Pana de aur cu care s-a scris Unirea

Un eveniment cu totul special dedicat Centenarului Marii Uniri a fost găzduit, miercuri, de Galeriile Făclia în cadrul unui demers al Filialei Cluj 1991 a UZPR şi Ziarului Făclia. Pana de aur cu care Alexandru Vaida Voevod a semnat o parte dintre documentele Conferinţei de Pace de la Paris din 1919-1920 a fost prezentată publicului de însuşi nepotul omului politic de la 1918, scriitorul Mircea Vaida-Voevod. „Este pana de aur cu care Alexandru Vaida-Voevod a semnat o seamă de documente în cadrul Conferinţei de Pace de la Paris-Versailles care consfinţea fruntariile Românei Mari. Cu această pană s-au semnat unele dintre cele mai de seamă documente care au dus la Trianon, care au dus la recunoaşterea internaţională a Marii Uniri. Cu această pană, Alexandru Vaida Voevod a semnat Tratatul de la Saint Germain şi Tratatul minorităţilor. Era o pană pentru semnături iar pentru Alexandru Vaida Voevod, pentru numele lui, această semnătură e neştearsă.

Ea a rămas aşa cum a rămas şi poporul român’’, a spus scriitorul Mircea Vaida-Voevod, precizând că pana bunicului său s-a dovedit a fi izbăvitoare pentru că a întregit un neam şi o ţară. Omul de cultură clujean a subliniat că pana de aur cu care Alexandru Vaida-Voevod a semnat documentele de la Paris din 1919-1920 a putut fi salvată deoarece tatăl său a ţinut să păstreze câteva lucruri de la marele om politic. „Am salvat-o pentru că dorinţa tatălul meu a fost să păstreze câteva lucruri de la Alexandru Vaida-Voevod. E vorba de pana de aur, un ceas eleveţian de aur şi nişte butoni. Nu erau cantităţi importante de aur dar erau nişte obiecte foarte importante’’, a spus Mircea Vaida-Voevod.

Obiectul de scris a fost cumpărat de Alexandru Vaida-Voevod de la Paris, fiind fabricat în Statele Unite. În contextul evenimentului găzduit, ieri, de Galeriile Făclia, Mircea Vaida-Voevod şi-a prezentat trei cărţi pe care le-a dedicat Centenarului Marii Uniri şi care constituie, totodată, un omagiu adus lui Alexandru Vaida-Voevod, unul dintre făuritorii Actului de la 1 decembrie 1918.

Lucrarea „1 Decembrie 1918. Mărturii ale participanţilor votanţi ai Marii Uniri’’, scrisă de Mircea Vaida-Voevod împreună cu regretatul istoric clujean Gelu Neamţu, cuprinde în două volume numeroase documente şi dovezi despre participanţii la Marea Unire de la 1 decembrie 1918. „Avem peste 600 de biografii şi fotografii scrise cu propria mână de participanţii la Unire: preoţi, învăţători, avocaţi dar şi foarte mulţi ţărani’’, a spus Mircea Vaida-Voevod. Volumul „Alexandru Vaida-Voevod – Scrisori de la Conferinţa de Pace’’ şi „Alexandru Vaida-Voevod văzut de contemporani’’ sunt alte două lucrări pe care Mircea Vaida Voevod a ţinut să le publice în anul în care România sărbătoreşte 100 de ani de la Marea Unire.

La evenimentul de ieri au asistat mai mulţi clujeni pasionaţi de istorie. Surpriza a constituit-o însă prezenţa elevilor clasei a IV-a „Dacii şi Romanii’’ din cadrul Şcolii Gimanziale „Iuliu Haţieganu’’, însoţiţi de învăţătoarea Bianca Albu. Copiii s-au arătat extrem de încântaţi de momentul la care au asistat, spunând că pentru ei a fost o adevărată lecţie de istorie.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie