Papa Francisc: În ciuda numeroaselor dificultăţi, România a făcut mulţi paşi înainte în proiectul democratic

Papa Francisc a declarat vineri, la Palatul Cotroceni, că, în ciuda numeroaselor dificultăţi şi lipsuri, în ultimii 30 de ani România a făcut mulţi paşi înainte în cadrul proiectului democratic la care s-a angajat, informează AGERPRES.

„Mă bucur să mă aflu în frumoasa dumneavoastră ţară, la 20 de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea, în momentul în care România, pentru prima dată de când face parte din Uniunea Europeană, deţine în acest semestru Preşedinţia Consiliului UE. Momentul acesta este potrivit pentru a avea o privire de ansamblu asupra celor 30 de ani de când România s-a eliberat de un regim care oprima libertatea civilă şi religioasă şi o izola de celelalte ţări europene şi care, pe lângă aceasta, dusese la stagnarea economiei şi la epuizarea forţelor sale creatoare. În acest timp, România s-a angajat într-un proiect democratic, printr-un pluralism al forţelor politice şi sociale şi prin dialogul între acestea, având drept scop recunoaşterea esenţială a libertăţii religioase şi integrarea deplină a ţării în contextul internaţional mai larg. Se impune să recunoaştem că, în ciuda numeroaselor dificultăţi şi lipsuri, România a făcut mulţi paşi înainte pe acest drum”, a transmis Papa Francisc, la întâlnirea cu autorităţile statului, societatea civilă şi corpul diplomatic, pe care a avut-o în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că „voinţa de a progresa în diverse sectoare ale vieţii civile, sociale (…) a eliberat numeroase forţe creative ţinute prizoniere şi a dat un nou elan multiplelor iniţiative, aducând ţara în secolul XXI”. „Vă încurajez să continuaţi să lucraţi pentru a consolida structurile şi instituţiile necesare nu numai pentru a răspunde aspiraţiilor juste ale cetăţenilor, ci şi pentru a stimula şi a face astfel încât poporul dumneavoastră să-şi poată folosi întregul potenţial pe care ştim că îl deţine”, a adăugat Suveranul Pontif.

Aduc un omagiu sacrificiilor făcute de atâţia fii şi fiice ale României

Papa Francisc a adus un omagiu sacrificiilor făcute ”de atâţia fii şi fiice ale României, care cu patrimoniul de valori şi cu munca lor îmbogăţesc ţările în care au migrat”.

În discursul său, Suveranul Pontif  a arătat că a te gândi la cei plecaţi afară e ”un act de patriotism, de fraternitate”. El a evocat evoluţiile României de la perioada comunismului până în perioada modernă.

În context, Papa Francisc a vorbit despre „apariţia unor inevitabile obstacole şi a unor consecinţe care nu întotdeauna au fost uşor de gestionat pentru stabilitatea socială şi pentru administrarea teritoriului”. „Mă gândesc în primul rând la fenomenul emigraţiei, care a implicat mai multe milioane de persoane care şi-au părăsit casa şi patria pentru a căuta noi oportunităţi de lucru şi de viaţă demnă. (…) Mă gândesc la depopularea atâtor sate care în câţiva ani au văzut plecând o parte considerabilă din locuitorii lor. Mă gândesc la consecinţele pe care toate acestea le pot avea asupra calităţii vieţii în acel teritoriu şi la slăbirea rădăcinilor dumneavoastră culturale care v-au susţinut în momente grele”, a spus Suveranul Pontif, potrivit traducerii oficiale.

El a adus un omagiu emigranţilor români. „Aduc un omagiu sacrificiilor făcute de atâţia fii şi fiice ale României, care cu cultura lor, cu patrimoniul de valori şi cu munca lor îmbogăţesc ţările în care au migrat şi cu roadele angajării lor îşi ajută familiile rămase în ţară. (…) Să ne gândim la fraţii şi la surorile noastre care sunt în străinătate e un act de patriotism, de fraternitate”, a evidenţiat Papa.

Articole din aceeasi categorie