Omagiu adus veteranilor de război clujeni

Aproape 160 de veterani care au luptat pe fronturile celei de-Al Doilea Război Mondial au fost omagiaţi, joi, în cadrul evenimentului „Un secol de eroism: 1918-2018”, găzduit de Universitatea ‚’Babeş-Bolyai’’. Festivitatea a fost organizată de universitatea clujeană în colaborare cu Asociația Națională a Veteranilor de Război, Filiala Județeană „Avram Iancu” Cluj şi s-a dorit a fi semn de respect şi preţuire faţă de sacrificiul de sine dovedit de veteranii de război clujeni. Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorector responsabil de Administrație, patrimoniu și relația cu studenții din cadrul UBB, conf. univ. dr. Ana Victoria Sima, director al Direcției Patrimoniu Cultural Universitar, dr. Lukács József, muzeograf la Muzeul de Istorie al Universității, cercetători şi reprezentanţi ai Diviziei 4 Infanterie Gemina.

Istoricul Ioan Bolovan a afirmat că veteranii de război reprezintă o experinţă de viaţă extraordinară pe care încă avem privilegiu s-o avem lângă noi şi pe care nu trebuie s-o neglijăm. ‚’Ne-am gândit ca evenimentul prin care UBB omagiază o categorie extraordinar de importantă pentru istoria naţiunii române, respectiv corpul militarilor-soldaţi, subofiţeri, ofiţeri, ofiţeri superiori, care de aproape două secole au asigurat, au conservat şi protejat afirmarea naţiunii române şi contemporane să nu fie legat nici de ziua de 25 octombrie când sărbătorim Ziua Armatei Române, nici de 29 aprilie când se sărbătoreşte Ziua Veteranilor şi nici de altă zi cu încărcătură istorică pentru trecutul nostru, ci să fie o zi oarecare. Această zi oarecare ar trebui s-o multiplicăm de 365 de ori într-un an şi în fiecare zi să ne gândim la Armata României, la eroii ei, la veteranii pe care îi mai avem încă printre noi dar şi la cei care vor ajunge, la rândul lor, veterani şi care în teatre de operaţiuni din întreaga lume îşi fac datoria, promovând interesul naţiunii române cu profesionalism. Gestul de astăzi ar trebui să stea în mintea noastră, a instituţiilor publice şi private dar şi a tuturor cetăţenilor. Modelul pe care-l oferă veteranii de război care mai sunt încă printre noi este unul care se oferă cu generozitate generaţiilor actuale şi pentru că au ajuns la o vârstă venerabilă printr-o viaţă echilibrată şi cumpătată, şi pentru că ei poartă pe umerii lor răspunderea pentru trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat, şi pentru că înmagazinează în ei o informaţie extraordinară despre câmpurile de luptă şi operaţiunile militare la care au participat în România sau în alte părţi unde i-au purtta paşii în cel de-Al Doilea Război Mondial. Aceste poveşti sunt urme ale istoriei mici trăite de ei dar şi a istoriei mari, a evenimentelor care au schimbat cursul lumii, aşa încât ori de câte ori avem ocazia să fim lângă ei, să-i apreciem, să le exprimăm recunoştinţa dar şi să-i interogăm să ne spună ce au simţit, ce au trăit, care au fost idealurile lor cu care au plecat şi cele cu care s-au întors din război. Ei sunt o experinţă de viaţă extroardinară pe care încă avem privilegiu s-o avem lângă noi şi pe care nu trebuie s-o neglijăm’’, a remarcat universitarul clujean.

General de brigadă în retragere Constantin Mancaş, preşedfintele Filialei Cluj a Asociaţiei Veteranilor de Război, a ţinut să le mulţumească organizatorilor pentru evenimentul dedicat veteranilor de război. ‚’Ne bucură faptul că uneori, aşa cum se întâmplă şi astăzi, aici,  suntem primiţi cu respect şi îngăduinţă  pentru a ne exprima gândurile şi sentimentele’’, a spus Mancaş. Preşedfintele Filialei Cluj a Asociaţiei Veteranilor de Război şi-a exprimat speranţa că amintirea veteranilor de război va dăinui pe vecie în memoria colectivă a poporului român şi că şi exemplul lor de vitejie şi devotament va însufleţi mereu ostaşii aflaţi sub drapel. ‚’Trupurile însângerate ale eroilor au jalonat drumul unităţilor militare de la Prut la Caucaz, de la Cotul Donului în stepa Calmucă, de la Stalingrad la Budapesta, la Praga şi Munţii Tatra. Unele trupuri au rămas pe pâmânt străin fără morminte şi cruci la căpătâi’’, a subliniat Mancaş în discursul susţinut cu ocazia festivităţii de omagiere a veteranilor organizat de UBB.

La finalul ceremoniei, participanţii au putut urmări filmul documentar „În slujba Împăratului”, realizat de Direcția Patrimoniu Cultural Universitar și Direcția Comunicare și Relații Publice din cadrul UBB.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie