Pacienţii clujeni se plâng că sunt puşi să își cumpere în continuare medicamentele în spital

O parte dintre clujeni se declară nemulțumiți de serviciile medicale oferite în calitate de asigurați, aceştia reclamând, printre altele, că sunt puşi să își cumpere în continuare medicamentele în spital.

În analiza activităţii din 2018 a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj se arată că au fost semnalate o serie de nemulţumiri în rândul asiguraţilor clujeni cu privire la asistenţa medicală primară şi asistenţa medicală din unităţile medicale cu paturi. Astfel, clujenii s-au plâns că vizitele la medicul de familie se pot efectua doar pe baza unei prealabile programări telefonice şi consideră că în acest fel le este oarecum îngrădit dreptul la asistenţă medicală.

Asiguraţii au mai reclamat că au existat situaţii în care medicul de familie nu a eliberat bilet de trimitere către medicul specialist sau pentru analize de laborator, pe motiv că la data consultaţiei, aceste servicii medicale nu erau necesare. De asemenea, s-a atras atenţia că timpul de aşteptare pentru consultaţie este prea mare iar conduita medicului de familie şi a asistenţei medicale este uneori nepotrivită. O altă nemulţumire e legată de faptul că medicii de familie nu pot prescrie în regim compensat orice medicament – situaţii în care se face referire în principal la suplimentele alimentare.

Unii dintre clujenii care au avut nevoie de servicii medicale în unităţi cu paturi au semnalat faptul că au fost puşi în situaţia de a-şi procura din resurse proprii medicamentele sau materialele sanitare de care au avut nevoie pe perioada spitalizarii. Oamenii s-au mai plâns de faptul că alimentaţia şi curăţenia din spital au fost uneori necorespunzătoare.

Peste 50 de sancţiuni aplicate furnizorilor de servicii medicale

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Cluj a imputat furnizorilor de servicii medicale din judeţ, în urma controalelor efectuate pe parcursul anului trecut, suma de 173.502,91 lei. În analiza activităţii din 2018 a CAS Cluj se arată că au fost efectuate 468 controale, din care 467 la furnizorii de servicii medicale şi un control a vizat o persoană juridică ai căror salariaţi beneficiază de concediu medical conform OUG nr. 158/2005. Din cele 468 controale efectuate, 155 au fost controale tematice, 302 au fost controale operative (dispuse de preşedintele CNAS sau de preşedintele – director general al CAS Cluj) şi 11 au fost controale inopinate (în urma unor sesizări/petiţii primite spre soluţionare la CAS Cluj). Aceste controale s-au lăsat cu două sancţiuni contravenţionale aplicate şi 53 sancţiuni contractuale dispuse şi implementate. În documentul amintit se arată că suma imputată furnizorilor de servicii medicale a fost recuperată integral.

Costul îngrijirilor medicale în spitalele clujene se ridică la 590.062.380 lei

Pe parcursul anului trecut, CAS Cluj a efectuat plăţi de 2.033.579,91 mii lei, din care 1.502.538,67 mii lei pentru materiale şi prestări de servicii cu caracter medical, 77.074,63 mii lei pentru cheltuieli cu asigurări şi asistenţă socială şi 9.911,19 mii lei reprezintă cheltuieli de administrare a fondului. Din totalul plăţilor făcute de CAS Cluj pentru serviciile medicale, 161.219,01 mii lei (10,73 la sută) au fost direcţionaţi pentru asigurarea serviciilor medicale în ambulatoriu iar 590.062,38 mii lei pentru servicii medicale în unităţi medicale cu paturi.

Record la consumul de medicamente în judeţul Cluj în anul 2018

CAS semnalează că, în ultimii ani consumul de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, inclusiv medicamentele destinate tratamentului în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sănătate (PNS) a cunoscut o evoluţie inconstantă, cu un minim în anul 2012 şi cu un maxim în anul 2018. „Acest fapt este datorat, pe de o parte, includerii unor subprograme din categoria celor care se derulează în ambulatoriu (Subprogramul de tratament al bolnavilor cu epidermoliză buloasă), respectiv excluderii unor subprograme din categoria celor care se derulează în ambulatoriu (Subprogramul de tratament al bolnavilor cu fibroză pulmonară.

Cauzele acestei evoluţii a valorii consumului de medicamente sunt multiple: creşteri, respectiv scăderi ale preţurilor medicamentelor, liste oficiale de medicamente care includ terapii cu medicamente de ultima generaţie deosebit de scumpe, scheme terapeutice tot mai frecvente cu medicamente originale, accesibilitate crescută a asiguraţilor la servicii medicale şi farmaceutice în toate zonele judeţului (numărul farmaciilor a crescut în această perioadă cu 25%, deşi numărul societăţilor farmaceutice aflate în contract cu CAS Cluj a scăzut semnificativ). O oarecare atenuare a creşterii valorilor de consum din ultimul an se explică prin unele modificări legislative, cum au fost: actualizarea protocoalelor terapeutice, creşterea plafonului în cazul programului social destinat pensionarilor cu pensii mici (990 lei în anul 2018), scăderea demografică, măsuri de extindere şi perfecţionare a platformei informatice a asigurărilor de sănătate – PIAS (care a determinat un control mai strict al cheltuielilor pentru servicii medicale şi medicamente), etc.

Peste 90 la sută dintre comunele clujene beneficiază de asistenţă farmaceutică

În privinţa farmaciilor, CAS spune că, faţă de 2010, numărul farmaciilor din judeţul Cluj care au încheiat contract cu Casa a crescut cu 70 la sută. Astfel, la ora actuală, în judeţul Cluj funcţionează 297 de farmacii. Dintre acestea, 196 sînt deschise în mediul urban, iar 101 în mediul rural. „Peste 90% dintre comunele din judeţul Cluj beneficiază de asistenţă farmaceutică (farmacii sau oficine locale), fapt ce asigură asistenţă cu medicamente practic în toate zonele geografice ale judeţului. Comunele în care nu funcţionează unităţi farmaceutice sunt: Buza, Geaca, Jichişu de Jos, Mărgău, Ploscoş, Sânmartin, Ţaga.

Peste 11.000 de clujeni-trataţi pentru afecţiuni oncologice

O altă sumă importantă de bani a fost alocată de CAS Cluj pentru tratamentul celor 76 258 bolnavi din judeţul Cluj cuprinşi în programele naţionale de sănătate.

Din totalul clujenilor incluşi în programele naţionale de sănătate, 11.675 figurează cu afecţiuni oncologice, costul mediu pe bolnav tratat fiind de 15.844,49 lei. De asemenea, CAS Cluj a mai suportat tratamentul celor 4225 de bolnavi cuprinşi în programul naţional de boli cardiovasculare şi a 35.875 de pacienţi care suferă de diabet zaharat. Un buget destul de ridicat a fost alocat pentru tratamentul celor 400 bolnavi cu scleroză multiplă, la care costul pentru un bolnav se ridică la 33.453,60 lei. Costuri foarte ridicate s-au înregistrat la tratamentul pacienţilor cu boala Fabry(721.207,26 lei/pacient) şi la tratamentul bolnavilor cu hemofilie congenitală (1.698.489/pacient).

Aproape 2.000.000 lei pentru funcţionarea centrelor de permanenţă

CAS Cluj a mai alocat anul trecut 1.999.36 mii lei pentru funcţionarea centrelor de permanenţă din judeţul Cluj. Centrele de Permanenţă funcţionează în program continuu sâmbata, duminica şi în zilele de sărbători legale. În judeţul Cluj funcţionează patru astfel de centre: Centrul de Permanenţă din Cluj-Napoca, str. Băiţa nr. 9; Centrul de Permanenţă Cluj-Napoca, strada Horea, nr. 78, Centrul de Permanenţă din Turda, str. A. Mureşanu nr. 18; Centrul de Permanenţă din comuna Mociu, str. Principală nr. 88.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Cluj a mai trebuit să suporte anul trecut cheltuieli de 273.710 lei pentru prestaţiile medicale acordate clujenilor în statele din UE iar 15.180,70 mii lei au reprezentat prestaţii medicale în baza acordurilor internaţionale. De asemenea, în 2018 s-a mai plătit un număr de 633 concedii medicale în suma totală de 2.773.628,00 lei, din care: 2.368.022,00 lei reprezintă „Asistenţă socială pentru familie şi copii” şi 405.606,00 lei reprezintă „Asistenţa sociala în caz de boli”.

Cosmin Puriș

Articole din aceeasi categorie