Părintele Călin Ficior: Oricare dintre noi putem fi potenţiali beneficiari ai Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”

Părintele Călin Ficior, preot slujitor la Parohia Ortodoxă „Pogorîrea Sfîntului Duh” din cartierul Zorilor, Cluj – Napoca, este unul dintre primii voluntari implicaţi în realizarea proiectului „Centru de Îngrijiri Paliative Sf. Nectarie”, de la Cluj-Napoca.

Într-un interviu acordat recent ziarului Făclia, PS Vasile Someşanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, îl nominaliza pe părintele Călin drept unul dintre cei care vor lucra efectiv în acest centru, după deschiderea sa, în noiembrie anul acesta.

„Slujirea aproapelui aflat în ispite, boală, suferinţă, şi chiar pe patul de moarte, este de datoria fiecărui creştin” – spune părintele. Susţinător al campaniei de strîngere de fonduri pentru finalizarea acestui proiect al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, părintele Călin Ficior consideră că deviza “Dăruind vei dobîndi” este „o provocare pentru toţi cei care conştientizează că fiecare dintre noi putem fi potenţiali beneficiari ai acestui centru”.

 – Ce v-a determinat să vă implicaţi în proiectul Centrului de Îngrijiri Paliative “Sfîntul Nectarie”?

– Suferinţa determină în fiecare persoană un sentiment de compasiune. Am simţit nevoia de a ajuta oamenii aflaţi în suferinţă şi mai ales pe cei cu boli de cancer în stadiu avansat, înţelegîndu-le atît durerea trupească, cît şi zbuciumul interior. Doar atunci cînd te confrunţi cu îngrijirea unui asemenea bolnav poţi înţelege suferinţa în ambele dimensiuni ale fiinţei omului – trupească şi sufletească.

Proiectul Centrului de Îngrijiri Paliative “Sfîntul Nectarie” tocmai aceasta îşi propune, să ofere alinare oamenilor aflaţi în suferinţă, ţinînd cont de cele două dimensiuni ale fiinţei umane. Suferinţa nu este numai a trupului slăbit de durerea provocată de boală, ci ea se răsfrînge şi asupra sufletului. De aceea îngrijirirea bolnavului, ţinînd seama de complexitatea somatică a omului, este un imperativ pentru Centrul „Sf. Nectarie”, şi va avea un rol deosebit în vindecarea bolnavului.

– Vorbiţi de datoria slujirii aproapelui?

– Slujirea aproapelui aflat în ispite, boală, suferinţă, şi chiar pe patul de moarte, este de datoria fiecărui creştin. În toată activitatea pămîntească, Mîntuitorul Hristos propovăduieşte pentru toţi cei ce se vor raporta valorilor dumnezeieşti, coborîrea împărăţiei lui Dumnezeu, a fericirii pe pămînt. Imitarea lui Hristos presupune o dăruire totală în slujirea semenilor aflaţi în necazuri şi suferinţe trupeşti sau sufleteşti, deoarece prin slujirea semenului, noi, de fapt, slujim lui Hristos: ”Întrucît aţi făcut unuia din cei mai mici fraţi ai Mei, Mie mi-aţi făcut”, ne învaţă Mîntuitorul.

Toată legea lăsată de Dumnezeu poate fi comprimată în acel „Iubeşte pe Domnul Dumnezeul Tău din toată inima ta, din tot sufletul tău şi din toată virtutea ta şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Fă aceasta şi vei fi viu” (Luca, 10, 25-28). Slujirea aproapelui este porunca aceea care îl re-pune pe om în starea de maximă apropiere de Dumnezeu, deoarece slujind pe aproapele aflat în suferinţă, boală, pe patul de moarte, de fapt slujeşti lui Dumnezeu care se identifică cu toţi cei aflaţi în diverse forme de suferinţă.

Datori sîntem noi, cei tari, să purtăm slăbiciunile celor neputincioşi şi să nu căutăm plăcerea noastră… Căci şi Hristos n-a căutat a Sa plăcere. (Romani, 15, 1-3). Cu această încredinţare, avem model, prin care să ne deschidem şi noi spre semenii nostri, spre slujirea lor .

– Vă mai amintiţi de unde a venit iniţiativa înfiinţării Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”, la Cluj?

– Ideea înfiinţării Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfîntul Nectarie” a pornit din iniţiativa Preasfinţitului episcop Vasile Someşanul, cu dorinţa de a oferi mîngîiere sufletească şi împăcare celor aflaţi în pragul trecerii la cele veşnice.

Omul lucrează pentru mîntuirea lui în societatea din care face parte şi pe care, direct sau indirect, o influenţează prin comportamentul său. Deviza “Dăruind vei dobîndi” este o provocare pentru toţi cei care conştientizează că fiecare dintre noi putem fi potenţiali beneficiari ai acestui centru. Dăruirea este un act al dragostei susţinut de Duhul Sfînt, pentru că Roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, blîndeţea, înfrînarea, curăţia (Galateni, 5, 22-23).  Şi oare ce este mai nobil decît influenţarea întregii societăţi de a se implica, spre a sprijini un astfel de centru, pentru a dărui bolnavului de cancer o alinare a durerilor, atît trupeşti, cît şi sufleteşti?

– Există statistici din care să rezulte nevoia exprimată de bolnavi, de a fi trataţi în duh creştin?

– Da, există. În dorinţa de a afla care este starea de spirit a bolnavilor oncologici, am întocmit un chestionar, pentru a afla dacă pentru bolnavi partea spirituală are un rol în procesul vindecării.

La întrebarea „Dacă aţi afla că suferiţi de o boala gravă, v-aţi resemna spunînd: «Ştiu că Dumnezeu îmi va fi întotdeuna alături!»?”, 81% dintre cei chestionaţi au răspuns „Da”, 6% – „Nu”, 11% – „Nu sînt sigur”, iar 2% s-au abţinut de la a da un răspuns.

La întrebarea: „Consideraţi important ca medicul şi pesonalul medical să fie oameni cu frică de Dumnezeu?”, 73% au răspuns „Da”, 10 % – „Nu”, 15 % – „Nu sînt sigur” şi tot 2% s-au abţinut.

Vedeţi, pacea interioară prin liniştirea conştiinţei, pe care o primeşte bolnavul în urma Tainei Mărturisirii, îi oferă acestuia noi speranţe în lupta cu boala. Preotul are un rol esenţial într-o echipă medicală interdisciplinară care se preocupă de îngrijirea bolnavilor în stadiu avansat de boală, deoarece el readuce bolnavului starea de echilibru, de pace interioară, care în unele cazuri poate aduce chiar vindecarea.

– V-aţi pus vreodată problema că s-ar putea ca, după ce veţi începe să lucraţi efectiv în Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”, cu bolnavii, să constataţi că munca este prea grea pentru dvs sau că nu vi se potriveşte?

– Nu pot să afirm că este uşor să îngrijeşti bolnavii aflaţi la finalul vieţii pămînteşti. Dar slujirea şi îngrijirea semenului aflat în suferinţă, în stadiu avansat de boală sau la finalul acestei vieţi pămînteşti este un imperativ pentru orice creştin, conform învăţăturii Mîntuitorului: „Nu cei sănătoşi au nevoie de doctor, ci cei bolnavi… Milă voiesc, iar nu jertfă” (Matei, 9, 12-13). Pentru că „Dumnezeu este iubire”, iar cel ce lucrează cu iubire se împărtăşeşte de infinitatea lui Dumnezeu, se aseamănă cu El. Ea face legătura între cer şi pămînt, fiind singura virtute care continuă în veşnicie.

Cu această speranţă o să lucrez pentru a ajuta şi îngriji bolnavii aflaţi la finalul vieţii pămînteşti.

                                                                   ***

 Reamintim celor care doresc să sprijine finalizarea şi funcţionarea Centrului ,,Sfîntul Nectarie” că o pot face:

• trimiţînd un SMS în valoare de 2 euro la numărul 8840 (nu se percepe TVA), valabil în reţelele Cosmote, Orange şi  Vodafone;

• apelînd numărul 0900 900 680 în valoare de 2 euro, valabil în reţeaua Romtelecom (nu se percepe TVA);

• donînd direct în conturile Centrului ,,Sfîntul Nectarie” deschise la Banca Transilvania:

Lei: RO08BTRL01301205C66031XX;

Euro: RO80 BTRL 0130 4205 C660 31XX.

„Fiţi încredinţaţi că numai împreună putem alina suferinţa, că numai inimă lîngă inimă putem cunoaşte că o binefacere se poate revărsa oricînd şi asupra binefăcătorului” – spune PS Vasile Someşanul, în mesajul campaniei de strîngere de fonduri.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie