Omagiu personalităţilor aviaţiei clujene

Numeroase personalităţi din sectorul aviaţiei, reprezentanţi ai mediului academic clujean, precum şi cadre militare au luat parte, vineri, la lansarea cărţii „Aviația Clujeană”. Evenimentul a avut loc la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu’’ şi a fost organizat în contextul zilei de 7 decembrie când se sărbătoreşte Ziua Internațională a Aviației Civile.

„Astăzi lansăm o carte, a cărei coordonator este domnul colonel Laurențiu Buzenchi, o carte editată de Asociaţia Română pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii (ARPIA), asociație cu o activitate prestigioasă. Este vorba despre „Aviația clujeană”. Lansarea are loc cu o zi înainte de a sărbători ziua internațională a aviației civile. În 7 decembrie 1944 a fost stabilită de către Organizația Internațională a Aviației Civile. Aviația clujeană are un istoric bogat și un prestigiu imens, din acest motiv, lucrarea realizată sub coordonarea domnului colonel Laurențiu Buzenchi prezintă aspecte relevante privind istoria aviației militare și a aviației civile din județul Cluj. Primul zbor pe acest amplasament a fost în 1917 iar în decembrie 1918, în cinstea Marii Unirii s-a realizat un zbor pe acest amplasament’’, a spus David Ciceo.

Președintele Filialei Cluj a Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii, comandorul Laurenţiu Buzenchi a declarat că lucarea „Aviaţia Clujeană’’ se doreşte a fi un argument pentru ca autorităţile clujene să se aplece cu o mai mare atenţie asupra demersului de înfiinţarea la Cluj-Napoca a unui Muzeu aeronautic al Transilvaniei. „De la înfiinţarea  Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii am avut un vis, acela de a înfiinţa un Muzeu Aeronautic al Transilvaniei. Argumentele sunt nenumărate: Gligor Pintea, Ion Valahul, Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Hermann Oberth, Dumitru Prunariu, care este din Braşov. S-au făcut paşi în acest sens, dar proiectul s-a oprit. De aceea am considerat de cuviinţă ca această carte, care vorbeşte despre aviaţia clujeană să fie un argument necesar şi suficient ca autorităţile clujene să se aplece cu o mai mare atenţie la dorinţele noastre’’, a spus Laurenţiu Buzenchi.

Volumul de texte și fotografii cuprinde patru capitole dedicate istoriei aviației civile și militare clujene și personalităților care au marcat înfăptuirea ei.

Primul capitol este dedicat aviaţiei militare iar în cel de al doilea capitol este prezentat Aeroportul Internaţional „Avram Iancu’’. Un alt capitol descrie activitatea aeroclubului României Cluj şi istoricul acestui centru de pregătire în domeniul zborului şi paraşutismului. Ultimul capitol aduce în atenţie personalitățile a căror destine au fost legate de această urbe: Marton Lajos – profesor și rector al Universității clujene, creator al unui aparat de zbor aflat la Muzeul Național al Transilvaniei – Cluj-Napoca, Matei Chiorean – constructor de avioane, Victor Precup – participant la “Zborul Marii Uniri”, Hermann Oberth, Emilia Ilie Goga-cea mai tânără femeie care a obținut brevetul de pilot profesionist, Smaranda Brăescu și eroul clujean adj. av. Traian Dârjan.

C.P.

Articole din aceeasi categorie