Opoziţia, aşteptată să depună moţiunea de cenzură

Opoziţia urmează să depună moţiunea de cenzură prin care va încerca să dea jos Guvernul Dăncilă. La textul acesteia lucrează atât PNL, cât şi USR, iar negocierile sunt pe ultima sută de metri.

Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată, este nevoie de 233 de voturi din totalul numărului parlamentarilor. Concret, în acest caz, este nevoie ca mai mulţi parlamentari de la PSD şi ALDE să voteze împotriva propriului Executiv, ceea ce nu este exclus având în vedere rezultatele de la europarlamentare şi plecările înspre Pro România. De altfel, potrivit lui Ludovic Orban, liderul PNL, pentru ca moţiunea să fie un succes, mai este nevoie de doar 30 de voturi.

În opinia deputatului PSD de Cluj Cornel Itu, în acest moment, social democraţii trebuie să strângă rândurile şi să fie uniţi. “Moțiunea de cenzură este un instrument al Opoziției, nu este prima oară când trebuie să facem față unei astfel de provocări. Trebuie să strângem rândurile, să fim uniți, să lăsăm deoparte tensiunile interne, pe cele apărute după alegerile europarlamentare. Avem majoritate, iar PSD își va duce mandatul până la capăt, asa cum au hotărât cetăţenii în 2016”, a declarat Cornel Itu.

Conform senatorului ALDE Marius Nicoară, moţiunea Opoziţiei nu are nicio şansă să treacă.

“Din punct de vedere tehnic şi legal, Opoziţia are acest drept, este până la urmă şi o obligaţie a celor din Opoziţie. Dar eu nu dau şanse ca ea să treacă. În ce priveşte susţinerea anunţată a UDMR, e dreptul lor. UDMR îşi face propriile reguli şi jocuri politice, după propriile interese, ceea ce este firesc”, a declarat senatorul ALDE Marius Nicoară.

Opoziţia atrage însă atenţia că în acest moment se poartă discuţii şi cu reprezentanţi ai puterii, pentru susţinere, pentru că acest “guvern incompetent” trebuie să plece.

“Votul de pe 26 mai nu a fost doar împotriva lui Dragnea, ci si o sancţiune pentru modul în care PSD si ALDE au guvernat România în ultimii doi ani şi jumătate. Şansele depind însă şi de sezonul de cumpărături pe care Dăncilă l-a deschis în PSD, prin care tranzacționează susținerea internă cu OUG-uri. Baronii locali gen Oprișan si Buzatu cu OUG-ul cu președinții de CJ-uri aleşi direct, într-un singur tur, pe Firea şi alţi primari cu OUG-ul prin care vrea să treacă Codul Administrativ declarat neconstituțional de CCR. Asta nu înseamnă că nu discutăm si cu parlamentari de la PSD şi ALDE pentru a-i găsi pe cei care mai au o minimă doză de responsabilitate faţă de cetățeni. Votul de pe 26 mai ne dă putere si legitimitate si ne obligă să facem tot ce ţine de noi să scurtăm calvarul României cu Dăncilă la guvernare”, a declarat senatorul USR de Cluj Mihai Goţiu.

“Moţiunea este instrumentul democratic pe care îl avem în Parlament, noi am depus o moţiune în fiecare sesiune parlamentară. Cred cu tărie că acest guvern trebuie să plece pentru că este un guvern incompetent, iar aceasta este singura modalitate prin care poate pleca. În ce priveşte susţinerea din partea UDMR, nu ştiu ce înseamnă, când susţii o moţiune, o şi semnezi…Vom vedea cine o va semna…”, a declarat deputatul PNL de Cluj Sorin Moldovan.

Vă reamintim,. UDMR a anunţat încă de săptămâna trecută că va susţine moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie, iar PRO România a anunţat că o va vota, dar nu o va semna.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie