Organizarea IMO 2018 la Cluj – „o confirmare a calității și competenței resursei umane de aici”

Olimpiada Internațională de Matematică nu s-ar fi putut organiza, în 2018, în altă parte, decât în Cluj – a declarat marți, într-o conferință de presă organizată de sediul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, inspectorul general de Matematică în Ministerul Educației, Daniel Grigorescu.

„Vă asigur că doar Clujul putea să facă această olimpiadă, și spun asta în deplină cunoștință de cauză. Ca la orice competiție sportivă, trebuie îndeplinite câteva condiții. Întâi, trebuie infrastructură, ca să se poată asigura deplasarea concurenților și a delegaților, cazarea, spațiile de concurs pentru cei peste 600 de concurenți și peste 1200 de lideri, adjuncți ai acestora, observatori etc. Nu în ultimul rând, contează calitatea resursei umane, mobilitatea, disponibilitatea și competența de a organiza astfel de competiții. Clujul le are pe toate. În al treilea rând, România este la a șasea organizare a Olimpiadei Internaționale de Matematică, ceea ce este un record absolut. Până acum, cu excepția primelor ediții, de la Brașov și Sinaia, următoarele au fost la București. Era cazul să mergem și în altă parte decât în București” – a declarat Daniel Grigorescu.

Acesta a amintit cum, cunoscând dificultatea și amploarea unui astfel de eveniment, Ministerul Educației a apelat ”cu timiditate” la inspectorul școlar general al IȘJ Cluj, prof. Valentin Cuibus, așteptând apoi, „cu emoție”, răspunsul acestuia. „Am avut emoții până când dl inspector general ne-a spus «Da, o facem la Cluj»” – a declarat Daniel Grigorescu.

„Olimpiada Internațională de Matematică de la Cluj nu începe acum, ea a început de fapt de anul trecut, când s-au identificat și închiriat spațiile de cazare, spațiile de concurs, au început contractările, găsirea sponsorilor etc. Ceea ce vedem acum este vârful icebergului. Dedesubt este o muncă uriașă, o armată de oameni, nevăzuți, care muncesc de dimineața până noaptea” – a mai spus Grigorescu.

La rândul său, inspectorul școlar general al IȘJ Cluj, Valentin Cuibus, a recunoscut că alegerea municipiului Cluj-Napoca pentru organizarea celei de-a 59-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Matematică reprezintă „o mare provocare”, dar înseamnă și „o recunoaștere a muncii desfășurate aici, în timp”.

Conform declarației lui Cuibus, delegații țărilor participante la IMO au început să sosească la Cluj-Napoca, olimpicii urmând să vină în 7 iulie. Deschiderea oficială a Olimpiadei Internaționale de Matematică va avea loc duminică, 8 iulie, de la ora 11:00, la Sala Polivalentă. Competiția propriu-zisă va avea loc în 9 și 10 iulie. În concurs participă 110 țări, cu 615 elevi, vârsta acestora fiind de la 13 la 19 ani. Patru țări participă doar cu statut de observator.

Prezent la conferința de presă, președintele Societății de Științe Matematice din România, prof. dr. Radu Gologan, președintele Comitetului Științific de organizare a IMO 2018, a oferit presei detalii privind responsabilitățile leader-ilor, deputy-leader-ilor și observatorilor, în cadrul IMO. Potrivit acestuia, pentru ediția din acest an a competiției au fost propuse 183 de probleme, dintre care pe „lista scurtă” au rămas 31. Dintre acestea se vor alege cele șase probleme care vor trebui rezolvate de concurenții la olimpiadă.

Prof. dr. Radu Gologan a mai declarat că 40 de matematicieni români, foști membri ai echipelor naționale participante la edițiile anterioare ale IMO, vor veni pe cont propriu la Cluj pentru a sprijini desfășurarea evenimentului. „Avem marea bucurie să constatăm că o mare parte dintre foștii olimpici internaționali ai României, pe care îi plângem că nu au rămas în România, au răspuns imediat invitației de a face parte din grupul de coordonatori, la Olimpiada Internațională de Matematică de anul acesta. Foarte mulți dintre ei vin pe cont propriu la Cluj. Sunt cel puțin 40 de matematicieni de vârf, care lucrează în multe centre de cercetare și universități mari din lume, care și-au luat din timpul lor de cercetare și din conferințele internaționale pe care le-ar fi avut, ca să vină aici, acasă, să se întoarcă cu mintea și cu sufletul pe vremea când erau copii și performau pentru România”, a declarat Radu Gologan.

Securitatea olimpicilor – prioritate a forțelor clujene de ordine

Poliția clujeană,  Gruparea de Jandarmi Mobilă  Cluj-Napoca și ISU Cluj au luat toate măsurile pentru ca Olimpiada Internațională de Matematică să se desfășoare în condiții depline de securitate – au declarat comandanții celor trei instituții, invitați și ei la conferința de presă.

Potrivit acestora, pe perioada desfășurării olimpiadei se va acționa în sistem integrat, protecția și securitatea participanților fiind asigurată de 80 de jandarmi și 60 polițiști/zi, cărora li se vor adăuga 6 echipaje specializate ale ISU Cluj.

„Sperăm să nu avem evenimente neprevăzute. Cu toate acestea, pentru gestionarea oricărui incident care ar putea să apară avem asigurat sprijnul unor structuri specializate din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenții a Jandarmeriei București” – a declarat comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, col. Sebastian Clițan.

Inspectorul școlar general Valentin Cuibus a confirmat participarea fiului președintelui Siriei la Olimpiada Internațională de Matematică, dar a declarat că acesta nu va avea un tratament special. ”Fiul președintelui Siriei a participat și la Olimpiada de la Rio și pentru noi este un concurent ca oricare altul” – a declarat șeful IȘJ Cluj.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie