Parastas pentru luptătorii anticomuniști din Grupul Șușman

Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni organizează sâmbătă, 1 februarie, în comuna Mărgău, o slujbă de pomenire a luptătorilor anticomuniști din Grupul Șușman. Parastasul va fi oficiat de la ora 12:00, la mormântul lui Teodor Șușman, situat lângă drumul județean care coboară spre Valea Firii, între Răchițele și Doda Pili.

La ceremonialul comemorativ-religios va fi prezent și președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Octav Bjoza, care, cu o zi mai devreme, în 31 ianuarie, va avea o întâlnire cu elevii Liceului Teoretic „Octavian Goga” din Huedin.

„Pentru a străbate acest drum al memoriei sunt așteptați toți cei care au considerație pentru luptătorii anticomuniști, respectiv pentru cei care au fost nevoiți să treacă prin infernul închisorilor comuniste, al coloniilor de muncă sau al deportărilor. Jertfa lor – pentru libertate, pentru națiune și țară, pentru viitorul propriilor familii și comunități – nu vrem să ne lase indiferenți, nu vrem să se risipească în uitare. Dimpotrivă, credem că trebuie cunoscută, deslușită, rememorată, respectată. Sângele și lacrimile vărsate de ei, suferințele atroce pe care le-au îndurat trebuie să devină pentru generațiile românilor de astăzi o valoroasă zestre morală de curaj, verticalitate și demnitate, pe care avem datoria să o îngrijim cu toată seriozitatea, ca să o putem transmite mai departe copiilor și nepoților noștri. Întâlnirea din Valea Firii, de la Troița Șușmanilor, vrem să fie un pas dinspre întunericul indiferenței spre lumina recunoștinței și a înțelepciunii, un pas pe complicatul drum al descoperirii sensului, deopotrivă tainic și salvator al memoriei” – precizează organizatorii, adăugând, ca argument, spusele Regelui Mihai I: „Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil și generos”.

***

La 2 februarie 1958, frații Teodor și Avisalon Șușman mureau cu arma în mână, într-o șură din cătunul clujean Tranișu, asediată și apoi incendiată de trupele Securității.

În această acțiune au fost implicate cadre operative din Securitatea Regiunii Cluj, precum și trupe de la Batalionul de Securitate din localitatea Florești, situată lângă Cluj. Potrivit IICCMER, cei doi frați se aflau atunci în Tranișu, fiind adăpostiți în gospodăria lui Romul Florea, de pe Dealul Mincii. Efectivele Securității au fost transportate în teren cu șapte camioane și autoturisme, acestea fiind lăsate la distanță de sat, pentru a se realiza surprinderea obiectivului.

Potrivit unui raport al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, „în jurul orei 5:30, gospodăria lui Romul Florea a fost înconjurată și blocată, în acel moment partizanii aflându-se în podul grajdului. Au fost anchetați toți membrii familiei Florea, concomitent fiind efectuată o percheziție generală a locuinței și anexelor gospodărești. La 8:30 s-a trecut la o nouă verificare a podului grajdului, când s-a dispus ca tot fânul ce se afla acolo să fie dat jos. Echipa ce urma să execute această operațiune a fost întâmpinată cu focuri de armă. A urmat apoi un schimb de focuri de aproximativ două ore. În acest timp, o echipă de asalt a încercat în mai multe rânduri să pătrundă în grajd, însă de fiecare dată fără succes. Pentru a-i intimida pe frații Șușman, s-a dat foc la o căpiță de fân aflată în spatele grajdului. Alte încercări de pătrundere au fost din nou respinse. În această situație, s-a ordonat incendierea unui colț al grajdului și încercarea unei noi pătrunderi în interior, respinse și de această dată. Grajdul a fost cuprins în scurt timp de flăcări, iar din interior riposta armată a încetat. Cadavrele lui Toader și Avisalon Șușman au fost recuperate a doua zi și așezate lângă grajdul care arsese în totalitate. În documentele oficiale se menționează că identificarea cadavrelor s-a făcut în prezența unui procuror și că în urma unei autopsii sumare s-a stabilit că «bandiții au ars de vii». Cadavrele arse au fost expuse timp de câteva zile lîngă casa familiei Florea, pe un pat de fân, apoi au fost îngropate într-o groapă comună, săpată de soldați într-o pădurice din apropiere”.

Grupul de luptători anticomuniști “Șușman” s-a format în anul 1948, în localitatea Răchițele, din oameni care – amintesc organizatorii evenimentului de sâmbătă – „au refuzat să îngenuncheze în fața ideologiei și a terorii comuniste”. De-a lungul celor 10 ani de existență, din acest grup de rezistență au făcut parte Teodor Șușman (senior), frații Teodor, Traian și Avisalon Șușman, Mihai Jurj, Lucreția Jurj, Oneț Roman, Gheorghe Mihuț, Ioan Popa, Ioan Bortoș, Teodor Suciu. Liderul grupului a fost Teodor Șușman (senior).

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie