Parc industrial „pe scurtătură”: Intrigi în jurul amenajării Tetarom V la Cîmpia Turzii

După două tentative ale executivului local, de a cumpăra un teren de la două persoane fizice, în vederea amenajării, la Cîmpia Turzii, a parcului industrial Tetarom V, zilele trecute s-au consumat noi episoade din povestea ce a iscat controverse între membrii diferitelor formaţiuni politice reprezentate în forul deliberativ municipal.

adresa prestige„Consilierii partidelor din ACL împiedică crearea de locuri de muncă la Cîmpia Turzii”

Membrii Consiliului local din Cîmpia Turzii nu au reuşit să aprobe nici la şedinţa de joi, 21 august, cumpărarea, prin procedura achiziţiei directe, a terenului necesar amenajării parcului industrial Tetarom V. Cei nouă iniţiatori ai proiectului de hotărîre s-au văzut nevoiţi să-l retragă de pe ordinea de zi, deoarece consilierii PDL, împreună cu cei ai PNL, au părăsit sala de şedinţă înaintea discutării proiectului de hotărîre cu privire la revocarea din funcţie a viceprimarului Dorin Lojigan (PNL) şi astfel nu se puteau întruni voturile a două treimi dintre consilieri, majoritate necesară pentru aprobarea unei hotărîri cu privire la patrimoniul localităţii. La Câmpia Turzii aceasta însemna ca cel puţin 13 membri ai forului deliberativ local să voteze „pentru” însă în sala de şedinţă rămăseseră doar 11, după retragerea celor opt reprezentanţi ai Alianţei Creştin Liberale (A.C.L).
După consemnarea eşecului celei de-a treia tentative de cumpărare a terenului respectiv, Vasile Tot, consilier PP-DD, a declarat: „Cei care au părăsit sala nu înţeleg să îşi respecte angajamentele asumate faţă de alegători, cărora le-au promis locuri de muncă”.
Se pare că „dezertorii” de la şedinţa ordinară a Consiliului local Cîmpia Turzii, de joi, 21 august, nu au înţeles să îşi respecte nici unele angajamente mai proaspete. Cu o zi înaintea şedinţei, miercuri, 20 august, liderul organizaţiei locale a PSD, consilierul Petre Pop, preciza că a discutat cu preşedintele PDL, Cristian Haiduc şi că acesta a înţeles necesitatea aprobării, de către Consiliul local, a cumpărării terenului necesar amenajării parcului industrial Tetarom V. În ciuda spuselor lui Petre Pop, o zi mai tîrziu Cristian Haiduc părăsea sala de şedinţă, împreună cu colegii săi din ACL, consilierii liberali, respectiv cei democrat-liberali, zădărnicind astfel şi cea de-a treia tentativă a autorităţilor de a cumpăra terenul necesar amenajării unui parc industrial la Cîmpia Turzii. Prin această atitudine „ACL împiedică crearea locurilor de muncă de care locuitorii orşului au atîta nevoie” a remarcat Vasile Tot.
Referindu-se la părăsirea sălii de către consilierii din opoziţie, înaintea votării proiectului de hotărîre ce prevedea revocarea din funcţie a viceprimarului Dorin Lojigan (PNL), primarul Radu Hanga aprecia că gestul demonstrează neîncrederea şefilor celor două partide (n.r: PDL şi PNL), în oamenii lor. „De aceea i-au scos afară din sală, pentru că nu erau siguri de felul în care vor vota” a încheiat Radu Hanga.

Acţiunea Tetarom V – trei încercări eşuate

Acţiunea „Tetarom V” a început cu stîngul pentru autorităţile din Cîmpia Turzii, asociate cu forul deliberativ judeţean clujean în întreprinderea Tetarom SA. Înfiinţarea unui parc industrial „Tetarom V” la Cîmpia Turzii, prin intermediul căruia edilii vor să faciliteze venirea unor investitori, ce, prin noile locuri de muncă create ar mai atenua impactul dispariţiei a sute de slujbe din oraş, provocată de închiderea fostului combinat metalurgic „Mechel” (fost Industria Sîrmei) întîmpină dificultăţi. Acţiunea cumpărării unui teren cu o suprafaţă de zece hectare, în perimetrul fostei întrerprinderi de sere din Cîmpia Turzii, nu s-a putut finaliza, din cauza opoziţiei unora dintre membrii Consiliului local, reprezentanţi ai PDL şi PNL, care, în aprilie şi în mai, au respins de două ori propunerea avansată de executiv, prin primarul Radu Hanga, care solicita cumpărarea terenului cu pricina la un preţ de 6 euro pe metru pătrat. Înţelegerea cu proprietarii terenului prevedea posibilitatea cumpărării, ulterior, a încă cinci hectare de teren, la un preţ ce urma să fie stabilit în funcţie de evoluţia pieţei imobiliare în momentul noii achiziţii.

Pentru ca opoziţia „să joace cum vrea primarul„ PSD ciupeşte „coarda sensibilă” a electoratului

Cu o zi înaintea şedinţei de joi, 21 august, printr-un comunicat de presă, preşedintele organizaţiei PSD Cîmpia Turzii, Petre Pop „împreună cu PC, PP-DD şi UDMR” declară că „se opune cu fermitate” reamplasării viitorului parc industrial în zona localităţii Luna, sau în alte localităţi din judeţ, fapt ce ar duce la un dezechilibru economic, social şi financiar pentru municipiul Cîmpia Turzii. „Ne dezicem cu fermitate de posibilele demersuri şi luări de poziţie (vizavi de problema cumpărării terenului pentru parcul industrial) făcute de partidele aflate acum în opoziţie” anticipa Petre Pop o preconizată obstrucţionare a aprobării proiectului de hotărîre respectiv la şedinţa de joi, 21 august.

Liberalii, din aliaţi au devenit „sulă în coasta” PSD-ului

Petre Pop a declarat că cei mai ostili propunerii de cumpărare a terenului s-au dovedit consilierii liberali. “Problemele sociale generate de acest segment economic se pot agrava, dacă anumite formaţiuni politice din localitate se opun constant demersurilor întreprinse de administraţia locală pentru achiziţionarea terenului existent în Cîmpia Turzii” a precizat Petre Pop în comunicatul trimis presei turdene miercuri, 20 august.
Liderul PNL Cîmpia Turzii, la acea dată încă viceprimarul Dorin Lojigan, nu doreşte nicidecum “agravarea problemelor sociale” din municipiu. Lojigan a declarat că nu se opune nici înfiinţării parcului industrial, nici creării de noi locuri de muncă pentru cetăţenii Cîmpiei Turzii. Şeful liberalilor din Cîmpia Turzii a precizat că obiecţiunile sale se referă la preţul prea mare al terenului. “Suma de 6 euro pentru un metru pătrat mi se pare exagerată, mai ales că terenul în discuţie necesită reabilitare, întrucît acolo s-au depozitat deşeuri periculoase, din sticlă”. Mai mult, potrivit lui Lojigan, terenul pe care se vrea amenajarea parcului industrial Tetarom V nu este racordat la reţelele de utilităţi publice. “Numai o clădire administrativă, a fostei întreprinderi de sere, are acces la reţelele de apă şi de energie electrică” a adăugat Lojigan. Acesta a mai formulat obiecţiuni în ceea ce priveşte modul expertizării terenului. Evaluarea în cazul cumpărării terenului prin licitaţie este una, dar în vederea procedurii de negociere directă Lojigan a cerut o expertizare specifică, efectuată de o terţă parte. Mai mult decît atît, Lojigan spune că “dacă se convenea cumpărarea întregului teren, cu o suprafaţă de 15 hectare, iar vînzătorii acceptau plata în rate, nu ar fi fost niciun fel de probleme”.

Cu ce “se mănîncă” Tetarom

Pentru a oferi o imagine despre ceea ce înseamnă, pînă în prezent, parcurile industriale Tetarom, din punct de vedere al accesului acestora la utilităţi, trebuie spus că, de exemplu, Tetarom III beneficiază de reţele cu următorii parametri: energie electrică: 20KV/40 MW; gaze naturale: debit de 5000 de mc/oră, la o presiune de 1,2 bar şi cu o putere calorică de 8120 kcal/mc; apă: un debit de 18 mc/oră, cu o presiune de minimum 10 bar, iar canalizarea pentru apă menajeră are o capacitate de preluare a apelor uzate de cel puţin 1800 mc/zi. (Sursa: www.tetarom.ro)
În ceea ce priveşte ordinul de mărime al investiţiilor, în cazul parcului Tetarom IV, în curs de amenajare pe un teren din comuna Feleacu, valoarea investiţiei se ridică la 54 de milioane de euro, iar parcul are o suprafaţă de 85 de hectare.

Acţiunea Tetarom V – La o zi după Prestige, în ajunul CL

Cu o zi înaintea comunicatului transmis de PSD Cîmpia Turzii, la primăria din localitate sosea o adresă prin care societatea Prestige Transilvania notifica autorităţilor dorinţa de a cumpăra 20 de mii de metri pătraţi de teren (2 hectare), pentru construirea unei “fabrici de mobilă, saltele şi canapele”. Investiţia, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro, ar contribui la crearea a 400, pînă la 600 de locuri de muncă, mai precizează, în respectiva adresă, Kubilay Kocak, administratorul societăţii comerciale Prestige Transilvania, din Cîmpia Turzii.
Deoarece, potrivit precizărilor lui Kubilay Kocak, construirea viitoarei fabrici ar urma să înceapă în acest an, terenul ar trebui vîndut / cumpărat înainte. Cel puţin aşa reiese din textul solicitării.
Rămăşagul cu parcul industrial – un pariu prestigios

Societatea comercială Prestige Transilvania a solicitat autorităţilor locale un teren în suprafaţă de două hectare, pe care să îl cumpere şi apoi să construiască acolo o fabrică de mobilă. Apoi, de un an, de cînd se discută de terenul “de la sere” de ce nu l-a cumpărat Prestige Transilvania, de la cei doi proprietari?
Şeful PNL Cîmpia Turzii, Dorin Lojigan, nu crede în intenţiile Prestige Transilvania: “De un an tatonează terenul, dar nu au venit cu un plan de management, cu un proiect concret. Acea investiţie este o poveste” apreciază Lojigan.

Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie