Paradă militară impresionantă la Cluj-Napoca de Ziua Naţională



defilare1Clujenii au avut parte şi în acest an, cu ocazia Zilei Naţionale, de o paradă militară de excepție organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Transportoare blindate, tunuri, autovehicule dotate cu rachete antiaeriene şi aruncătoare de proiectile reactive, autospeciale din dotarea Jandarmeriei, Poliţiei şi Pompierilor au făcut deliciul miilor de persoane care au venit, marți, să sărbătorească Ziua Naţională a României în Piaţa „Avram Iancu’’.
Manifestările au început în jurul orei 12, în Catedrala Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Sălajului şi Maramureşului, unde a fost oficiată o slujbă religioasă de ierarhi ai mitropoliei în memoria celor care s-au jertfit pentru unitatea naţională. A urmat intonarea Imnului Naţional pe platoul din zona Monumentului „Avram Iancu” din fața Catedralei Ordodoxe, după care prefectul Ioan Gheorghe Vușcan a dat citire msajului transmis românilor de primul ministru Dacian Cioloş cu ocazia zilei de 1 Decembrie. ”În decembrie 1918, provinciile istorice românești s-au strîns laolaltă, după ani lungi în care au avut toate un singur țel: să fie împreună. Acum, după 97 de ani, a fi împreună rămâne un țel pentru românii din întreaga lume: pentru cei de acasă, pentru cei din imediata apropiere a țării sau pentru toți cei risipiți în lumea largă –  de la Roma la Londra, de la Madrid la Chișinău sau din America în Australia. 1 decembrie este ziua în care simțim cu toții că sîntem români și că a fi împreună, indiferent unde sîntem, poate fi acel sentiment care să ne facă să vrem mai mult de la locul pe care îl numim “acasă”. Și aici, acasă, vrem o țară cu care să ne mîndrim, nu doar pentru istoria ei ci și pentru prezentul ei”, a punctat primul ministru.
Manifestările consacrate împlinirii a 97 de ani de la desăvîrşirea unităţii naţionale au continuat cu depuneri de coroane de flori la Monumentul „Avram Iancu” din partea autorităţilor locale şi judeţene, instituţiilor militare din judeţ, serviciilor descentralizate, partidelor politice, precum şi a asociaţiilor şi organizaţiilor veteranilor de război. A urmat parada militară, organizată de Divizia 4 Infanterie „Gemina’’. Mii de clujeni  s-au strîns în zona dintre Cercul Militar și Direcția de Finanțe pentru a asista la Paradă. Cei mai fascinaţi de tehnica militară au fost copiii. Mulţi dintre ei, dotaţi cu steguleţe tricolore, s-au strecurat în faţa mulţimii pentru a-i vedea pe cei dispuşi să-şi jertfească viaţa pentru ţară.
Comandantul paradei a fost colonelul Ovidiu Constantea, din cadrul Diviziei 4 Infanterie Gemina. Ofiţerul a defilat pe un transportor amfibiu blindat de cercetare TAB C 79. Primul pluton din blocul de defilare a fost format din militari din cadrul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Floreşti, unitate specializată în apărarea antiaeriană. Aceştia au fost urmaţi de un detașament format din militari ai Batalionul 7 Aruncatoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”, unitate care reprezintă pumnul de foc al Diviziei 4 Infanteriei Gemnia. Prin faţa miilor de clujeni au mai defilat militari ai Batalionului 55 Comunicati și Informatică „Napoca” și din cadrul Batalionului 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa. Totodată, au putut fi văzuți jandarmii din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj și militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu”. Cei care au încheiat defilarea detaşamentelor de militari au fost elevii Şcoalii de  Agenţi de  Poliţie din Cluj-Napoca şi agenţii de poliţie locală din cadrul primăriei. De asemenea, în fața Teatrului Național din Cluj-Napoca au defilat şi voluntarii Crucii Roșii.

 

Mașinile de luptă  și tehnica militară, vedetele paradei

 

aruncatorMomentul care a făcut senzaţie în timpul Paradei a fost defilarea cu tehnică militară de luptă. Astfel, cei prezenţi au putut vedea, printre altele, în plin centrul municipiului Cluj-Napoca, trei vehicule TAB 33 Zimbru, aflate în dotarea Batalionului 811 Infanteriei ”Dragonii Transilvani” din Dej. Acest vehicul este folosit de unităţile de infanterie, avînd un echipaj de luptă format din 11 militari, cărora le asigură transportul protejat. Este înzestrat cu o mitralieră calibru 14,5 mm, o mitralieră calibru 7,62 mm şi un sistem de lansare a grenadelor fumigene compus din 6 instalaţii ce ajută la mascarea acestuia. TAB-ul Zimbru a fost urmat de două transportoare amfibii de cercetare –TAB-C 79, de un transportor amfibiu cu aruncător calibru 82 mm și de un autocamion DAC 665 T,  care tracta un aruncător calibru 120 mm.
Vedetele paradei cu tehnică militară au fost cele două vehicule cu instalație de aruncătoare proiectile reactive din dotarea Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”. Totodată, maşinile de luptă dotate cu rachete antiaeriene OSA-AKM, din cadrul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene, au atras, la rîndul lor, privirile celor prezenți. Acestea sînt mijloace autonome, autopropulsate, şi sînt destinate cercetării spaţiului aerian, descoperirii ţintelor, combaterii şi nimicirii acestora. De asemenea, acestea descoperă ţinte pînă la 45 km şi le nimiceşte pînă la distanţe de 10 km. La fel de mult au atras curiozitatea publicului şi cele două tunuri antiaeriene 2X30 mm din dotarea Batalionului 55 Apărare ”Someş” din Dej şi autostaţia radio Panther din dotarea Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică ”Napoca”. Dispozitivul de defilare cu tehnică de luptă a fost încheiat cu cele mai performante vehicule aflate în dotarea pompierilor, jandarmilor şi poliţiştilor clujeni.
Inspectoratul Poliției Județene Cluj a prezentat de Ziua Națională, motociletele BMW, autospecialele VW Polo, VW Passat şi Dacia Logan MCV, dotate cu radare invizibile. Inspectoratul Județean de Jandarmi Cluj i-a suprins pe clujeni cu ATV-ul Polaris şi cu Dacia Duster.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Avram Iancu” din Cluj a scos la defilare maşina pentru medic de urgenţă, ambulanţa – tip C – reanimare şi terapie intensivă, autospeciala transport victime multiple, autospeciala de intervenţie la accidente colective şi calamităţi și autospeciala pentru intervenţii la înălţime. Clujenii care au asistat la parada de 1 Decembrie s-au arătat extrem de încîntaţi de cele văzute, spunînd că aşteaptă ca şi la anul să aibă parte de o astfel de manifestare. „Foarte frumos, mi-a plăcut!”, spune o doamnă. „De data aceasta am stat pe scările din faţa Teatrului naţional şi am văzut totul. Eu vin în fiecare an”, continuă ea, adăugînd: ”Mi-ar fi plăcut să văd mai mulţi tineri. Cred că aşa cum se mobilizează la proteste tot aşa ar putea să participe şi la manifestările dedicate Zilei Naţionale sau la alte manifestări publice dedicate celor care s-au sacrificat pentru ţara noastră.
După parada militară, manifestările dedicate împlinirii a 97 de ani la Marea Unire au continuat la Opera Română, unde Prefectura Cluj a ţinut să le pregătească copiilor din judeţul Cluj un eveniment cu totul deosebit. Este vorba de spectacolul „COPIII SĂRBĂTORESC MAREA UNIRE”. Spectacolul a fost oferit, în primul rînd, unui număr de peste 400 de elevi din mediul rural, respectiv din 25 de localităţi clujene. Tot în contextul Zilei Naţionale, în Piaţa Unirii a avut loc. începînd cu ora 14, un spectacol folcloric susţinut de artiştii Amalia Chiper şi Florin Rupa, Ana Ilca Mureşan, Marius Ciprian Pop, Sava Negrean Brudaşcu, Dumitru Fărcaş şi de ansamblurile folclorice „Dor Transilvan” şi „Mugurelul”. La ora 19 a fost inaugurat iluminatul festiv după care clujenii au putut asista la un concert susţinut de Szdob şi Zdub şi Cargo. În acest an, la Cluj-Napoca au lipsit focurile de artificii şi retragerea cu torţe. Autorităţile locale au luat decizia de a renunţa la focurile de artificii de Ziua Naţională a României în semn de respect faţă de victimele incendiului de la Bucureşti.
C.PURIŞ

Articole din aceeasi categorie