rândul său, senatorul ALDE Marius Nicoară intenţionează, ca în această sesiune parlamentară, în primul rând să ducă la bun sfârşit proiectele demarate deja. “Am în vedere o măsură liberală prin care, nu obligatoriu, dar la înţelegere, să se poată lucra patru zile pe săptămână, zece ore. Sper ca liberalii să susţină iniţiativa, pentru că PSD nu m-a susţinut. Mai am în vedere o iniţiativă în ce priveşte munca şi pensiile, toată lumea spune să eliminăm pensiile speciale, să se meargă pe contributivitate şi, totodată, o iniţiativă în domeniul sănătăţii, în vederea alocării de fonduri pentru spitalele obligatoriu regionale”, a declarat Marius Nicoară.

Articole din aceeasi categorie